Diari digital d'Andorra Bondia
La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, i el president de l'AGIA, Jordi Galobardas, signen els convenis.
La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, i el president de l'AGIA, Jordi Galobardas, signen els convenis.

Acord entre Govern i AGIA per avançar en la transició energètica


Escrit per: 
M.S./ Foto: M.F.

El Govern i el Col·legi d'Agents i Gestors Immobiliaris d'Andorra (AGIA) treballaran plegats en favor de la transició energètica. La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, i el president de l'AGIA, Jordi Galobardas, han signat aquest matí dos convenis en aquest sentit en un acte on els dos han coicindit en el desig que aquesta col·laboració inicial es pugui anar ampliant.

El primer, tal com  ha apuntat la ministra, és un conveni marc que obliga ambdues parts a col·laborar en el desplegament i aplicació de la Llei d’impuls de la transició energètica i del canvi climàtic (Litecc) així com també de la implementació i informació prop dels associats sobre l’Estratègia energètica nacional, mentre el segon és "molt més específic".

Concretament, i després de l'aprovació el juliol passat del reglament relatiu al repartiment dels costos en instal·lacions tèrmiques centralitzades, amb l'acord es vol impulsar el desenvolupament d'un aplicatiu web per consolidar el motor de càlcul del consum energètic dels immobles, a la vegada que s'incoporaran noves funcionalitats per facilitar-ne la gestió als usuaris.

Calvó, que ha remarcat que aquesta eina permetrà "sensibilitzar a la població sobre la necessitat d’implementar millores d’eficiència energètica a casa seva", ha explicat que el cost de l'aplicació serà de 30.000 euros, dels quals el Govern n'aportarà el 60% i l'AGIA el 40% restant i ha destacat que es tracta de "la primera vegada que una entitat col·labora amb el Goven també econòmicament".

Per la seva part, Galobardas, que ha assegurat que "el sector està molt sensibilitzat amb tot el tema del canvi climàtic", ha recordat que la gran majoria de calefaccions dels habitatges funcionen amb hidorcarburs i ha assegurat que es tracta d'una qüestió que els preocupa "no només des del punt de vista ecològic sinó també econòmic ja que dependre dels hidrocarburs és un problema", a la vegada que ha augurat una pujada del preu del gasoil. Per això, el president de l'AGIA considera que la nova eina ajudarà "a impulsar millores en favor de la reducció del consum d’energia i implementació de fonts energètiques de fons renovables”. 

D'altra banda, i interpel·lada sobre la possibilitat que la futura zona franca s'ubiqui al terreny on hi ha actualment la gossera i la gatera, la titular de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, que ha admès que és un dels terrenys que s'estan estudiant, ha assegurat que el "el servei es garantirà" sigui en el mateix indret que ara o en un altre si finalment "s'han de traslladar les instal·lacions".

acord
entre
Govern
AGIA
avançar
transició
energètica
transició energètica

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte