Diari digital d'Andorra Bondia
El conseller de Territori, Damià Calvet.
El conseller de Territori, Damià Calvet.

Acord per millorar el protocol per espantar ossos massa depredadors


Escrit per: 
Agències

La Generalitat, el govern de l’Aragó, el Consell General d’Aran i l’executiu espanyol han acordat revisar el protocol per espantar els ossos “amb actitud reiteradament depredadora” als Pirineus. En una reunió dimarts a Madrid, les parts implicades han constatat que cal millorar “dèficits” que té l’actuació de les administracions quan es produeixen atacs a bestiar de forma reiterada per part d’un mateix exemplar, com ha passat amb els casos dels ossos Goiat i Cachou. El conseller de Territori, Damià Calvet, va explicar, en una atenció als mitjans a la sortida, que la trobada ha servit per posar en comú la necessitat de corregir la segona fase del Protocol d’intervenció amb ossos als Pirineus, que és la fase en la qual s’executen “tàctiques d’aversió” per espantar ossos amb comportaments “anòmals”. A banda, les parts han conclòs que cal constituir equips d’intervenció per fer un “seguiment constant” tant “temporal com físic” dels ossos conflictius.

Calvet va explicar que a Catalunya ja hi ha dos equips d’intervenció, però l’Aragó no n’ha constituït cap. Això fa que quan els ossos passen a territori aragonès es deixi de fer un seguiment del seu comportament, la qual cosa dificulta detectar si l’os fa el nombre d’atacs que marca el protocol perquè sigui extret del medi. També passa quan l’exemplar passa als Pirineus francesos.
Un dels acords és que el grup de treball que va crear el protocol revisarà la fase dos del protocol per millorar-la. Hi ha tres fases al protocol: la primera serveix per detectar exemplars amb comportament anòmal, la fase dos per implementar tàctiques d’aversió per espantar-los i la tercera ja és la d’extracció del medi. El síndic d’Aran, Paco Boya, va explicar que hi ha “colls d’ampolla” al protocol que no permeten prendre decisions. “Revisar el protocol és molt important perquè ens marca quines actuacions podem fer”, ha afirmat Boya en una atenció als mitjans posterior a la reunió al ministeri de Transició Ecològica. 
El síndic va remarcar que la revisió hauria de permetre que “quan arribi el moment d’actuar de forma decisiva davant un os que tingui un comportament anòmal” no costi tant prendre les decisions sobre l’extracció dels exemplars problemàtics. Segons Boya, la fase dos els “encalla per prendre la decisió d’extracció dels ossos” i ha esperat que revisar-ho serveixi per millorar “l’agilitat i la capacitat” de gestionar la problemàtica que afecta especialment els ramaders de la zona. 

acord
millorar
protocol
espantar
ossos
depredadors

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte