Diari digital d'Andorra Bondia
Torres i Mandicó en la roda de premsa posterior a la reunió de cònsols, ahir.
Torres i Mandicó en la roda de premsa posterior a la reunió de cònsols, ahir.

Acord per repartir a parts iguals els punts anul·lats de les transferències


Escrit per: 
M.S.C. / Foto: M.M.

Els comuns es van mostrar conformes, “per unanimitat”, a la proposta de l’executiu de repartir a parts iguals entre les set parròquies l’import de la Llei de transferències que va quedar anul·lat per la sentència del Tribunal Constitucional. Això és el que van concloure en la reunió de cònsols feta ahir, que va comptar amb la presència del cap de Govern, Antoni Martí, per parlar d’aquest tema. Segons van explicar els portaveus, Josep Mandicó i Jordi Torres, en el transcurs de la trobada tots els mandataris van expressar els seus neguits i “alguns” d’ells van plantejar la necessitat de discutir si les parròquies amb més població o territori han de percebre més ingressos. Els cònsols entenen, però, que aquest debat està tancat.
Així, consideren que la proposta del Govern era la “més equitativa” (ja que repartien  a parts iguals les quantitats corresponents als dos articles tombats), mentre que amb els altres criteris “alguns hi sortien guanyant i d’altres perdent”. És per aquest motiu que, tot i que hi havia diferències d’opinions entre corporacions, es va acabar constatant que “si tots estirem de cada costat no ens en sortirem” i es va concloure que la filosofia del repartiment plantejat per l’executiu sembla “justa i correcta”, motiu pel qual es va donar per bona la solució. “Ens hi sentim relativament còmodes”, va dir Mandicó. La previsió és que els canvis es facin ara a través d’esmenes a la llei per modificar els dos articles afectats. Això suposarà la repartició a parts iguals entre les set corporacions de 4,4 milions d’euros durant els dos primers anys.

Capitalitat
Els cònsols es van referir a la demanda d’Andorra la Vella que es reconegui la capitalitat. Mandicó creu que, tot i que potser aprovar una llei que ho reguli “és anar molt lluny”, la capitalitat és una qüestió que caldrà posar a sobre de la taula. Quant al paper de les minories, van destacar que ja hi són presents, al mateix temps que es van mostrar oberts als canvis sobre la seva representació, sempre que sigui amb la participació dels comuns.
En la reunió de cònsols d’ahir també va comparèixer el ministre de Salut, Carles Àlvarez Marfany, que va presentar un programa, emmarcat en el projecte Poctefa, que té per objectiu detectar gent gran amb poca autonomia i situació de fragilitat per prevenir que la seva situació empitjori i que hagin d’acabar sent totalment assistits. A Andorra hi ha més de 9.500 persones de més de 65 anys de les quals 2.500 en tenen més de 80. El programa inclou la investigació, la innovació en el camp de la fragilitat per prevenir la discapacitat, i millorar la qualitat de vida de la gent gran per retardar la seva dependència. El ministre ha demanat col·laboració als comuns en aquesta tasca, ja que són els que estan més en contacte amb la població. Així, en cas que es detecti alguna persona en situació de risc, el personal dels serveis socials comunals alertaran de la situació i es posarà en marxa el protocol.
També ahir es va seguir treballant en el projecte del cens caní per ADN. El plec de bases per a la gestió del cens ja està enllestit i pendent de l’aprovació del reglament del Govern. Només està prevista la subvenció per a cert tipus de gossos, com els pigall. A l’últim, els cònsols van afirmar que estan a l’espera de rebre el 50% dels expedients prescrits a la Batllia. La previsió és que puguin cobrar aquest import en un termini de dos o tres mesos. 

Reunions per posar al dia el cens de població

En la reunió de cònsols d’ahir va comparèixer el coordinador del departament d’Estadística, Enric Ripoll, per tractar sobre les dades del cens, ja que les xifres de què disposa Estadística no coincideixen amb les dels comuns. Una de les decisions d’ahir va ser fer reunions bilaterals entre els coordinadors del cens i les corporacions per buscar una fórmula per posar al dia aquestes dades. Les trobades han de permetre detectar on es troba el problema i analitzar com es poden donar de baixa les dades. Mandicó considera que aquestes reunions són un gran pas per poder netejar el cens i va remarcar que a mig termini es podria assolir una reducció important.

acord
repartir
parts iguals
transferències

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte