Diari digital d'Andorra Bondia

Admesos a tràmit els textos de les taxes al consum i els impostos especials


Escrit per: 
Redacció


Sindicatura ha admès a tràmit tres projectes de llei i ha obert el corresponent període per presentar esmenes.

 Concretament, s’ha admès el projecte de llei de modificació de la Llei 27/2008, del 20 de novembre, d’impostos especials; el projecte de llei de modificació de la tarifa general de taxes al consum i el projecte de llei de crèdit extraordinari per finançar les despeses derivades de la dotació inicial de les fundacions ONCA i ENA.
Pel que fa a la modificació de la Llei d’impostos especials, el projecte de llei argumenta que es fa amb la finalitat de millorar la gestió d’aquests impostos tant als importadors com a la mateixa administració, i que per aquest motiu “és necessari revisar-ne algun mecanisme, en especial la base de tributació de les cerveses i els vins”.  D’altra banda, i amb la finalitat de no incrementar la pressió fiscal dels operadors que utilitzen hidrocarburs, i en particular el gasoil com a combustible en les seves produccions, fabricacions o processos industrials, s’amplien les utilitzacions per a la destinació al tipus de gravamen reduït.
Així mateix, el text preveu recaptar uns 64 milions d’euros en concepte de taxes sobre el tabac, en lloc dels 38,6 milions ingressats segons els tipus de gravamen actuals. Això suposarà un increment aproximat dels ingressos en aquest concepte d’un 65%. Això s’aconseguirà gràcies la pujada dels tipus impositius, que farà augmentar el preu de venda al públic en 0,26 euros el paquet de cigarretes rosses i en 0,31 euros el paquet de cigarretes negres. Malgrat aquest augment, l’executiu confia a mantenir un diferencial amb els països veïns del voltant del 30%.
Pel que fa al projecte de llei de modificació de la tarifa general de taxes al consum, es fa perquè l’evolució del mercat internacional del sucre aconsella fer revisions periòdiques per adaptar les tarifes generals de taxes al consum amb la finalitat de mantenir la competitivitat sense augmentar els diferencials de preu.
Per aquest motiu, el text estableix dues categories de sucres en funció del seu condicionament, segons si es destinen a activitats industrials o a la comercialització. El text manté el tipus de gravamen aplicable al sucre destinat a la comercialització al detall en el comerç minorista i que s’importa en paquets de fins a 50 quilograms.
Finalment, el crèdit extraordinari per finançar la dotació inicial de les fundacions ONCA i ENA és de 85.000 euros. Aquesta és una condició per adequar aquestes entitats a la Llei de fundacions del 2008 i al corresponent reglament del 2009. El projecte de llei exposa l’acompliment de les disposicions reglamentàries pel que fa a l’adaptació dels estatuts d’aquestes fundacions i els acords dels fundadors sobre la voluntat que tinguin la consideració de fundacions del sector públic.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte