Diari digital d'Andorra Bondia
Un moment de la primera reunió de cònsols del mandat, que va tenir lloc ahir a Canillo.
Un moment de la primera reunió de cònsols del mandat, que va tenir lloc ahir a Canillo.

“Ajustos” entre Govern i comuns per afavorir la mobilitat dels treballadors


Escrit per: 
M.S.C. / Foto: A.S.

El Govern i els comuns coincideixen que cal millorar la coordinació en aspectes com ara el salarial o la jubilació per afavorir la mobilitat dels treballadors entre les dues administracions. Aquest és un dels temes que es va posar damunt la taula en la primera reunió de cònsols del mandat, que va comptar amb la compareixença de la ministra de Funció Pública i Simplificació de l’Administració, Judith Pallarès. 
Tal com va explicar Francesc Camp, que ahir va actuar de portaveu juntament amb Laura Mas, els funcionaris del Govern han passat al règim de quinquennis, mentre que els dels comuns encara tenen triennis, i en el cas de la jubilació, aquests darrers no tenen el complement dels primers. El que les dues administracions volen és que aquests elements no dissuadeixin els treballadors públics de treballar en un lloc o un altre. “Que si la persona vol canviar no ho faci per la compensació salarial o per la jubilació”, va dir Camp. Són aquests “ajustos” en la coordinació entre Govern i comuns que ahir van acordar treballar de forma conjunta aquestes institucions.
Camp va indicar que “segurament” una situació ideal seria que les condicions fossin les mateixes al Govern i als comuns, però va advertir que caldria veure si les arques comunals poden sufragar un increment dels costos de jubilació. En tot cas, Camp va explicar que pel que fa al Comú de Canillo s’analitzarà la possibilitat de passar de triennis a quinquennis. La corporació ho veu interessant, però primer cal comprovar si és factible, va dir. Encamp, en canvi, es mantindrà amb els triennis. Mas va argumentar que no es faran canvis fins que s’hagi enllestit la nova modificació de la Llei de la Funció Pública. A més, els comuns van exposar la necessitat que la llei permeti al personal temporal presentar-se a edictes per una plaça fixa, i en els casos de mobilitat dels funcionaris no haver de fer un edicte intern i després un d’extern per agilitzar els procediments.
Per altra banda, en la reunió d’ahir es va acordar reprendre les converses amb el Govern per avançar en l’elaboració del reglament per a la millora de l’eficiència energètica dels edificis públics. Aquest text es treballarà de forma conjunta per garantir que l’adaptació es faci de forma progressiva. Els cònsols també van anunciar que en la pròxima reunió s’aprovarà el conveni de col·laboració amb el Govern sobre l’acord d’associació amb la UE. A més, els comuns treballaran en un plec de bases per adjudicar els treballs de neteja del sotabosc i Encamp i Canillo es van comprometre a organitzar els pròxims jocs esportius de la gent gran.

Els comuns informaran del canvi de residència dels ciutadans

La modificació de la Llei de finances comunals impulsada pels comuns ja està a punt per entrar al Consell General. Un dels canvis que preveu el text fa referència a les altes i baixes al cens. Així, un cop aprovat, en cas d’un canvi de residència serà el Comú que registri una alta al cens que informarà el Comú on residia anteriorment el ciutadà en qüestió per donar-lo de baixa. Això permetrà una millor actualització del cens, va dir el portaveu de la reunió de cònsols d’ahir. Camp també va parlar de la desviació que presenta la població estimada respecte de la censada, que està més inflada. El cònsol major va assenyalar que, tot i que no posa en dubte les dades d’Estadística, cal veure com es fa l’estimació. En tot cas va assegurar que els comuns posaran “fil a l’agulla” per reduir la diferència.

Reunions bimensuals

La reunió de cònsols passarà de tenir una periodicitat mensual a bimensual. La decisió es va prendre perquè un nombre important de projectes que es tracten requereixen anàlisi i hi ha força dossiers que es veuen posposats. Cada dos mesos permetrà un “ritme suficient” per donar sortida als dossiers, però en el cas que calguin més reunions se’n convocaran més sovint, va explicar Camp.

Pictogrames per l’autisme

Els comuns van acordar senyalitzar els passos de vianants propers a les escoles amb pictogrames per ajudar els infants amb autisme. La proposta la va plantejar ahir l’Associació d’Afectats d’Autisme d’Andorra (Autea), que ja té els dissenys fets i els comuns només els hauran de reproduir. La iniciativa estarà enllestida de cara al 2 d’abril, Dia mundial de la conscienciació sobre l’autisme. 

Ajustos
Govern
comuns
afavorir
mobilitat
treballadors

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte