Diari digital d'Andorra Bondia
Un moment del Consell de Comú celebrat aquest dijous.
Un moment del Consell de Comú celebrat aquest dijous.

Al Comú d’Encamp li costa trobar treballadors perquè paga poc


Escrit per: 
Mireia Suero Comellas / FOTO: Agències/M.F.

El Comú d’Encamp té dificultats per cobrir places. Hi ha edictes que s’han arribat a convocar en quatre ocasions sense que s’hagi trobat cap candidat que compleixi els requisits. Per la cònsol major, Laura Mas, si això es produeix és perquè “alguna cosa passa”. El problema, la corporació el té detectat i no és que no hi hagi gent preparada sinó que els salaris són baixos i no estan adequats al mercat. És per això, doncs, que el Comú no ha trobat cap tècnic de comunicació des de fa set o vuit mesos i el mateix es produeix amb un lloc de treball d’arquitecte. També ha calgut anar a la tercera convocatòria per contractar un tècnic d’higiene.

Mas ha explicat que estar un any sense cobrir una plaça que es necessita fa que la resta de l’equip hagi d’assumir tasques que aquesta persona desenvoluparia. “El mercat laboral és el que és i la graella salaria del Comú bloqueja molt i cal donar-li flexibilitat”, ha afegit el cònsol menor, Jean-Michel Rascagneres, que ha recordat que només es pot publicar un edicte per cobrir una plaça quan l’anterior empleat es dona de baixa. El que sí que es podria fer per apujar els sous seria satisfer un Complement de Responsabilitat Addicional (CRA) però aquesta no és la voluntat de la majoria comunal.

És per tot plegat que el Comú ha contractat un assessorament extern perquè realitzi un estudi sobre la graella salarial amb l’objectiu de créixer en els sous per “ser competitius” –l’actual data de deu o quinze anys enrere– i millorar la carrera professional. Mas ha dit que el resultat es tindrà “d’aquí a uns quants mesos”.

Els cònsols han informat d’aquesta adjudicació en el Consell de Comú d’aquest dijous en el qual s'ha donat el vistiplau a les noves condicions que s’han assolit en la negociació entre els set comuns i l’Associació de Bancs d’Andorra (ABA) en la renovació de les pòlisses de crèdit. Mas ha destacat que s’han aconseguit unes condicions més avantatjoses, ja que es partia d’un tipus del +3% i ara serà del +1,60%. Així ha exposat que si el Comú d’Encamp executés el cent per cent de la pòlissa li suposaria un estalvi de 70.000 euros en despeses financeres. Els consellers del Partit Socialdemòcrata (PS), però, consideren que el tipus que s’ha tancat és encara “força elevat”, sobretot tenint en compte que les administracions públiques ofereixen totes les garanties de cobrament. “Es podria haver negociat més a la baixa”, ha dit David Rios. I és per aquest motiu que s'han abstingut en la votació.

25.000 euros per a Saetde
Amb l’objectiu de potenciar el turisme familiar i de natura, el Comú d’Encamp ha tancat un conveni amb Saetde pel qual li satisfarà 25.000 euros aquest estiu per tenir operatiu els telecabines Els Pioners i Coll dels Isards, que traslladaran els visitants des del Pas de la Casa fins al llac de les Abelletes. El preu que s’ha fixat per al passi serà de 5 euros per als adults i de 3 euros per als infants. La proposta va sorgir del Consell econòmic i social del Pas de la Casa. Mas ha destacat que el Comú ja organitza activitats per retenir el turisme durant l’estiu. L’any passat es van impulsar les rutes BTT, també hi ha la ruta dels orris i els mercats d’estiu dos cops a la setmana, un a Encamp i un altre al Pas de la Casa.

A l’últim, s'ha acordat una moratòria de sis mesos per a l’autorització de parcs solars a la parròquia. La qüestió és que la normativa deixa a criteri dels comuns els requisits per instal·lar una infraestructura d’aquest tipus. El Pla d’urbanisme d’Encamp no ho recull i és per això que ara es vol regular. Mentrestant, el Comú vol evitar que apareguin instal·lacions a la parròquia que tinguin un impacte paisatgístic o mediambiental negatiu. Ara per ara no ha arribat cap demanda a la corporació per impulsar un projecte d’aquestes característiques.

 

La youtubera Martita de Granà no satisfà el PS

Dins de la programació cultural del Comú hi figura la Martita de Granà, monologuista i youtubera. Una proposta que no satisfà el PS. Els consellers de la formació creuen que l’espectacle no s’adiu a l’oferta que hauria de donar un Comú i aposta perquè siguin privats qui organitzi aquest tipus de xous, ja que “segur que omplirien”. A més, el preu és elevat (8.000 euros), tot i que el PS remarca que si un espectacle és de qualitat ja li està bé pagar aquest catxet. Agrupament Encampadà també considera que a la programació hi falta més activitats adreçades a infants de 8 a 12 anys.

 

Treball en el concurs per la reforma de Prada de Moles

El Comú treballa en el plec de bases del concurs per a la reforma i explotació de Prada de Moles després de conèixer que el FC Andorra no podrà seguir allà després de l’ascens, ja que el camp no compleix els requisits que demana la federació.

A preguntes del PS, la majoria ha respost que no sabien que l’equip pujaria de categoria fins fa 15 dies i és per això que, tenint en compte que “fer les obres ràpidament és impossible”, el Comú ha demanat al Govern un espai provisional. Els cònsols han explicat que el plec té una part tècnica i econòmica “complexa” que encara no s’ha abordat i que caldrà acordar si el concessionari assumeix tota la inversió o si el Comú pot fer front a una part. Les obres, almenys tindran una durada d’un o dos anys.

El PS ha lamentat que la majoria no informés dels darrers passos a l’oposició. Al mateix temps ha expressat inquietud per la possibilitat que si l’FC Andorra marxa a la capital potser que no torni a Encamp. També ha recordat que si finalment es trasllada a l’Estadi Comunal Joan Samarra, que sembla el més fàcil d’adequar, caldrà fer una inversió. Els consellers socialdemòcrates també han mostrat preocupació per la resta d’usuaris de Prada de Moles. La majoria ha declarat que quan s’hagi pres una decisió se’ls informarà.

 

 

personal
salaris
Comu d'Encamp
pòlisses
Prada de Moles

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Esta chica Youtuber no tiene ni gracia ni ná. 8.000 € Por un tostón del quince...

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte