Diari digital d'Andorra Bondia
L’excap de Govern Albert Pintat en un moment de la seva intervenció ahir en les Jornades de la SAC.
L’excap de Govern Albert Pintat en un moment de la seva intervenció ahir en les Jornades de la SAC.

Albert Pintat insta a accelerar l’acord amb la UE i acabar amb la incertesa


Escrit per: 
M. S. / Foto: CEA

L’excap de Govern Albert Pintat va instar ahir els negociadors de l’acord d’associació amb la Unió Europea que mirin d’accelerar les negociacions i aprofitin la pròxima presidència de torn de França per “donar l’empenta definitiva per trobar una solució”, ja que “aquesta indefinició actual tampoc és bona”. Pintat va fer aquestes manifestacions en la seva intervenció en les XXII Jornades de la Societat Andorrana de Ciències, en col·laboració amb la Confederació Empresarial Andorrana, sobre Andorra i el seu encaix positiu amb la Unió Europea, on va admetre que “no hi ha alternativa” a l’acord d’associació, si bé va insistir que aquest “ha de respectar el nostre ADN i el que ens fa essencials”.

Pintat, que va assegurar tenir “confiança en els negociadors andorrans”, va recordar que amb aquesta negociació es busca substituir l’acord comercial del 1990, que tot i que “s’ha fet vell i que ha fet el seu servei” va ser “un acord històric”, ja que incidia en la voluntat de respectar l’aspecte històric del Principat i les seves especificitats. En canvi, amb l’actual negociació, “et diuen que això no és una carta, sinó un menú que s’ha d’agafar sencer” i que les quatre llibertats “són innegociables”, va alertar l’excap de Govern, que malgrat tot va reiterar que l’acord és necessari “per garantir la prosperitat del poble andorrà en el futur”.

Des del vessant econòmic, Pintat, que va posar Liechtens-tein com a exemple exitós d’acostament i integració a Europa, va incidir en la necessitat de veure quins sectors es poden beneficiar de l’acord i quins “hi poden perdre”, a la vegada que va expressar el temor que aprofitant la negociació es vulgui incidir en l’àmbit fiscal, i en aquest sentit, va recomanar “observar de prop” Suïssa i com ha defensat el seu model polític i social.

Pel que fa al vessant polític, l’excap de Govern, que va recordar per exemple que el Regne Unit “no va acceptar mai l’omnipotència del Tribunal de Justícia Europeu”, va insistir en la necessitat de defensar “l’ADN singular, únic i històric” d’Andorra, apuntant la importància del control de la immigració o de les “dues joies de la corona”, com són Andorra Telecom i Forces Elèctriques d’Andorra, mentre, des d’un punt de vista institucional, va fer una defensa fèrria del coprincipat assegurant que “sense coprínceps no hi hauria Andorra”. En aquest sentit, Pintat va recordar que “sabem que la Santa Seu té opinions clares sobre el dret a la vida” i va alertar del perill de modificar l’article 8 de la Carta Magna. “Mentre Andorra tingui el Vaticà al seu costat té la seva persistència assegurada”, va afirmar amb contundència, i va remarcar que malgrat que la Santa Seu “no tingui una importància econòmica” sí que diplomàticament és un gegant, i que és important per a Andorra “tenir un gegant al costat”.

Per la seva part, el ministre de Finances i portaveu de l’executiu, Eric Jover, que va participar en nom del cap de Govern en la clausura de les jornades, va defensar un acord amb Europa que permeti diversificar l’economia i garantir la viabilitat del país en un futur i, coincidint amb Pintat, es va mostrar confiat que la presidència de França “contribueixi a fer avançar les negociacions”. Jover, que va reiterar que l’acord que s’assoleixi haurà de ser validat en referèndum, va fer un repàs de les relacions entre Andorra i la UE dels darrers 30 anys i va recordar que l’acord duaner del 90 ja feia “un preludi” de cap a on havien d’anar les relacions amb Europa. 

El control migratori, l’element clau a preservar per la CEA

“La capacitat d’Andorra d’atreure persones vingudes d’arreu, de regular els fluxos migratoris i de garantir una integració social i econòmica de la gran majoria d’aquestes persones ha estat el comú denominador en totes les fases expansives de l’economia andorrana”. Així ho va assegurar ahir en la seva intervenció el president de la CEA, Gerard Cadena, per qui “l’element clau a preservar” en la negociació de l’acord d’associació és precisament “la vinculació entre residència i activitat econòmica”, malgrat que, a priori, pugui topar amb lliure circulació i el lliure establiment de persones. Per això, Cadena va insistir en la necessitat de trobar un mecanisme similar al de Liechtenstein per poder disposar d’un model migratori que doni uns resultats equivalents al model que Andorra ha tingut fins a la data.

La jornada sobre Andorra i el seu encaix positiu amb la Unió Europea de la SAC i la CEA va comptar amb la participació d’una trentena de ponents, provinents de diferents àmbits de l’economia, la política, la cultura i la societat que van expressar les seves expectatives sobre el futur acord però també els seus dubtes i neguits. Entre aquests, el secretari general de la Unió Sindical d’Andorra, Gabriel Ubach, que va apostar perquè aquest encaix d’Andorra amb la UE no només sigui econòmic i comercial, sinó que vagi també “en el vessant social”.

Un acord que aportarà més sobirania, més seguretat jurídica i més cooperació

El secretari d’Estat d’Afers Europeus, Landry Riba, va ser l’encarregat de tancar les XXII Jornades de la SAC i ho va fer defensant un futur acord d’associació que al seu entendre aportarà més sobirania, més seguretat jurídica i més cooperació, “tres elements que han d’ajudar-nos a diversificar l’economia”. I és que això és el que fonamentalment es busca amb l’acord d’associació, “un instrument” a disposició del teixit empresarial i de les administracions per poder diversificar l’economia i fer d’Andorra “un país més resilient, més integrat en l’àmbit proper i generador d’oportunitats per a tots”.

Riba, que va agrair a la SAC i a la CEA l’impuls d’un fòrum de debat on poder abordar un tema tan “cabdal” per al futur del país com és el de l’acord d’associació, va defensar que la incorporació del cabal comunitari, “de l’acordat en la negociació no de tot”, a l’ordenament normatiu nacional aportarà més seguretat jurídica i eficiència a la vegada que “ens permetrà guanyar confiança en el país”. A més, el secretari d’Estat va destacar que també “podrem avançar-nos” i “participar” en l’elaboració de futures normatives.

Així mateix, Riba va voler desmentir la idea que quan es parla d’adoptar cabal comunitari es perd sobirania, i va recordar que des del 1990, amb l’acord duaner ja s’està incorporant normativa feta a Brussel·les. En aquesta línia, va recordar que l’acord preveu la creació d’un comitè mixt que permetrà “asseure’s amb la UE al mateix nivell, de tu a tu, per discutir sobre els àmbits previstos en l’acord”, un fet que per a Riba “ens dona més sobirania” perquè es disposarà d’un fòrum que fins ara no es tenia.

El secretari d’Estat d’Afers Europeus va recordar que en l’acord d’associació s’inclou un capítol d’àmbits de cooperació que van més enllà de les quatre llibertats que han de garantir l’accés al mercat interior i que donaran la possibilitat de participar en una vintena de programes europeus als quals amb l’acord de cooperació del 2004 no es podia accedir. En aquest sentit, Riba va incidir que s’està analitzant el cost-oportunitat de cada un dels programes per determinar els que poden interessar.

Albert Pintat
insta
accelerar
acord
ue
acabar
incertesa
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic