Diari digital d'Andorra Bondia
El cap de llista d'Units pel Progrés d'Andorra, Alfons Clavera.
El cap de llista d'Units pel Progrés d'Andorra, Alfons Clavera.

Alfons Clavera: “Apostem pel dret a la vida i el vinculem al model de Coprincipat”


Escrit per: 
M.P.A. / Foto: Jonathan Gil

Units pel Progrés d’Andorra (UPA) acaba d’aterrar en aquestes eleccions. El seu candidat a cap de Govern, l’advocat Alfons Clavera, diu que volen aportar una altra forma de fer política. Afirma que són coneixedors dels problemes de la gent i estan preocupats per la situació actual i pel futur del país. El seu objectiu? Fer una política moderna i eficient: donar solucions reals i efectives a les problemàtiques concretes dels ciutadans. 

Per què es presenta a les eleccions amb aquesta proposta que arriba a última hora?
Encara que pugui aparentar que és una candidatura feta a última hora, hi havia un grup de persones que portaven treballant des de feia un any en un programa electoral, que és la nostra virtut principal. Són persones que  venen del sector de l’empresa, dels assalariats, de la Funció Pública, de l’agricultura i ramaderia, del comerç i de serveis. El fet que jo sortís de la formació que estava va fer que em contactessin i m’oferissin encapçalar aquesta llista per defensar un programa que convergia totalment amb el que era el meu model de país. Em sentia molt identificat amb el grup de persones que ara estan amb mi a la candidatura i apostaven per una millora del país. I amb el seu lema: el progrés per a tots. Un progrés que ha de ser transversal. Hem de buscar la justícia social i la dignitat de les persones.

Justícia social?
Garantir la justícia social és el nostre lema principal de campanya. És un concepte polític que vol dir que hi hagi un tracte equitatiu i una situació de benestar per a tothom. Vol dir evitar l’exclusió social i tractar la vulnerabilitat. Que tothom visqui correctament. El síndic ho va defensar en el seu discurs i ho va agafar de la nostra professió de fe. Demòcrates no veig que ho plantegi. La nostra proposta és reconstruir-lo perquè ha estat posat en qüestió per Demòcrates.

Per què va marxar de Liberals d’Andorra (L’A)?
L’A va obrir una porta al canvi de model institucional. Ja no eren els liberals amb els quals jo havia estat a l’executiva del partit liberal quan hi havia l’Antoni Martí i érem companys. Hi vaig estar 8 anys a l’executiva. El model que tenien era defensor clarament del Coprincipat. Ara Liberals havia obert la porta suposo per encaixar-se més amb el PS i no diferir molt ideològicament del PS, i jo soc defensor del sistema actual. Si es modifiqués l’article 8 de la Constitució, el Copríncep deixar-hi de ser-ho, ja ho ha dit, i França marxaria. Defensem el Coprincipat i vaig veure que obrir la porta a un referèndum sense concretar un model alternatiu, no em va quadrar. Liberals no donava una alternativa, i si saps que això pot crear una crisi al model institucional actual, has de donar una alternativa. Defensem el Coprincipat perquè ha permès el reconeixement internacional d’Andorra. I això no és fàcil. Quan et reconeixen, estan reconeixent el model institucional. La comunitat internacional analitza quin és el model i l’homologa.

Entrem en detall, doncs, UPA és contrari a l’avortament.
Com he dit, apostem pel dret a la vida i pel manteniment de l’article 8 de la Constitució. I el vinculem al model actual del Coprincipat. Ningú ha dit cap on hem d’anar, no s’han donat models alternatius. Què volem? Una república? De quin tipus? A la búlgara? A la iugoslava? Bolivariana? No ens sembla gens seriós introduir la qüestió sense donar alternatives. 
La proposta del senyor Espot d’acompanyament a les dones és un frau de llei. És una proposta enganyosa per a les dones perquè no es podrà materialitzar mai i és fraudulenta i inconstitucional. Volem que el senyor Espot i Demòcrates tornin a la llei i respectin la Constitució. 
Ni tan sols quan hi pot haver  situacions delicades?
Quan hi poden haver malformacions? Són qüestions purament mèdiques que les han de valorar els metges. Ara, no sé de cap cas que s’hagi condemnat a cap dona perquè hagi anat a fora a avortar. Creiem que és un fals debat. Fora de les nostres fronteres s’està fent, però a Andorra no volem que es faci. Ni per llei, ni per conviccions morals. A la dona la respectem i respectem postulats diferents als nostres. Apostem per la igualtat de gènere, a nivell professional i salarial.

De quina manera?
Nosaltres considerem inacceptable que a igual treball, diferent salari. Diem que a igual treball, igual salari, perquè això forma part del pacte de drets civils i polítics que Andorra ha ratificat. Ara per ara no s’està complint. Nosaltres n’obligarem per llei. Apostem per la dona treballadora i per ajudar les famílies monoparentals, o que tenen a càrrec persones amb discapacitats, les ajudarem. I també les famílies nombroses, a partir de tres fills, perquè el descens de la natalitat ha contribuït a crear un desequilibri en el sistema de pensions.

1.200, 1.400... Sembla una subhasta això del salari mínim.
Hem estudiat les necessitats del país i la nostra proposta és la més ajustada. Creiem que hi ha d’haver un salari mínim de 1.400 euros. Aquest salari és fruit d’un estudi que ens han fet a nivell del cost de vida a Andorra. El salari ha d’estar en consonància amb el cost de la vida. Hem vist que altres formacions proposen salaris mínims de 1.200. I jo li pregunto al senyor López, vostè podria viure amb 1.200 euros? I durant la campanya li ho demostraré. Vostè no és progressista i SDP no és progressista. Nosaltres som els veritables progressistes. Nosaltres hem vist la realitat, el que la gent necessita. Si tu mires un pis de dues habitacions, estem parlant de 800, 900 o 1.000 euros. Jo no puc entendre que hagin de viure tres persones en un pis per compartir despeses. Una vigilant de seguretat jove em va dir que no es podia independitzar perquè amb el seu salari no podia viure sola. Dignitat! No és el mateix viure a Mataró, a Vic o a Andorra. No es pot comparar, el cost de la vida és més elevat aquí.

A què vinculen la millora de les condicions laborals dels treballadors?
Nosaltres incentivarem la millora de la qualificació dels treballadors mitjançant plans de formació continuada per aconseguir una alça generalitzada dels salaris més baixos. També fomentarem el suport a les noves professions perquè les persones que desitgin millors oportunitats laborals no hagin de marxar del país. Demanarem que el primer de maig sigui festa d’obligat tancament comercial. No és possible que els que som treballadors no puguem celebrar la festa del treball. Això és un principi bàsic. Modificarem les lleis socials i laborals adaptant-les a la realitat del país, millorarem l’eventualitat de la Funció Pública per donar oportunitats als estudiants. Volem afavorir la figura dels aprenents d’arts i oficis. Abans es feia molt a Andorra.

Quines altres propostes tenen sobre polítiques d’ocupació?
S’han de fomentar molt els transfronterers. El que s’hauria de fer és que en tema de Seguretat Social es garantís que el cost que representa la lliure circulació de persones es pugui recuperar i ens ho recompensin els seus països d’origen. Del tema de la compensació ningú en parla.

Són partidaris de derogar la Llei de la Funció Pública?
La derogarem perquè considerem que és anticonstitucional, injusta i abusiva. I per una qüestió bàsica. Tu el que no pots fer és variar les regles de joc. Si una persona va entrar de funcionària amb unes regles del joc, no pots després canviar aquestes regles de manera unilateral. No se’ls ha tingut en compte en res. Han estat uns convidats de pedra. Una negociació ha de ser un estira-i -arronsa. El que no pot ser és una imposició manu militari i aquest és el model de Funció Pública, o l’agafeu o l’agafeu. 

Creuen que la CASS s’ha de reformar?
Els cotitzants han de rebre un informe del valor estimatiu de la seva pensió i la previsió del que cobraran. Tu com a cotitzant tens tot el dret a saber quina serà la quantia de la teva pensió. Volem tornar al sistema anterior. Defensem que el sistema ha de permetre que es pugui invertir en la compra de punts. Volem tornar al sistema suís, el més modern, que permet a la gent fer-se a mida la seva pensió. Que es millori la gestió dels fons de la Seguretat Social per evitar que el sistema esdevingui deficitari. Ningú ha d’abandonar el país per tenir una pensió baixa. La pensió mínima ha de ser de 1.200 euros, que ampliarem fins a arribar al salari mínim que proposem amb ajuts socials quan s’escaigui, quan constatem que les persones no poden subvenir les seves necessitats. El nombre creixent de persones que es veuen obligades a marxar del país per manca de recursos ens parla d’un sistema econòmic despietat, que exclou aquelles persones que han contribuït durant anys de treball a portar endavant el nostre país amb el seu esforç i amb diverses dècades de treball. Les persones grans que hagin residit al país i es trobin en situació de necessitat tindran dret a una plaça de residència o ajudes socials permanents. Cap de les altres formacions polítiques afavoreix aquesta situació de justícia social. 

Aposten per la doble nacionalitat?
No volem fer un mercadeig. Proposarem 18 anys amb un pacte d’Estat constitucional. No s’haurà de renunciar mai a les altres i el temps viscut a Andorra abans dels 18 anys comptarà el doble. També pensem que el primer passaport ha de ser el definitiu, no estem d’acord amb els provisionals. Si un resident s’ha vist en la necessitat de marxar  al seu país i torna a Andorra, els anys residits anteriorment han de ser acumulables. Volem que s’aprovi el nivell A de català perquè volem que la gent conegui l’idioma. Impulsarem programes d’adaptació social i cultural als nouvinguts perquè això no ho ha fet ningú. Se’ls demana que s’integrin, però no es fan polítiques d’adaptació social i cultural.

“Apostem per una negociació bilateral amb la UE”

De quina manera s’ha de fer l’encaix d’Andorra a Europa?
L’encaix del nostre país a Europa ha de preservar la nostra identitat, garantir la nostra sobirania, la cohesió social i la seguretat ciutadana. És bàsic. S’han de protegir els sectors econòmics del país, el comerç i els sectors productius andorrans. Apostem per una negociació bilateral, que és el gran error de Demòcrates: acceptar la negociació a tres i no de manera bilateral. 

Per què creu que està mal fet aquest plantejament?
Demòcrates ha cedit a la imposició de la Unió Europea (UE) a establir un marc institucional que no garanteix la sobirania del país. Perquè si el comitè d’associació, que és el que formen els ministres d’Andorra i els representants o comissaris de la UE, és consultiu no ens dona garanties de preservar la nostra sobirania, i a més, hi ha una cosa molt perillosa que és que en cas de discussions o de divergències es remet al tribunal de justícia de la UE. I nosaltres com a país tercer no podem nomenar magistrats, i això vol dir que cedim tota la sobirania, i això no pot ser, que en cas de discussió es vagi cap a un òrgan arbitral que sigui independent i que decideixi aquestes qüestions. Nosaltres entenem que el tribunal de justícia de la UE només ha d’intervenir en qüestions d’harmonització legislativa, no de funcionament de l’òrgan decisori. 

I la lliure circulació de persones, com la resoldrien? 
Nosaltres tenim la solució. Apostem pel model de Liechtenstein, que forma part de l’Espai Econòmic Europeu, venia de l’EFTA i ho va negociar molt bé. Van establir que l’entrada de persones seguís el paràmetre invariable dels metres quadrats del país, sistema alternatiu a les quotes. Demòcrates no ha sabut negociar bé el tractat. Estem parlant de gent a la qual els falta molta preparació en dret internacional. Jo li deia al ministre Saboya, “no tens ningú que en sàpiga”. I ell deia, “és que és Andorra, la gent no està preparada”. Has de negociar molt bé i has de saber quines línies has de portar. No has d’estar defensant quotes quan saps que no te les aprovaran. Has de buscar una alternativa i agafar models que estiguin homologats, com és el de Liechtenstein i poder-los defensar. Si guanyes això sempre tindràs el mateix flux i no es trencarà la cohesió social. I pel que fa a les professions liberals amb relació a la UE, s’ha de garantir que si nosaltres obrim les portes, a l’inrevés també es faci. 

Punts del programa

Finances
Creació d’una línia de crèdit oficial per concedir préstecs i crèdits a persones sense garanties bancàries perquè ningú quedi exclòs del circuit financer.

Sanitat
Eliminació del SAAS. Creació d’un centre sociosanitari amb atencions especialitzades per tractar persones amb deteriorament cognitiu. 

Economia
Diversificació sectorial. Creació de dues zones franques als dos punts fronterers i d’una moneda local.

Fiscalitat
Rebaixar a la meitat el cànon oficial sobre la llum i el telèfon. Increment dels impostos als residents passius. Reducció de la imposició dels comerços i a les petites i mitjanes empreses.

Sistema electoral
Sistema de llistes obertes que permeti a l’elector triar per ordre de prioritat.

Justícia
Modificació del sistema d’elecció dels membres del consell superior. Ni el cap de Govern ni el síndic han de nomenar cap representant. Elecció per votació popular i pel Col·legi d’Advocats i de Procuradors.

Medi ambient
Estudi real de la capacitat màxima de creixement i foment de les renovables.

Alfons Clavera: “Apostem pel dret a la vida i el vinculem al model de Coprincipat”

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte