Diari digital d'Andorra Bondia
Aliances perquè l’Hospital sigui un altre referent de pacients del Pirineu
Aliances perquè l’Hospital sigui un altre referent de pacients del Pirineu

Aliances perquè l’Hospital sigui un altre referent de pacients del Pirineu


Escrit per: 
Pepa Gallego/Foto: SFGA

"D’hospital referent a la zona del Pirineu ja hi ha el transfronterer de Puigcerdà”, va dir la ministra de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat d’Espanya, Dolors Montserrat, però el de Meritxell podria ser un altre “per als ciutadans del nord del Pirineu català”. Amb la visita d’ahir, la primera d’una ministra de Sanitat espanyola, Montserrat va remarcar que s’ha creat un grup de treball “per continuar teixint aliances pel bé dels pacients andorrans i els espanyols”, i es farà a través dels ministeris de Sanitat, l’espanyol i l’andorrà, i els dos governs, però també a través del Sistema Nacional de Salut espanyol i l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell. 
La propera reunió marcada ja al calendari, el 19 i 20 de setembre, tractarà de concretar més aquestes aliances, que vindran de la mà dels dos governs però també de les comunitats autònomes de Catalunya i Aragó.  En aquestes reunions també s’avançarà en altres qüestions de què ahir també va tractar Montserrat amb el seu homòleg andorrà, Carles Álvarez Marfany. Els dos ministres van parlar d’anar avançant en matèries com la donació de sang, “perquè la bilateralitat també funcioni a la inversa i els andorrans tinguin accés al banc de sang de Catalunya”, així com la donació de cordó umbilical i d’òrgans. En aquest sentit els avenços queden pendents de l’aprovació de la llei de cèl·lules, òrgans i teixits que s’aprovarà a finals d’any, juntament amb la de reproducció assistida, segons va recordar el ministre Álvarez Marfany. Actualment aquestes qüestions estan a la taula de l’advocacia espanyola perquè s’ha de complir una tramitació jurídica dels dos estats i per tant estan a l’espera de l’aprovació d’aquestes lleis. 
La ministra espanyola va dir que la llei serà clau “per tirar endavant la donació d’òrgans i avançar en matèria de donació de sang i de cordó umbilical”.

Malalties infeccioses
La visita d’ahir de la ministra espanyola també va servir per signar una ampliació del memoràndum ja firmat sobre l’Ebola. Amb aquesta ampliació tots els pacients andorrans o residents podran ser assistits per malalties infeccioses greus en centres de referència especialitzats espanyols. “Fins ara s’havia de demanar assistència, i ara serà automàtic”, va explicar Álvarez Marfany. Andorra no disposa de les especialitats mèdiques pròpies dels hospitals d’alta tecnologia, amb capacitat d’aïllament i tractament de determinades patologies infeccioses. El ministre va dir que per sort no s’havia donat cap cas d’infecció greu abans, però a partir d’ara, amb aquest acord, ja es té cobert un protocol per poder accedir a l’assistència adequada als centres espanyols en el cas dels diferents tipus de malalties infeccioses d’alt risc.
Abans de venir a Andorra, Dolors Montserrat va visitar el copríncep episcopal, Joan-Enric Vives, acompanyada per l’ambaixador d’Espanya a Andorra, Manuel Montobbio, i el secretari general de Sanitat i Consum,  Javier Castrodeza. Després va fer una breu passejada pel Camí Saludable dels Drets Humans amb Álvarez Marfany. 

Andorra també es beneficiaria de la instal·lació de l’Agència Europea del Medicament a Barcelona

La candidatura de Barcelona per acollir l’Agència Europea del Medicament (EMA) té el suport d’Andorra, segons va manifestar ahir el ministre Álvarez Marfany. La ministra espanyola va remarcar la importància del suport andorrà a la candidatura, perquè “Europa també escolta Andorra”. A més, va dir que “no només Andorra en podrà resultar beneficiada com a Govern, sinó també pels pacients i els ciutadans”. Cal recordar que dilluns l’Estat espanyol va presentar oficialment la candidatura de Barcelona per acollir l’EMA, que actualment està ubicada a Londres. La ministra va apuntar que “Barcelona compleix els sis requisits que demana la Unió Europea sobradament; és una gran candidatura”. Álvarez Marfany va remarcar que els laboratoris que treballen amb cèl·lules, teixits i teràpies avançades també es podrien instal·lar al Principat, i a més Andorra també podria participar en assajos clínics. Montserrat va defensar que serà “beneficiós” per a l’Estat espanyol, però també per al Principat d’Andorra, per proximitat. Segons la ministra espanyola, la ubicació de l’agència a Barcelona no tan sols portarà “més de mil treballadors de cop, 40.000 experts anualment i les 1.500 empreses que treballen al voltant de l’EMA a Londres, sinó que les empreses d’aquí, espanyoles i andorranes, poden passar a ser proveïdores de l’EMA”.

hospital
aliances
referent
pacients
Pirineu
Dolors Montserrat
Carles Álvarez
EMA

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte