Diari digital d'Andorra Bondia
Josep Pintat, Pere López, Xavier Espot, Carles Enseñat, Marc Magallon i Carles Naudi després de signar l’acord a Radio Andorra.
Josep Pintat, Pere López, Xavier Espot, Carles Enseñat, Marc Magallon i Carles Naudi després de signar l’acord a Radio Andorra.

Amb una sola veu cap a la UE


Escrit per: 
M.S. / Foto: SFGA

Dia històric i en un entorn emblemàtic. El cap de Govern, Xavier Espot i els representants dels cinc grups parlamentaris presents al Consell General, Carles Enseñat (DA), Pere López (PS), Marc Magallon (L’A), Josep Pintat (Terceravia) i Carles Naudi (CC), han signat aquest matí l’acord polític per a la negociació d’un acord d’associació entre Andorra i la Unió Europea a l’edifici de Radio Andorra, punt simbòlic de les comunicacions del país amb l’exterior.

Amb aquest acord, segons ha explicat el secretari d’Estat d’Afers Europeus, Landry Riba, es crea el “marc general per als treballs de preparació de les sessions de negociació amb la UE” així com també per “als treballs per reorganitzar i desenvolupar les estructures necessàries per a la implementació de l’acord”. Així, ha prosseguit Riba, es preveuen quatre tipus de reunions com són una de prèvia i una de posterior a la sessió de negociació, les monogràfiques, les ampliades a la participació d’agents socials i les compareixences davant la comissió legislativa de Política Exterior.

Quant al procediment a partir d’ara, Riba ha concretat que els grups disposaran de quinze dies per informar el cap de Govern del representant que designen en el marc d’aquest acord i que, un cop organitzada la logística des de la pròpia secretaria d’Estat, es preveu que la primera reunió es pugui celebrar d’aquí 30 dies.

Espot, que ha fet un repàs dels diferents acords amb la UE des del d’Unió duanera del 1990, ha destacat la importància de l’acord en què totes les forces polítiques expressen la voluntat de “caminar juntes cap a la UE per assolir una participació progressiva d’Andorra dins el mercat interior”. El cap de Govern ha remarcat també el doble simbolisme de l’acord, tant de cara a fora, una sola veu en la negociació, com de cara a dins pel “senyal positiu” que suposa que es posi de manifest que, en aquesta qüestió de la UE, “Govern i forces parlamentàries anem de la mà”.

El president del grup demòcrata, Carles Enseñat, i el president suplent del grup liberal, Marc Magallon, han coincidit a destacar la capacitat de les diferents formacions per assolir aquest acord, que permetrà disposar d’una “veu conjunta per dirigir-se a la UE”, i que marca un camí que confien que es pugui repetir també “en els altres temes cabdals que hi ha sobre la taula”. En aquest sentit, Enseñat ha recordat que DA va concórrer als comicis generals de fa un any i mig amb la proposta de tres pactes d’Estat al programa electoral, com era el de la UE, les pensions i el sistema sanitari.

Per la seva part, el president del grup socialdemòcrata, Pere López, ha remarcat també “la importància” de l’acord si bé ha destacat que la seva formació tenia “sensacions agredolces”. D’una banda, “molt dolces” perquè es tracta d’un acord “important” i d’un document que posa de manifest la “voluntat de compartir informació i treballar plegats” per defensar els interessos d’Andorra i els seus ciutadans en una “negociació molt important pel país i per a les futures generacions”. De l’altra, però, sensacions “menys dolces” perquè el 2016 “ja es va signar un pacte d’Estat” amb els mateixos objectius, i “encara menys dolces” perquè hi ha altres àmbits, “potser no tan importants però sí més urgents”, que es “mereixen grans acords com poden ser l’habitatge, les pensions o la justícia”.

Al seu torn, Pintat ha destacat la “importància” del text per Terceravia i s'ha mostrat esperançat que pugui esdevenir “un instrument útil per portar, a bon port, un aprofundiment de les nostres futures relacions amb la Unió Europea, que vegi reflectits els interessos de tots els andorrans i les andorranes i que salvaguardi la situació particular d’Andorra”.

Així mateix, Pintat ha argumentat el suport de la formació a l’acord amb el fet que “incorpora totes les demandes que hem fet els últims anys”. En aquest sentit, el president del grup parlamentari de Terceravia ha incidit en la flexibilitat sobre la forma final que acabi tenint l’instrument jurídic que reculli el resultat de les negociacions amb la UE, que es garanteixi la realització d’estudis d’impacte econòmic i social, així com també que en el procés negociador es reculli el sentir de totes les forces parlamentàries. També ha celebrat que es garanteixi la presència de representants de tots els grups en les sessions de negociació, la comunicació dels documents entre totes les forces, la possibilitat de fer propostes de negociació i la transparència cap a tots els ciutadans. 

Des de Ciutadans Compromesos, Carles Naudi d’Areny-Plandolit ha destacat “el dia històric” que suposa pel país la “signatura històrica” d’aquest document, i ha assegurat que “treballarem de forma incansable perquè aquest instrument ens permeti assolir el millor acord possible”.

amb
Solà
veu
cap
a la UE
Comentaris: 1

Comentaris

han firmado el peor documento de la historia de Andorra han firmado la sentencia de muerte Europa es la ruina mira cómo los ingleses an salido de Europa por algo es si fuese bueno seguirían hay

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic