Diari digital d'Andorra Bondia
Grandvallet va reiterar la demanda al ministre Víctor Filloy el 30 de setembre passat.
Grandvallet va reiterar la demanda al ministre Víctor Filloy el 30 de setembre passat.

Amida reclama que es posi en marxa la figura de l’assistent personal


Escrit per: 
M.P.A./ Foto: Amida

L’Associació de Persones amb Diversitat Funcional del Principat d’Andorra (Amida) ha tornat a reivindicar la posada en marxa de la figura de l’assistent personal. Ho va fer a través de les xarxes socials el 4 de desembre passat quan es complien “exactament tres anys” des que el Govern es va comprometre a desenvolupar aquest perfil que recull la Convenció internacional sobre els drets de les persones amb discapacitat, que Andorra va ratificar el 2007.

Segons la presidenta d’Amida, Agustina Grandvallet, “ens hem quedat esperant què passa amb aquest tema” perquè tot i que es va fer un retrat de com hauria de ser i un documental sobre el projecte “no s’ha arribat a portar a la pràctica”. Sigui pel recordatori que es va fer des de l’associació o perquè el Govern ho tenia previst, el cas és que ja s’ha posat en contacte amb l’associació i a finals de gener hi ha prevista una reunió per abordar la qüestió i “poder suplir aquesta mancança”. Grandvallet va assenyalar també que Afers Socials els ha dit que ja tenen vuit persones formades per poder fer d’assistents personals.
Les característiques que han de tenir aquests assistents ja es van treballar fa tres anys i la presidenta d’Amida assegura que guarda un esborrany del que des de l’associació s’havia anat treballant. Es tracta, va recordar, d’una persona que ha d’arribar on no pugui fer-ho la persona que té la discapacitat perquè pugui ser autònoma, però “sense que es noti ni que existeix”. “L’assistent ha de ser –va dir– com una prolongació de la persona”, que l’ajudi a millorar la seva qualitat de vida. A més, va remarcar, suposa una despesa menor del que costaria estar en una institució.
Grandvallet creu que hi ha persones amb discapacitat que no saben ni que existeixi aquest recurs. Per això, Amida ha proposat a la Federació Andorrana d’Associacions de Persones amb Discapacitat (FAAD) que s’organitzi una conferència per explicar en què consisteix.

El PS pregunta quins recursos destina el Govern al projecte d’assistent personal
El grup parlamentari del Partit Socialdemòcrata (PS) ha fet una sèrie de demandes d’informació al Govern per conèixer la quantitat de recursos que es destinen al projecte d’assistent personal.
El ministeri d’Afers Socials, Justícia i Interior va posar en marxa el gener del 2017 el projecte d’assistent personal: un servei que busca que les persones amb diversitat funcional puguin viure de manera autònoma. 
En aquest sentit, la consellera general, Judith Salazar, va declarar que “hem preguntat al respecte d’aquest projecte perquè creiem que ha d’ajudar significament en l’autonomia de les persones amb diversitat funcional i per tant volem saber quants recursos humans i econòmics destina el ministeri d’Afers Socials des de la seva creació”.
Per poder avaluar la situació del projecte, des del Partit Socialdemòcrata  volen saber, quantes demandes s’ha resolt a favor, quantes no i els motius. Pel que fa a les favorables, quantes hores d’assistència personal s’han autoritzat, si existeix un barem objectiu de quantificació i, en cas afirmatiu, quin és. 
També pregunten sobre quantes persones s’han format per poder ser assistent personal, i quins recursos, econòmics i humans, ha destinat anualment el ministeri d’Afers Socials a aquest projecte des de la seva implementació.

Amida
reclama
assistent personal
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic