Diari digital d'Andorra Bondia

Andorra aprofitarà la presidència de la CTP per impulsar les rutes pel Pirineu


Escrit per: 
M. M.

Andorra vol aprofitar la presidència de torn de la Comunitat de Treball dels Pirineus (CTP), que assumirà el 2013, per liderar una oferta transnacional de turisme de muntanya amb rutes pels Pirineus.

 El ministeri de Turisme i Medi Ambient centrarà els esforços en la temporada d’estiu per aconseguir que el Principat estigui inclòs en les principals rutes transpirenaiques que s’ofereixin als visitants.
“A Andorra li interessa ser el destí, l’origen o una destinació de passada de qualsevol ruta de muntanya dels Pirineus”, va argumentar ahir el ministre de Turisme i Medi Ambient, Francesc Camp, que vol impulsar un tipus de turisme “per a tots els públics” en col·laboració amb les regions franceses pirinenques i les comunitats autònomes catalana i aragonesa amb l’objectiu de donar “una oferta complementària, i no solament la d’Andorra”.
El ministre de Turisme considera que a l’hivern seria difícil coordinar esforços “perquè cada zona té la seva estratègia”, però es va mostrar convençut que “a l’estiu és més fàcil, perquè no hi ha tant volum de visitants i, com que no hi ha estratègies tan definides, és més fàcil consensuar una posició”. Així mateix, va assenyalar que “les estacions no posaran més diners a l’estiu i aquí nosaltres podem entrar com a actors principals per comunicar l’oferta, i així ho farem”.
Segons va matisar el titular de Turisme i Medi Ambient, la proposta que es farà a les regions veïnes “no vol dir que cadascú faci la seva feina, sinó que hi hagi un mínim d’oferta compartida, que pot ser molt interessant”. Quant al desenvolupament d’aquest tipus de turisme al Principat, Camp va afirmar que “ja tenim moltes rutes definides, se’n pot fer més”. Així mateix, el ministre de Turisme i Medi Ambient va apuntar que hi ha clients potencials a tot Europa, amb països com ara Holanda, i que caldrà “anar a buscar els públics interessats d’arreu d’Europa”.

Llei de protecció de la natura
Així mateix, el ministre va defensar la necessitat d’aprovar la llei de protecció de la natura, i va argumentar que “si a Andorra volem potenciar el turisme de muntanya cal un entorn agradable, veure fauna i flora, així que aquesta llei és necessària si volem tenir un entorn que vagi d’acord amb aquest tipus de públic”. Camp va assegurar que farà falta revisar l’esborrany que hi ha “a curt termini” per promocionar la normativa “durant aquesta legislatura, perquè creiem que és una pota necessària per assentar aquesta oferta de turisme de muntanya” i per donar també un impuls al turisme rural.

D'altra banda, el Govern està negociant amb l’Estat espanyol la signatura d’un conveni que permetrà importar residus de les comarques veïnes perquè el forn incinerador pugui funcionar de forma contínua, i evitar d’aquesta manera les aturades que es fan actualment. El ministre de Turisme i Medi Ambient, Francesc Camp, va justificar ahir la mesura per una qüestió de rendibilitat i va sostenir que “encara que hi hagués aquesta crema més important, el forn genera un mínim de contaminació al seu entorn”.
Camp va exposar que “el forn, perquè funcioni d’una manera estable, contínua i eficient, necessita 45.000 tones l’any, mentre que actualment estem a 37.000, i per tant s’ha de parar unes setmanes o uns mesos perquè no hi ha prou residus per cremar”. Segons va recordar el ministre, aquestes aturades “generen un cost econòmic i de desgast del forn, i per tant és molt més rendible importar residus”. En aquest sentit, va mantenir que “amb 6.000 o 7.000 tones més arribaríem a aquesta producció òptima perquè el forn funcionés al màxim rendiment, i això sense un increment de la contaminació mediambiental”. Així mateix, el ministre va matisar que el conveni no obligarà a importar aquestes quantitats, sinó que el volum d’importacions serà “en funció de la nostra utilització interna del forn”.
La mesura és contrària a les recomanacions fetes a la comissió d’informació i vigilància del Centre de Tractament de Residus (CTR) per l’Associació per a la Protecció dels Animals les Plantes i el Medi Ambient (Apapma), que sosté que la importació de deixalles suposarà més emissions i un trànsit de camions més elevat.

Finalment, el ministre de Turisme i Medi Ambient, Francesc Camp, es va mostrar a favor del projecte de Naturlàndia “perquè pot aportar un plus” al turisme del país, si bé va matisar que “en el moment de desenvolupar-lo cal que es respecti al màxim el medi ambient”, i va assegurar que “em consta que hi ha una cura quan es fan obres noves”.
Pel que fa a les crítiques que Naturlàndia ha rebut des de les entitats ecologistes, que demanen que s’aturi el projecte per convertir la Rabassa en un espai natural protegit, el ministre va apuntar: “El que és clar que és que afecta l’entorn, però cal que hi afecti tan poc com sigui possible.” En aquest sentit, Camp va afegir que “en alguna cosa s’ha de cedir, però Naturlàndia pot ser una font d’atracció de turisme del país”. El titular de Turisme i Medi Ambient no creu que “en aquest moment l’objectiu sigui el cent per cent de desenvolupament de Naturlàndia”, i va concloure que “ara hi ha una segona fase i l’èxit d’aquest projecte dependrà dels resultats que pugui tenir”.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte