Diari digital d'Andorra Bondia
La candidata a cap de Govern d’Andorra Endavant, Carine Montener, a la dreta, amb la cap de llista de la capital, Elisa Muxella.
La candidata a cap de Govern d’Andorra Endavant, Carine Montener, a la dreta, amb la cap de llista de la capital, Elisa Muxella.

Andorra Endavant posa el focus en “l’habitatge, la salut i la Justícia”


Escrit per: 
Meritxell Prat / Foto: Màximus

Andorra Endavant ha iniciat la campanya electoral amb la penjada de cartells a Andorra la Vella. Primer, el d’una candidatura nacional encapçalada per l’exconsellera general, Carine Montaner, que va mostrar-se “il·lusionada” i convençuda que els resultats de l’enquesta política d’Andorra Recerca + Innovació són “només la punta de l’iceberg”. I és que com ha anat insistint des que va formalitzar la creació del nou partit, “molta gent ens dona suport a l’ombra i les urnes ho demostraran”. Després va ha estat el torn, també, de la candidata de la parroquial d’Andorra la Vella, Elisa Muxella.

Montaner, manvellant una mica el lema de campanya del PS, també centra el seu discurs en el “canvi”. De fet, demanen el vot “pel coratge del canvi”. “Nosaltres el coratge l’hem demostrat durant tota la legislatura, diem les coses per convenciment”, ha remarcat, recordant que “he dit moltes coses al Consell General i ningú m’ha escoltat, m’han faltat al respecte i fins i tot s’han burlat del que deia, però ara es veu que tenia raó”. D’aquesta manera, ha assegurat que tenen un programa electoral (que es podrà descarregar a través d’un codi QR a partir de demà) que “representa realment el canvi i la lluita per la transparència, la lluita per un habitatge digne i per unes pensions dignes”. Segons ha insistit, el seu programa està molt basat en la professió de fe que van presentar fa mesos “i tenim un programa per a cada temàtica”, fent gala una vegada més del treball que han tirat endavant. “Sempre treballem, he estat tres anys sola al Consell General i he fet moltes propostes. Ara no ens relaxarem i continuarem”, ha garantit.

La candidata d’Andorra Endavant ha exposat que les tres prioritats de la formació són “habitatge, salut i Justícia”. En el cas de l’habitatge, ha recordat que “des del 2017 aviso del problema que tenim amb els pisos bloquejats des que va entrar en vigor la llei d’intercanvi d’informació”. Segons Montaner en aquell moment n’hi havia 4.000 de buits “i ara ja en són 6.000”. Entre les seves propostes per poder posar els pisos al mercat hi ha la creació d’un registre de la propietat, “l’hem de tenir sí o sí”, negociar amb els països d’on són originaris els propietaris dels immobles perquè els puguin regularitzar i que a canvi, es posin al mercat durant 10 anys a preus assequibles. Montaner també aposta per “frenar l’especulació dels inversors de fora” i “anar a la caça de les empreses pantalla”.

Pel que fa a la salut, ha apuntat que defensar la generalització del tercer pagador i també posaran el focus en el SAAS. “El SAAS no funciona, calen mitjans, falten sanitaris i com ja fa temps que defenso, proposem unir el SUM amb els bombers”.

Finalment, en el cas de la Justícia, defensa “una separació de poders de debò”. Montaner considera que actualment “els nomenaments estan massa polititzats” i s'ha mostrat, fins i tot, partidària de canviar la Constitució per evitar “el component polític” que considera que hi ha ara. “Hi veiem un risc en tot això”, ha manifestat, afegint que els mandats dels batlles haurien de ser de més anys.

 

Parroquials
Pel que fa a les opcions de les diferents candidatures parroquials, ha apuntat que “quan presentem llistes esperem guanyar, si no, millor quedar-se a casa”. Així, ha defensat que tenen “molt bones llistes per guanyar les territorials” i s'ha referit, especialment, en el pes que poden tenir a Ordino amb l’afer Grifols. “Nosaltres no ho fem per arrossegar vots”, va garantir, recordant que quan ningú més es manifestava en contra del projecte, “jo ja vaig manifestar dubtes”. Per tant, ha deixat clar que “si entrem, aturarem el projecte perquè té irregularitats a nivell del pacte de socis. Es van firmar coses que no es podien firmar en aquell moment i es van cedir uns terrenys quan no es podia fer”. La candidata ha deixat clar que “lluitarem i aturarem el projecte”.

Després de la penjada de cartells a la capital, els candidats d’Andorra Endavant han fet ruta cap a Ordino, on han tornat a centrar en Grifols les seves valoracions, i finalment han acabat la jornada a Sant Julià de Lòria.

Andorra
eleccions
Andorra Endavant
Habitatge
Salut
justícia

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte