Diari digital d'Andorra Bondia
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, en la compareixença d'aquesta tarda.
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, en la compareixença d'aquesta tarda.

Andorra es manté en la decisió de no obrir les pistes fins al gener "per ser lleials a Europa"


Escrit per: 
M.P.A./ Foto: SFGA

Andorra es manté en la decisió presa de no obrir les pistes fins al mes de gener, tal i com ja va anunciar el cap de Govern, i ni es planteja com a opció desdir-se’n d’aquesta decisió. Ho ha repetit aquesta tarda en diverses ocasions el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, en la compareixença per actualitzar les dades epidemiològiques. 

Segons Benazet, Andorra ho fa per ser “lleials a Europa” i participar del concert majoritari europeu, segons el qual les pistes d’esquí no s’obriran fins al mes de gener.   

A més, ha recordat que aquesta decisió va tenir una contrapartida quasi immediata amb la relaxació de les mesures de circulació a França, de manera que des del passat dimarts els ciutadans de l’Arieja i dels Pirineus Orientals poden viatjar a Andorra a comprar i els ciutadans andorrans també poden desplaçar-se fins a aquests departaments. Es tracta d'un preludi del que serà la lliure circulació de ciutadans francesos cap a Andorra a partir del proper dimarts.

Quant a la possible obertura de les estacions d’esquí catalanes, el titular de Salut va remarcar que encara no era una decisió ferma adoptada pel govern de la Generalitat pels contactes que el Govern d’Andorra té amb les autoritats catalanes. De tota manera, si es dona el cas que Andorra és assimilada a la regió sanitària de l’Alt Urgell i Aran i els ciutadans del país poden viatjar a aquestes comarques catalanes i gaudir de l’obertura de les pistes d’aquells territoris, doncs l’executiu no hi té res a dir pel principi de llibertat de moviments que tenen els ciutadans andorrans. D’altra banda, Benazet ha afirmat que en el moment que Catalunya passi a la fase 2 del pla de desescalada, llavors es podria donar aquesta integració d’Andorra a la regió sanitària esmentada. 

Pel que fa a l’obertura de pistes per permetre els entrenaments dels esquiadors tecnificats i dels clubs, el ministre ha explicat que s’estan treballant els protocols per fer-los possibles entre el ministeri d'Esports, Ski Andorra i la Federació Andorrana d'Esquí.

Els protocols de Nadal es fan esperar

Els protocols de Nadal es fan esperar perquè tot i que estan pràcticament enllestits els han d’acabar de validar el consell de ministres. Així ho ha explicat Benazet en ser preguntat sobre el tema a la roda de premsa.

De fet, el mateix ministre va anunciar en la darrera compareixença que serien presentats avui, però finalment ho faran la setmana vinent. El que sí ha recordat és la importància de mantenir l’actual control de la pandèmia fins a les festes de Nadal perquè es tracta d'un fenomen social i molt massiu. En aquests sentit, ha advertit repetidament que “el rebrot pot ser molt intens si no fem bé les coses”. D’aquí la importància, ha insistit, de continuar com fins ara perquè ni la salut ni l’economia es vegin afectades. “Hem d’arribar al Nadal amb les millors condicions possibles”, ha declarat.

Benazet ha recordat que els protocols de Nadal tindran en compte diversos escenaris, així com la interacció social, el nombre de persones i de grups bombolla que es podran reunir i també "la capacitat que tindrem de fer un cribratge massiu". En relació a això, ha confirmat que els tests d'antigen formaran part d’aquesta estratègia, tot i que ha matisat que no per això s’ha de baixar la guàrdia, donat que poden arribar a donar als ciutadans una falsa sensació de seguretat si donen negatiu. 

Andorra
decisió
pistes
gener
europa

Compartir via

Comentaris: 2

Comentaris

Que no obriran les estacions d'esqui per leialtat ? Pensava que les estacions tambè eren per la gent del pais... Parin d'ofendre a la inteligencia de la ciutadania i si us plau i obrin dos installacions i dos pistes per estacio per la gent del pais que ja te forfait ,que a part de rentable es saludable ¡¡¡¡ I
Però ens aclarirem o què? dilluns obren? o al gener? al mateix dia fiquen dues noticies diferents. Això de ser lleials????? Pel que ens interessa, no? Bon dia tingueu!

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte