Diari digital d'Andorra Bondia
La ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, en una sessió al Consell General.
La ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, en una sessió al Consell General.

Andorra espera la proposta de la UE sobre el control del contraban


Escrit per: 
M.S. / Foto: Jonathan Gil

Andorra està a l’espera que Brussel·les posi damunt la taula de la negociació de l’acord d’associació la proposta sobre el control del tràfic il·lícit de tabac, un fet que podria passar en la ronda negociadora prevista per a aquest mateix mes de març. 
Així ho va explicar ahir la ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, durant la seva compareixença davant la comissió legislativa de Política Exterior, en què va informar als parlamentaris que França insisteix en el tema del diferencial de preu i a fer evident la preocupació per contraban de tabac.
En aquest sentit, segons van explicar fonts de la comissió, la ministra va confirmar que el ministre d’Acció i Comptes públics francès, Gérald Darmanin, visitarà properament el país, malgrat que encara no “hi ha la data tancada”, i que les duanes andorrana i francesa ja estan  treballant conjuntament per fer front a aquesta qüestió.
Així mateix, la titular d’Afers Exteriors va reiterar als consellers generals la fermesa de l’executiu a l’hora de no barrejar temes fiscals, com seria la petició de França que el preu del tabac a Andorra s’acabi igualant amb el preu del tabac a Espanya en uns terminis “relativament raonables”, en la negociació de l’acord d’associació, malgrat admetre que la posició que acabi mantenint finalment França pot influir en la proposta del període de transició que la Unió Europea acabi acceptant per al tabac. En aquest sentit, les fonts consultades van explicar que la ministra va recordar que també hi influiran altres aspectes com, per exemple, que Andorra compleixi el seu compromís i signi el conveni de l’Organització Mundial de la Salut (OMS).
En la compareixença, que alguns consellers generals van aprofitar per fer notar a la ministra un cert malestar pel fet que cap dels membres de la comissió legislativa de Política Exterior com a tal hagués estat convidat al sopar que es va oferir amb motiu de la visita del grup de l’Associació Europea de Lliure Comerç (l’EFTA), Ubach va incidir també en la necessitat de “fusionar” els acords bilaterals amb Espanya dins de l’acord d’associació. La ministra d’Afers Exteriors va explicar també el treball que s’està portant a terme per determinar aquell cabal comunitari que caldrà assumir, i va reiterar la dificultat que hi haurà per transposar gairebé 16.000 directives i normatives comunitàries a la legislació nacional.

proposta
ue
control
contraban
Andorra

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte