Diari digital d'Andorra Bondia
La ministra Ubach en la roda de premsa d'aquesta tarda.
La ministra Ubach en la roda de premsa d'aquesta tarda.

Andorra està en conctacte amb Espanya perquè s'agilitzin els controls prop de les fronteres


Escrit per: 
Redacció/Agències / Foto: Jonathan Gil

La ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, ha manifestat que tenia constància que durant la jornada d'avi s’havien produït retencions en els passos duaners i ho ha atribuït al fet que s’estan fent controls exhaustius a les persones que hi passen. Ha afegit que el Govern ha mantingut contactes amb les autoritats veïnes per “poder agilitzar els controls i evitar retencions”. En el mateix sentit, Jover ha afegit que s’espera que aquestes retencions aniran disminuint a mida que passin els dies.

La ministra ha fet aquestes declaracions en una roda de premsa aquesta tarda en la qual ha recordat als ciutadans que tot i que les fronteres amb els territoris veïns estan obertes, els que hagin de viatjar han de seguir les directrius marcades tant per França com per la Generalitat de Catalunya pel que fa les restriccions de mobilitat en ambdós territoris. 

Així, ha referit que per anar a França o Catalunya cal certificar unes circumstàncies molt específiques, com anar al metge, el retorn al lloc de residència, viatjar per anar a tenir cura de persones grans, menors, persones amb discapacitat o vulnerables o per motius professionals, per motius de treball o per estudis, entre altres. En aquest sentit, ha remarcat que cal omplir els formularis d’autoresponsabilitat en ambdós casos. 

En aquest sentit, Ubach ha recomanat a la ciutadania que abans de realitzar qualsevol desplaçament a aquest territori es consultin les últimes informacions als canals oficials de la Generalitat de Catalunya i del Govern francès, ja que les restriccions poden variar en funció de l’evolució de la pandèmia.

Per circular en terres catalanes i franceses cal fer-ho amb els certificats que les institucions governamental veïnes han posat a disposició a tal efecte. El lloc web del Govern d’Andorra ha habilitat aquesta informació que es pot trobar al web del Govern. 

Quant a les dificultats per omplir el certificat d’autoresponsabilitat de la Generalitat de Catalunya, que no preveu una adreça d’Andorra, la ministra ha destacat que hi ha un altre que sí ho permet i, en tot cas, ha recomanat imprimir-lo i omplir-lo a mà. També ha aconsellat que en cas d’anar a França o Catalunya al metge, que es tingui el certificat d’aquesta visita.

Més de dos quilòmetres de cua per sortir del Principat

 La cua de vehicles per sortir d'Andorra per la frontera del riu Runer ha arribat aquest divendres a la tarda fins a més de 2 quilòmetres –prop de 2,5–, segons ha informat Mobilitat. Un divendres normal acostuma a haver menys retencions, al voltant d'1,5 quilòmetres, però les mesures acordades per la Generalitat de perimetrar Catalunya durant quinze dies i el confinament municipal de cap de setmana provoca que les persones que volen sortir d'Andorra hagin d'acreditar un dels motius excepcionals que permeten aquest trànsit, com ara sanitaris, laborals o humanitaris, i això provoca les retencions.

En sentit contrari, per entrar a Andorra, hi ha menys cua, però també se n'ha format una mica. De fet, la majoria de vehicles que aquest divendres a la tarda han intentat entrar al Principat han hagut de girar cua perquè no portaven la documentació necessària per poder accedir al Principat. Igual que per sortir, cal causa justificada per entrar a Andorra per complir amb el decret de la Generalitat.

El govern català ha advertit aquest divendres que ha desplegat patrulles dels Mossos d'Esquadra pel territori perquè verifiquin el compliment de les restriccions per part dels usuaris de la xarxa viària.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte