Diari digital d'Andorra Bondia
Un moment de la reunió de Grynspan amb la fundació Oficina Cimera Iberoamericana Andorra 2020, ahir.
Un moment de la reunió de Grynspan amb la fundació Oficina Cimera Iberoamericana Andorra 2020, ahir.

Andorra està preparada per la Cimera Iberoamericana, segons Grynspan


Escrit per: 
M.S.C. / FOTO: SFGA/J.A.V.

“En aquest moment, ho veig tot preparat per a la cimera”. Així ho va declarar la secretària general Iberoamericana, Rebeca Grynspan, que es va desplaçar ahir a Andorra per seguir l’activitat de la Secretaria Pro Tempore que ostenta el Principat durant dos anys i l’organització dels esdeveniments que culminaran amb la Cimera de Caps d’Estat i de Govern i el fòrum empresarial, el novembre del 2020. Grynspan va destacar que “tot està perfectament organitzat” i que Andorra té capacitat per acollir aquesta trobada que reunirà 24 caps d’Estat i de Govern, així com ministres de 22 països i els respectius gabinets. 

En aquest sentit va remarcar que la disponibilitat d’habitacions i espais per celebrar els esdeveniments està solucionada gràcies a l’àmplia oferta turística. A més va indicar que “les condicions de seguretat d’Andorra són excepcionals” tot i que va acceptar que aquest aspecte haurà de ser reforçat. Precisament, la ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, va explicar que s’han dut a terme contactes amb el govern espanyol per establir una col·laboració en aquest àmbit i que hi ha un memoràndum d’entesa perquè la cooperació es pugui formalitzar en l’àmbit polític. La intenció de l’executiu és arribar a un acord similar amb França perquè “és un esdeveniment molt important” i “necessitem que hi hagi totes les garanties de seguretat per als presidents i caps d’Estat que vinguin”. Ubach va assenyalar que ara per ara encara està per definir com serà aquesta col·laboració (si membres dels cossos de seguretat estrangers es traslladaran a l’interior del país o bé si es limitarà a les fronteres). Tampoc es coneix el nombre d’efectius que seran necessaris.
La ministra d’Afers Exteriors també es va mostrar a l’espera que quan tingui lloc la cimera l’aeroport de la Seu d’Urgell ja disposi del sistema de GPS perquè pugui ser utilitzat per les delegacions.
Com ha succeït en altres cimeres, algunes activitats no es faran a Andorra. Així, a l’octubre, la reunió dels ministres de Cultura serà a Colòmbia; al febrer hi haurà la reunió de ministres d’Ensenyament Superior a Cuba; al juny es trobaran a Portugal els ministres de l’Administració Pública i Reforma de l’Estat; i està previst tancar una data amb Espanya per l’organització del Fòrum Cívic. En total es preveuen una vintena d’actes.
Grynspan es va reunir amb el Govern i la fundació privada del sector públic Oficina Cimera Iberoamericana Andorra 2020. 
Durant la reunió el cap de Govern, Xavier Espot, va destacar l’oportunitat que representa per a Andorra acollir els esdeveniments inclosos en el calendari de la cimera, per la visibilitat internacional i per l’ocasió d’estrènyer les relacions bilaterals amb els diferents països de la comunitat iberoamericana. També Grynspan va comentar la “gran expectativa de tota la regió vers Andorra”.

 

El fòrum empresarial suposarà la presència de 350 empresaris iberoamericans al Principat

Uns 350 empresaris participaran a la XIII Trobada Empresarial Iberoamericana que tindrà lloc a Andorra de forma paral·lela a la Cimera de Caps d’Estat i de Govern, el novembre del 2020. Així ho va comunicar el president de la Confederació Empresarial Andorrana (CEA), Gerard Cadena, a la secretària general Iberoamericana, Rebeca Grynspan. Les dues parts també van començar a concretar ahir el contingut dels panells i les taules rodones que centraran aquest fòrum. Una de les novetats d’aquesta edició serà el networking. A més es preveu que, de forma simultània a la trobada, es puguin celebrar sessions de contactes d’experiències i de negoci entre l’empresariat local i les empreses iberoamericanes presents aquells dies a Andorra.

Per la CEA és molt important que un esdeveniment d’aquestes característiques repercuteixi directament sobre el teixit empresarial del país, segons va destacar la patronal. És per això que, a més de demanar al Govern que es prioritzi la contractació dels serveis necessaris per a la realització d’aquest esdeveniment a empreses nacionals, es facin també trobades i activitats adreçades a generar contactes i oportunitats de negoci per a les empreses del país amb Iberoamèrica. Qüestions com l’economia circular, la innovació i la responsabilitat corporativa seran presents en aquestes trobades, on també es posaran sobre la taula les darreres tendències en àmbits més consolidats com el turisme, el comerç i el sector financer.
Des de la CEA van destacar que liderar una iniciativa d’aquestes característiques permet als empresaris andorrans visibilitzar els interessos de país davant la cooperació iberoamericana, així com establir aliances estratègiques per aconseguir un creixement econòmic i social. La Confederació Empresarial Andorrana ocupa des del passat mes de juny la Secretaria Pro tempore de la Trobada Empresarial Iberoamericana.

 

 

Cimera iberoamericana
Rebeca Grynspan
Trobada empresarial iberoamericana

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte