Diari digital d'Andorra Bondia
Andorra exposa a Nacions Unides la feina feta en la lluita contra la discriminació racial
Andorra exposa a Nacions Unides la feina feta en la lluita contra la discriminació racial

Andorra exposa a Nacions Unides la feina feta en la lluita contra la discriminació racial


Escrit per: 
Agències / Foto: Govern d'Andorra

Andorra ha presentat l'informe inicial d'aplicació del Conveni internacional sobre l'eliminació de totes les formes de discriminació racial davant del comitè responsable de Nacions Unides, el CERD, l'òrgan d'experts independents que supervisa l'aplicació d'aquesta convenció internacional dels estats parts. Andorra ha reafirmat el seu compromís en la lluita contra la discriminació racial i el discurs d'odi i ha exposat la tasca que es du a terme des de l'àrea de Polítiques d'Igualtat per combatre tot tipus de discriminació. En aquest sentit, la delegació andorrana ha relatat el procés participatiu amb la societat civil en l'elaboració del Llibre blanc de la igualtat, que va concloure amb el text legislatiu sobre la igualtat i la no-discriminació. També s'ha posat de relleu la reforma del Codi Penal que penalitza tot tipus de discriminació així com la incitació a la violència, l'odi o la discriminació.

La delegació andorrana, amb representants dels ministeris d'Educació, d'Afers Socials, Justícia i Interior, i d'Afers Exteriors així com una magistrada del Tribunal de Corts, ha explicat també en la presentació de l'informe les novetats legislatives amb la recent aprovació de la llei sobre la igualtat i la no discriminació i la llei sobre la protecció temporal i transitòria per raons humanitàries que ha permès acollir dues famílies de Síria, així com la llei sobre les mesures de lluita contra el tràfic d'éssers humans i la protecció de les víctimes.

La delegació ha compartit, a més, amb els membres experts del comitè, les polítiques educatives en relació a la formació d'alumnes al voltant de l'educació per a la ciutadania democràtica. Un àmbit que es va impulsar a Andorra durant la seva presidència del comitè de ministres del Consell d'Europa durant el bienni 2012- 2013, i que en el context sociopolític actual pren especial rellevància com a eina fonamental per a la prevenció de conflictes, promoció de la tolerància i el foment de la cohesió social, tal com posen en relleu des de l'executiu a través d'un comunicat. 

En el torn de preguntes, el Comitè per a l'eliminació de la discriminació racial, s'ha centrat en el funcionament de la justícia, les seves funcions i el paper del raonador del ciutadà, competent en matèria de discriminació racial. També, els membres del comitè s'han interessat per conèixer millor el sistema educatiu andorrà. La delegació andorrana ha explicat que el sistema educatiu públic del Principat és un element de cohesió social fonamental en el qual conviuen alumnes de 100 nacionalitats diferents.

Un cop finalitzada la participació andorrana, el comitè emetrà un informe preliminar amb les seves recomanacions per millorar l'aplicació del conveni. Aquest text sobre l'eliminació de totes les formes de discriminació racial de les Nacions Unides va entrar en vigor a Andorra a l’octubre del 2006.

Nacions
Unides
exposa
Andorra
discriminació
racial
feina
feta

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte