Diari digital d'Andorra Bondia

Andorra formarà part del Banc de Sang i de Teixits català


Escrit per: 
Agències/ Foto: E.O.


La visita que la consellera de Salut de la Generalitat de Catalunya, Marina Geli, ha realitzat aquests divendres i dissabte a Andorra ha servit per desenvolupar en l'àmbit sanitari l'acord general de col·laboració entre els dos governs signat al gener del 2009.

Així, s'ha establert que Andorra formarà part del Banc de Sang i de Teixits Catalunya, que és un banc 'en xarxa' que dóna garanties de seguretat i de disponibilitat pràctica. Per això s'haurà d'adaptar el procés de donació i la 'cultura' dels andorrans en aquest àmbit. Així mateix, a partir del proper mes de maig, les dones que donin llum a Andorra podran donar cèl·lules de cordó umbilical. Per aquest acord, que encara hauran de ratificar ambdós governs, tot i que ja hi ha l'acord tècnic i polític, també es certificaran les institucions sanitàries del país i es vol desenvolupar el sector econòmic de la salut.

La voluntat és que pel 14 de juny ja sigui efectiva la col·laboració d'Andorra amb el Banc de Sang català. La ministra de Salut, Cristina Rodríguez, ha manifestat que la col·laboració ja està 'endegada', però que es tracta d'un 'procés complex' que va més enllà de 'la problemàtica' d'organitzar una col·lecta de sang al Principat. Cal 'implicar la població', ja que, tal com ha reconegut la responsable de Salut, 'Andorra és deficitària en sang'. Així, s'haurà d'acostar a la cultura catalana de donació, que és voluntària i permanent i on l'administració acompanya les associacions de donants. Aquest acord no tindrà incidències amb l'acord que Andorra té amb Tolosa en aquesta matèria, ja que es tracta d'una 'cooperació trilateral', tot i que el país farà un pas endavant ja que col·lectius que fins ara estaven exclosos podran ser donants.

Estretament associat a aquesta col·laboració, la consellera de Salut catalana, Marina Geli, ha anunciat que a partir del mes de maig les dones que infantin a Andorra tindran la possibilitat de donar sang de cordó umbilical al Banc de Sang i Teixits de Catalunya.

Un altre tema que s'ha tractat és la cooperació transfronterera en l'àmbit de les emergències i de centres hospitalaris. Així, per l'acord es podrà solucionar la manca d'especialistes a Andorra, de la mateixa manera que veïns de l'Alt Urgell reben tractament al Principat. Geli ha anunciat un 'gran projecte d'emergències pirinenques', on Andorra també hi serà part. També s'ha parlat de les possibilitats que obrirà l'Hospital Europeu de la Cerdanya. Per Geli, tot això ja forma part de la quotidianitat de les relacions catalano-andorranes en matèria de Salut. Així també, el proper dimecres 24 de març s'iniciarà oficialment el procés d'acreditació de l'Hospital Nostra Senyora de Meritxell per part de Catalunya, i posteriorment també es certificarà la Clínica geriàtrica privada Sant Vicenç d'Enclar i del centre sociosanitari el Cedre.

Finalment, Geli i Rodríguez s'han reunit amb representants del sector empresarial del país. Geli ha manifestat que dins 'l'ambició de convertir Catalunya en un país de ciència' es volen 'enfortir les relacions amb Andorra' en recerca i investigació sanitària. La consellera catalana ha assegurat que el de la salut 'és un sector estratègic per Catalunya' i s'ha mostrat convençuda que per Andorra també. Així, Geli pensa que el Principat té 'ingredients', com el paisatge, que suposen 'fortaleses' per aquest sector. Per ella, 'salut és economia'. En aquesta mateixa línia, Rodríguez ha explicat que el seu Ministeri s'ha implicat en les taules de desenvolupament econòmic per 'posicionar el sector com un d'alt valor afegit'. Una àrea a tenir en compte en l'actual revisió del model econòmic. Durant la trobada amb els empresaris, les dues responsables de salut han compartit els projectes i preocupacions amb el món empresarial, per 'garantir una obertura amb les millors garanties a noves temàtiques que en un país com el nostre tenen una dimensió incommensurable', segons ha explicat Rodríguez. En aquest àmbit, la ministra ha comentat que el sector no s'ha d'aïllar de les oportunitats de desenvolupar serveis però que s'haurà de fer d'acord amb la normativa i amb les millors condicions de qualitat, 'i abans d'obrir, assegurar que dins està ben regulat i dóna resposta'.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte