Diari digital d'Andorra Bondia
La ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, en una intervenció al Consell General.
La ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, en una intervenció al Consell General.

Andorra, fundadora de l’Observatori de l’ensenyament d’història


Escrit per: 
Redacció/Foto: Facundo Santana

El Comitè de ministres del Consell d’Europa aprovarà demà l’estatut de creació de l’Observatori de l’ensenyament de la història a Europa i Andorra en serà un dels 14 membres fundadors, juntament amb Armènia, Xipre, França, Geòrgia, Grècia, Irlanda, Luxemburg, Malta, República de Macedònia del Nord, Federació de Rússia, Sèrbia, Eslovènia i Espanya. 

Es tracta d’una iniciativa de la presidència francesa del Comitè de ministres del Consell d’Europa l’any passat, a la qual Andorra va donar suport el 26 de novembre del 2019, data en què es va aprovar una declaració en el marc de la reunió de ministres d’Educació d’aquesta organització internacional a París. Cal recordar que en la darrera sessió del consell de ministres, i a proposta de la titular d’Afers Exteriors, Maria Ubach, es va donar llum verd a l’adhesió a un nou Acord parcial ampliat sobre la creació de l’Observatori de l’ensenyament de la història a Europa.

Aquesta adhesió implicarà el pagament d’una quota anyal encara per acabar de definir en funció dels Estats membres que s’hi afegeixin i que s’assumirà des del ministeri d’Educació i Ensenyament Superior.

Es considera que l’Observatori, amb el seu caràcter científic, ha de ser neutre i apolític, compartir bones pràctiques i experiències entre els seus Estats membres, reforçar la cooperació en l’àmbit de l’ensenyament de la història a nivell europeu, i en darrera instància, promoure i estimular l’ensenyament de la història de conformitat amb els valors de la Convenció cultural europea, creada el 1954, i la Convenció europea dels drets humans, que enguany ha celebrat el seu 70è aniversari. I és que precisament, amb aquest nou acord es busca completar el treball engegat fa gairebé 70 anys.

En cap cas es pretén que l’Observatori busqui uniformitzar la manera d’ensenyar la història a Europa i una premissa essencial serà preservar la sobirania dels Estats pel que fa a la transmissió dels coneixements. Els seus estudis i informes s’elaboraran a títol informatiu i no seran vinculants per als Estats membres.

Andorra
fundadora
’Observatori de l’ensenyament d’història

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Estem salvats! Gracies!

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte