Diari digital d'Andorra Bondia

Andorra i Catalunya preveuen fer els recomptes d’isards de forma conjunta


Escrit per: 
M. S. C. / FOTO: SFGA

La reunió mantinguda ahir entre els ministres d’Economia i Territori, Jordi Alcobé, i Turisme i Medi Ambient, Francesc Camp, amb el conseller d’Agricultura i Medi Ambient de la Generalitat, Josep Maria Pelegrí, va servir per posar de manifest la necessitat de desenvolupar el conveni marc firmat entre els dos executius fa tres anys.

Un dels àmbits de cooperació plantejats ha estat els recomptes de la cabana d’isards.
Camp va indicar que el fet de fer els comptatges de forma conjunta permetrà que siguin més exactes. També oferirà una millora en la gestió de les cabanes. Aquesta serà “una de les tasques prioritàries” i s’intentarà portar a la pràctica de cara a aquest estiu, i en el cas que no sigui possible es deixarà per a l’any que ve. Així mateix, Pelegrí va indicar que els dos governs poden continuar col·laborant en els cens d’animals de fauna salvatge i va oferir el suport de la Generalitat en la protecció de les espècies en perill, com l’ós bru, el gall de bosc i el trencalòs.
Els parcs naturals són una altra de les matèries en què es pot establir un treball conjunt. Pelegrí va afegir que es pot treballar conjuntament en les promocions i carteres de serveis d’aquestes zones protegides. Aquest aspecte caldrà plantejar-lo als comuns, ja que es tracta d’una competència de les corporacions. El ministre de Medi Ambient també va remarcar que Andorra es pot beneficiar de l’experiència de Catalunya en la gestió d’aquests espais. El mateix cas es dóna en l’aprofitament de la massa forestals dels boscos. Camp va indicar que no existeix cap projecte al Principat en aquest sentit, però va subratllar la importància de tenir els boscos nets i aprofitar la llenya.
De la seva banda, el conseller de Medi Ambient català va destacar la necessitat de fer esforços en la garantia sanitària animal dels productes que es consumeixen. Pelegrí va afegir que un àmbit d’exploració conjunta entre les dues parts seria la informació que s’ofereix als consumidors sobre els distintius d’excel·lència, com pot ser la Indicació Geogràfica Protegida (IGP), per així donar-los a conèixer. Precisament, respecte a la sol·licitud de la IGP de carn de vedella d’Andorra, Alcobé va remarcar la confiança de tenir-la aviat i en un termini més curt  que el que va trigar Catalunya a obtenir la IGP per a la carn de vedella del Pirineu, que es va allargar sis anys.
Quant a la cooperació en l’àmbit de la ramaderia, el ministre d’Economia i Territori va expressar la voluntat d’aprofitar els recursos limitats. Així, va apuntar que “hi ha una escola agrària a Bellestar amb la qual podríem establir un conveni per formar els agricultors i ramaders”.
Pelegrí va subratllar que “cal intensificar el treball conjunt i l’intercanvi d’informació”, i va indicar que la trobada d’ahir pot ser un bon principi de col·laboració.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte