Diari digital d'Andorra Bondia
El primer ministre francès, Édouard Philippe, rep el cap de Govern, Antoni Martí, a l’Hotel Matignon, ahir.
El primer ministre francès, Édouard Philippe, rep el cap de Govern, Antoni Martí, a l’Hotel Matignon, ahir.

Andorra i França aposten per signar un acord global de cooperació


Escrit per: 
M.S.C. / FOTO: Govern d'Andorra

Andorra i França analitzaran la possibilitat de signar un acord global de cooperació transfronterera. Així ho va posar de manifest el cap de Govern, Antoni Martí, després de la reunió mantinguda ahir al matí amb el primer ministre francès, Édouard Philippe, a l’Hotel Matignon de París. Martí va remarcar que actualment “hi ha molts acords amb França i el fet de plasmar-los en un acord global permetria deixar les coses establertes pel futur”. Aquest podria abastar des d’aspectes relacionats amb l’energia, la salut, l’educació fins a les vies de comunicació, per exemple, tenint en compte que entre els dos països existeixen relacions a nivell social, econòmic i educatiu. Es tractaria de posar “negre sobre blanc” els diversos dossiers que hi ha en curs per assegurar que aquests “no parin”, va dir Martí, que va afegir que hi ha “bona intenció” de materialitzar aquest acord marc. 

En la trobada, els dos mandataris també van analitzar el punt en què es troba la col·laboració impulsada per a la millora de les carreteres RN-20, RN-22 i RN-320. Martí va indicar que en relació a l’actuació a l’eix que uneix Acs-dels-Tèrmes i el Pas de la Casa (que preveu l’estabilització de dos corredors d’allaus), s’avança segons el calendari, els estudis ja estan fets i la realització dels treballs començarà l’any que ve. També està en marxa el projecte del desviament de Tarascó. Cal recordar que Andorra invertirà 10,5 milions d’euros en el condicionament de la carretera entre Acs-dels-Tèrmes i el Pas de la Casa, la mateixa quantitat que França, mentre que l’Estat veí destinarà 100 milions d’euros a la desviació de Tarascó. “Això farà que el viatge a Tolosa sigui més ràpid”, va afirmar Martí, al mateix temps que facilitarà els intercanvis comercials entre els dos països i el desenvolupament econòmic i social. 
Un altre dels aspectes tractats en la reunió amb Philippe va ser la cooperació en la lluita contra el contraban. En aquest àmbit es va posar de relleu “l’evolució exponencial dels decomisos” que s’han portat a terme des de França i Andorra, complint amb els compromisos contrets en la carta d’intencions signada entre el ministre de Finances, Jordi Cinca, i el ministre d’Acció i Comptes gal, Gérald Darmanin. El cap de Govern va insistir que el Principat lluita contra el contraban per “convicció” i no pas per “obligació” i va destacar que no és una lluita d’Andorra sinó “conjunta”. Martí va concloure que, en tot cas, “les dades diuen que la coordinació té efectivitat”.
Per altra banda, la col·laboració impulsada en matèria d’energia també va centrar part de la trobada. Martí va recordar la declaració d’intencions que es va firmar amb el secretari d’Estat de Transició Ecològica de França, Sébastien Lecornu, i va remarcar que en breu hi haurà noves reunions bilaterals entre els dos països. Aquestes han de permetre a Andorra avançar en la lluita contra el canvi climàtic i potenciar que inversions franceses aflorin al Principat per afavorir la sobirania energètica.
Finalment, el primer ministre francès va garantir el seu ple suport a les negociacions per un acord d’associació d’Andorra amb la Unió Europea. Martí va explicar que ahir es va tractar sobre aquesta matèria de “forma molt general i molt explícita” i va destacar que hi haurà un bon acord d’associació si hi ha una bona complicitat amb França i Espanya.
En el desplaçament a París, el cap de Govern també es va reunir amb el representant del copríncep francès, Patrick Strozda, per informar-lo de les darreres novetats del país entre les quals hi ha el calendari de les properes eleccions generals.  

Antoni Martí
édouard philippe
RN-20
frança
contraban

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte