Diari digital d'Andorra Bondia
Trobada del cap de Govern, Toni Martí, amb el president de Guatemala, Jimmy Morales.
Trobada del cap de Govern, Toni Martí, amb el president de Guatemala, Jimmy Morales.

Andorra i Guatemala intercanviaran experiències


Escrit per: 
Agències / Foto: Andrés Felipe Torres / EFE

El cap de Govern, Toni Martí, s’ha reunit aquest dijous amb el president de la República de Guatemala, Jimmy Morales, en el marc de la celebració de la XXVI Cimera Iberoamericana de caps d'Estat i de govern. Tots dos mandataris han coincidit en l’oportunitat que representa acollir un esdeveniment d’alt nivell com és la Cimera Iberoamericana. Martí i Morales han acordat compartir les experiències de l’organització en el cas que la candidatura d’Andorra es faci efectiva el pròxim divendres.

El màxim mandatari de Guatemala ha relatat diferents aspectes de l’organització de la XXVI Cimera i el que ha representat assumir la Secretaria Pro Tempore durant dos anys, que culmina amb la celebració de la reunió al més alt nivell que es du a terme a La Antigua Guatemala. Martí ha exposat l’oportunitat i el repte que afronta Andorra de visibilitat internacional, tant en l’àmbit públic i institucional com a nivell empresarial, privat i per a la societat civil.

D'altra banda, la ministra d'Afers Exteriors, Maria Ubach, ha afirmat que el compromís d'Andorra per acollir la Cimera el 2020 implica l'important repte de donar-se a conèixer davant la Conferència Iberoamericana però també de descobrir la regió i intercanviar i cooperar activament amb els 22 països que la componen. Ubach ha intervingut aquest dijous davant els seus homòlegs a la reunió ministerial que se celebra a la ciutat de La Antigua en el marc de la XXVI Cimera Iberoamericana de caps d'Estat i de govern.

La titular d'Exteriors ha destacat l'elecció del lema escollit per la Secretària Pro Tempore, 'Una Iberoamèrica pròspera, inclusiva i sostenible' i la vinculació amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible de l'Agenda 2030. En aquest sentit ha valorat l'anàlisi que s'està duent a terme de les diferents dimensions de l'agenda en els àmbits social, econòmic, mediambiental i institucional i ha afirmat que per a Andorra és una línia de treball prioritària que defensa en l'àmbit multilateral i que impulsa en les polítiques internes.

Ubach s'ha referit a l'Agenda 2030 com un exemple clar d'acció multilateral comuna i ha afegit que Andorra defensa el multilateralisme inclusiu com a opció privilegiada a l'hora d'aconseguir un desenvolupament sostenible, local i global que respecti el plurilingüisme i la diversitat cultural. En aquest sentit, ha dit que la Conferència Iberoamericana esdevé un mecanisme regional multidisciplinari, multiactor i multinivell que ofereix a Andorra una plataforma de diàleg polític i de cooperació òptim per a promoure i impulsar la implementació dels ODS. Així ha explicat la implicació d'Andorra al Programa Iberoamericà per a l'Enfortiment de la Cooperació Sud-Sud, aportant una contribució voluntària de 20.000 euros, i el suport a l'Ajuda Oficial al desenvolupament per a aquells països que han experimentat un considerable creixement econòmic.

En la seva intervenció, la titular d'Exteriors ha afirmat davant els ministres dels països assistents la defensa d'Andorra dels tres espais de cooperació existents, el de la cohesió social, de la cultura i del coneixement com a pilars fonamentals de l'Agenda 2030. Així, ha exposat que en l'àmbit de la sostenibilitat ambiental i de lluita contra el canvi climàtic, Andorra proposa impulsar i donar visibilitat als treballs de la Xarxa Iberoamericana d'Oficines de Canvi Climàtic (RIOCC) i la seva tasca de promoció de la implementació de les decisions de la Convenció marc de Nacions Unides sobre el canvi climàtic. Pel que fa a la innovació, la ministra ha explicat les polítiques que segueix el Principat per aplicar projectes innovadors al servei de la sostenibilitat. En aquest sentit ha avançat que aquest serà un dels eixos principals del lema que vol aportar a la Cimera 2020. Ubach també s'ha referit, dins de l'àmbit social, a la inclusió com un dels desafiaments claus a Iberoamèrica, que Andorra comparteix i prioritza en la seva agenda nacional i multilateral. En aquest sentit, la ministra Ubach ha volgut destacar, especialment, els esforços d'Andorra per garantir una educació inclusiva, equitativa i de qualitat al llarg de tota la vida.

Quant a l'educació, Maria Ubach també ha destacat que la mobilitat acadèmica i de talent són aspectes essencials que contribueixen a la creació d'aliances estratègiques fonamentals per a la consecució d'un desenvolupament sostenible; per aquesta raó, ha afegit, Andorra va entrar a formar part de l'Organització d’Estats Iberoamericans per a l’Educació, la Ciència i la Cultura.

Andorra
Guatemala
intercanvi
experiències

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte