Diari digital d'Andorra Bondia
Un instant de les reunions bilaterals entre les ministres d'Afers Exteriors de Liechtenstein i Andorra.
Un instant de les reunions bilaterals entre les ministres d'Afers Exteriors de Liechtenstein i Andorra.
La trobada d'Hasler amb Espot.
La trobada d'Hasler amb Espot.

Andorra i Liechtenstein plantegen col·laboracions per la mobilitat dels joves


Escrit per: 
Laia Bautista Servat / Fotos: Govern d'Andorra

Estrènyer cooperacions en temes de digitalització, ciberseguretat, educació i cultura com establir una col·laboració de mobilitat dels joves similar a la que Andorra comparteix amb el Canadà, han sigut algunes de les qüestions que s'han tractat aquest dijous en el marc de les trobades bilaterals entre la ministra d'Afers Exteriors, Maria Ubach, i la ministra d'Afers Exteriors, Educació i Esports de Liechtenstein, Dominique Hasler, que donen continuïtat a les reunions que ambdues van mantenir el mes de setembre passat a Nova York.

Durant la visita, el cap de Govern, Xavier Espot, ha rebut a Hasler aquest matí amb qui ha parlat sobre l'actualitat dels dos països. Tot seguit, la ministra de Liechtenstein s'ha reunit amb Ubach, el secretari d'Estat d'Afers Europeus, Landry Riba, i l'ambaixador i representant permanent davant la Unió Europea, Pascal Schafhauser, on han pogut intercanviar opinions sobre l'estat de les negociacions amb la Unió Europea (UE) i han acordat explorar possibles sinergies amb el secretariat de l'Associació Europea de Lliure Comerç (EFTA). En aquest sentit, la ministra d'Afers Exteriors andorrana ha posat en relleu que "un cop més ha quedat palès que Liechtenstein és un referent per a nosaltres en el procés d'aproximació de la UE, tant per la seva dimensió territorial com per l'encaix que tenen a través de l'espai econòmic europeu". 

Ubach assegura que la visita d'Hasler ha servit per constatar que Andorra i Liechtenstein comparteixen moltes similituds i valors com la defensa d'un multilateralisme més efectiu i inclusiu, la promoció dels drets humans i el respecte de l'estat de dret. A més, han destacat la importància per als petits estats de "sumar forces" i "treballar conjuntament", especialment en el context internacional actual. Per aquest motiu, també s'ha parlat sobre el conflicte actual a Ucraïna juntament amb les seves conseqüències humanitàries, socials i econòmiques. "Hem manifestat el fet que des del primer moment que va esclatar la crisi, Andorra ha condemnat la situació que està vivint Ucraïna i com el país s'ha compromès a acollir refugiats amb l'objectiu que, un cop estiguin al país, puguin viure en les millors condicions possibles", va detallar la ministra. Tanmateix, han acordat treballar conjuntament en el marc de l'Aliança de les Muntanyes de la FAO, ja que enguany se celebra l'Any Internacional del Desenvolupament Sostenible de les Muntanyes.

Al seu torn, Hasler va assenyalar que un tema clau que s'ha tractat en les trobades ha sigut la relació de Liechtenstein amb la Unió Europea. Des de fa 26 anys, Liechtenstein forma part de l'Espai Econòmic Europeu (EEE), juntament amb Islàndia i Noruega, un fet que els permet participar en el mercat interior de la UE. A més, Hasler ha aprofitat per convidar a Espot i a Ubach per continuar enfortint la cooperació entre ambdós països.

Finalment, la primera visita d'Hasler al Principat clourà aquesta tarda amb una trobada amb la síndica general, Roser Sunyé, i una visita cultural a l'Espai Columba.

Les relacions diplomàtiques entre Andorra i Liechtenstein van començar l'any 1995 i, d'ençà que van establir-se, els successius governants d'ambdós països han treballat conjuntament, especialment envers el procés d'apropament d'Andorra cap a la Unió Europea. El Conveni de no-doble imposició entre Andorra i Liechtenstein va ser signat l'any 2015 pels aleshores ministres d'Afers Exteriors, Gilbert Saboya i Aurelia Frick. 

La resolució del veto a les Nacions Unides

D'altra banda, el passat dimarts es va aprovar la iniciativa de Liechtenstein perquè l'Assemblea General de les Nacions Unides es reuneixi cada vegada que hi hagi un veto al Consell de Seguretat, una iniciativa que Andorra també va donar suport com així ho ha manifestat Hasler durant la compareixença davant els mitjans de comunicació. "Fins i tot els petits països com els nostres podem crear un impacte positiu en aquest món", va ressaltar. La resolució va tenir un "èxit rotund" va indicar Ubach, ja que més de 70 països van donar suport a la iniciativa del país centreeuropeu.

La UEFA Nations League

Tanmateix, Hasler, que també ocupa el càrrec de ministra d'esports de Liechtenstein, ha afegit durant la roda de premsa als mitjans de comunicació que el dia 10 de juny l'equip nacional de futbol de Liechtenstein disputarà un partit amb Andorra en el marc de la lliga de les nacions. 

Andorra
política
Internacional
Liechtenstein
reunions bilaterals

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte