Diari digital d'Andorra Bondia
Sílvia Calvó amb el ministre de Medi Ambient i Acció Climàtica portuguès, Duarte Cordeiro.
Sílvia Calvó amb el ministre de Medi Ambient i Acció Climàtica portuguès, Duarte Cordeiro.

Andorra i Portugal signen un protocol d’entesa en favor de l’acció climàtica


Escrit per: 
Redacció / Foto: Govern d'Andorra

La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, ha signat aquest dimecres un protocol d’entesa amb el ministre de Medi Ambient i Acció Climàtica del Govern de la República de Portugal, Duarte Cordeiro, per col·laborar i intercanviar mesures i experiències en el camp de la sostenibilitat i la lluita contra el canvi climàtic. La signatura de l’entesa s’ha dut a terme en el marc de la 27a sessió de la Conferència dels estats part (COP27) del Conveni marc de les Nacions Unides sobre el canvi climàtic, que celebra a la ciutat de Xarm El-Xeikh, Egipte.

El conveni estipula que ambdós països intercanviaran informació en relació a tots aquells aspectes vinculats amb el canvi climàtic (com ara les polítiques que s’adopten per avançar cap a la neutralitat carboni) i també aquells per afavorir la conservació de la biodiversitat. 

Després de la signatura de l’entesa, Calvó i Cordeiro, han mantingut una reunió bilateral per avançar en els temes recollits al conveni així com també per intercanviar aspectes de mutu interès. En aquest punt, la ministra de Medi Ambient ha explicat al seu homòleg portuguès que Andorra impulsarà aquest dijous a la COP27 una trobada ministerial per unir sota una sola veu els territoris de muntanya afectats pel canvi climàtic. Calvó ha emfatitzat la importància que l’agenda global d’acció climàtica tingui en compte aquestes zones, com Andorra, especialment vulnerables al canvi climàtic. 

Cordeiro ha compartit amb la ministra l’agenda compartida entre ambdós països per avançar cap a la neutralitat carboni. Portugal va ser el primer país a prendre aquest compromís i recentment ha anunciat que estudiarà la possibilitat d’assolir l’objectiu cinc anys abans del previst, el 2045. Finalment, Calvó s’ha interessat de forma especialment rellevant pel projecte que està impulsant Portugal en relació a la instal·lació de bateries mixtes per emmagatzemar l’energia produïda per instal·lacions d’origen renovable, un element que és d’interès per Andorra amb l’objectiu de poder augmentar la sobirania energètica del país.

L’acció climàtica en l’àmbit iberoamericà
També durant la segona jornada de treball a la COP27 la delegació andorrana ha compartit diverses trobades i experiències amb la regió iberoamericana. Així, Calvó i el secretari d’Estat d’Agricultura i Sostenibilitat, Marc Rossell, han assistit a la trobada ministerial de Xarxa iberoamericana d’oficines del canvi climàtic (Riocc). En el marc de la reunió els ministres han aprovat la declaració que sorgeix dels treballs endegats pels directors en les trobades anuals i que reforça la necessitat d’avançar de forma conjunta en la mitigació de les emissions de CO2 posant èmfasi en les solucions basades en la naturalesa.

Per la seva part, la delegació tècnica ha assistit també a la trobada conjunta de les tres xarxes regionals iberoamericanes la dels directors dels serveis meteorològics (Cimhet), la Riocc i la de directors iberoamericans de l'aigua (Codia). La voluntat és impulsar l’intercanvi d’informació entre aquestes xarxes, element que va posar sobre la taula Andorra quan va ostentar la presidència de la secretaria pro tempore de la Cimera Iberoamericana.

COP 27
PORTUGAL

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte