Diari digital d'Andorra Bondia

Andorra i San Marino creuen que és un 'moment històric' per avançar en l'encaix a la Unió Europea


Escrit per: 
Agències / FOTO: SFGA

El ministre d'Afers Exteriors, Xavier Espot, i la secretària d'Estat d'Afers i Política Exterior de la República de San Marino, Antonella Mularoni, han coincidit aquest divendres a Andorra la Vella en destacar que els microestats es troben en 'un moment històric' pel que fa la seva relació amb la Unió Europea (UE) i, en conseqüència, 'cal fer passos endavant', tal i com ha afirmat la representant de San Marino.

De la seva banda, Espot ha comentat que Andorra 'no té capacitat d'integració plena a la UE' però que, com San Marino, s'aposta per accedir al seu mercat intern.

Espot ha afegit que al Principat li manquen les capacitats per integrar-se a Europa 'com a membre' de la Unió ja que seria una qüestió 'molt complexa'. 'Es necessiten moltes capacitats i de diversos tipus' i, en conseqüència, ha remarcat el ministre, 'crec que per un Estat com Andorra no és viable una integració plena'. Ara bé, ha recordat que 'sí seria molt útil i profitós un espai econòmic que ens doni accés al mercat interior'.

Antonella Mularoni ha destacat que per al seu país és important 'fer avançar el dossier' respecte a l'aproximació a la UE, encara que ha assegurat que el calendari depèn més de la Unió que de San Marino. Al seu país, ha dit, 'tota la població està convençuda que ara és el moment d'avançar' i, en aquest sentit, ha afegit que s'ha de donar resposta a les demandes d'estudiants que volen accedir a un mercat més ampli un cop han finalitzats els seus estudis, ampliar els horitzons de les professions liberals i el món econòmic en general.

Mularoni ha afegit que des de San Marino es té 'la impressió que la UE està disposada a comprendre que els microestats són part d'Europa i que és necessari trobar un espai adequat perquè ens en sentim part'. Així doncs, ha remarcat que 'és un moment històric per als petits estats' i, en aquest marc, ha afirmat que cal 'una forta cooperació amb Andorra, compartint la mateixa forma de treballar o anàloga, o almenys una mateixa manera de veure les coses'.

Espot ha comentat, de la seva banda, que tant Andorra com San Marino han fet 'molts progressos' per tenir accés al mercat interior europeu. 'Hem fet sentir la nostra veu als països europeus i el Servei d'Acció Exterior ja va venir a Andorra, ha passat per San Marino i Mónaco, i ens sembla que per part seva hi ha una voluntat seriosa, ferma, sincera i honesta de trobar un acord futur per als microestats', ha explicat Espot. Ha dit que és probable que la UE busqui el mateix acord per a tots els microestats i no acords individualitzats. 'Un acord que no ens ofegui, que ens permeti viure amb dignitat, sense perdre la nostra identitat en aquesta Europa que és tan gegantina'.

D'altra banda, tant Andorra com San Marino s'han mostrat disposats a iniciar converses per fer un conveni que eviti la doble imposició, però han coincidit en manifestar que la prioritat és actualment les relacions amb la UE.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte