Diari digital d'Andorra Bondia

Andorra inicia les negociacions per entrar a formar part de ple dret a la zona euro


Escrit per: 
Agències


Andorra inicia aquest dimarts les negociacions amb la Comissió Europea perquè entri a formar part de la zona euro 'amb uns drets que necessitem i uns deures que haurem d'assumir', segons ha explicat el cap de Govern. Jaume Bartumeu ha fet l'anunci aquest dimarts al matí en una entrevista al programa Els Matins de TV3.

Jaume Bartumeu ha precisat, però, que Andorra s'acollirà a la Declaració del Tractat de Lisboa en la qual s'especifica que es tindrà en compte 'la situació particular dels països de petita dimensió territorial' que mantenen amb la Unió Europea 'relacions específiques de proximitat'. Segons el cap de Govern 'les negocacions és per veure quines són les directives que Andorra pot assumir, no totes les podrem assumir, per això hem d'acollir-nos a les disposicions del Tractat de Lisboa que parla específicament del petits estats incrustats dins la UE com és el nostre cas'; i ha afegit que 'assumir les quatre llibertats del mercat únic Andorra no les podria assumir, com tampoc San Marino, Liechtenstein o Mònaco'. Bartumeu ha conclòs dient que 'ens consta que la Comissió Europea ho veu amb bons ulls'.


Emissió de deute públic

Jaume Bartumeu també ha parlat sobre l'emissió de deute públic i ha afirmat que confia que 'estarà enllestida a l'estiu'. També ha assegurat que un ciutadà català o espanyol podrà invertir en deute públic andorrà, però no ha garantit que li surti a compte. Segons el cap de Govern 'estem en una situació paradoxal' perquè 'sembla que es necessita recollir passiu i s'està sobrepagant, si mirem la taxa de l'euríbor, al costat del preu de mercat'. Ha continuat dient que 'no sé si podrem entrar en aquesta competència' que ha qualificat d''espiral' a on 'podem prendre mal' i per tant 'serem prudents i no ho farem'.

Bartumeu ha afegit, responent una pregunta de l'entrevistador, que 'podria donar-se la situació' que a un ciutadà andorrà li podria ser més beneficiós obrir un compte per als seus estalvis en una entitat catalana o espanyola a la Seu d'Urgell que no pas en una entitat andorrana.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte