Diari digital d'Andorra Bondia

Andorra la Vella aprova un pressupost de 35 MEUR, el més reduït del mandat


Escrit per: 
Agències

El Comú d'Andorra la Vella ha aprovat aquest divendres el pressupost del 2011, que ascendeix a 34.908.796 euros. Aquesta xifra és un 10% més baixa que la del pressupost d'aquest 2010.

Amb tot, aquest és el pressupost més baix dels últims quatre anys de mandat, i s'ha aconseguit reduir la xifra en prop del 30%, ja que el primer any d'aquesta legislatura comunal, el 2008, el pressupost era de 47 MEUR. El capítol de despeses que ha patit més reducció és el d'inversions reals, que amb 963.238 euros, és un 76,83% inferior que el 2010.
El Comú de la capital ha aconseguit reduir el pressupost per al 2011 un 10% respecte a aquest any. Ho farà disminuint 4 MEUR de tots els capítols, però sobretot del d'inversions. Les depeses de personal seran lleugerament més baixes, tenint en compte que no es contractaran nous funcionaris i que no se supliran les baixes per jubilació. Sobre aquest apartat, la consellera de Finances, Begoña Montes, ha explicat que regnaran els 'principis de contenció econòmica, de transversalitat, flexibilitat i d'optimització dels recursos'. A més, també ha remarcat la necessitat d'afavorir la flexibilitat entre els treballadors i la seva adaptació al context actual. El mateix principi s'emprarà en les inversions, capítol en el que es disposa de poc menys d'un milió d'euros i 's'intentaran fer obres amb recursos propis', ha dit la màxima mandatària, Rosa Ferrer. En aquest sentit, la cònsol ha apuntat algunes tasques que podrà dur a terme el Comú amb els seus propis mitjans: l'adequació d'un terreny de Santa Coloma per a lleure, la plaça de la Margineda, acabar amb les obres de l'antic incinerador o alguns trams de voravies d'algunes zones de la parròquia. Amb tot, s'ha recordat que l'època de les grans inversions, 'ja ha passat', ha dit Ferrer, i aquesta va coincidir amb la remodelació del centre de congressos i de l'hostal Calones.
En l'apartat d'ingressos del pressupost que s'ha aprovat aquest divendres, preveu ingressar menys impostos que l'any anterior per diferents motius. Els impostos directes, així com els indirectes patiran una disminució del 13%, i les taxes i altres ingressos es veuran afectats amb un -10% d'ingrés a les arques. Segons ha indicat la cònsol, aquesta disminució ve donada per la tendència que han vist durant aquest 2010, i per altres motius, com la reducció d'algunes taxes tal i com s'ha acordat amb les mesures anticrisis pactades amb anterioritat. A més, també cal recordar que la crisi ha ocasionat que no hi hagi tantes operacions de compravenda d'immobles, i consegüentment menys transaccions patrimonials.
Un dels temes que s'ha tornat a posar sobre la taula en aquesta sessió de consell és el de la capitalitat d'Andorra la Vella i els beneficis i contrapartides econòmiques que la parròquia com a tal ha d'assumir. El conseller de la minoria, Jordi Minguillón, ha defensat que el Comú està en una situació molt complicada i que una de les sortides seria reclamar que les transferències de diners que rep del Govern siguin més elevades, ja que ha d'assumir moltes despeses extres que altres parròquies no tenen.
Sobre això, la cònsol ha dit que es va avançant a poc a poc amb les reunions que es mantenen entre els cònsols i l'Executiu. Ferrer ha manifestat que, de moment, han començat a definir les competències d'alguns serveis i que més endavant es perfilaran altres temes, com és la qüestió de la capitalitat. I és que des de la minoria, aquest fet es veu com que el Comú està assumint serveis que no li pertoquen, com ara l'Institut de Música, o altres prestacions culturals i socials, que estan sota la gestió de la corporació però que les gaudeixen ciutadans de tot el país. Els consellers de la minoria reclamen que el sobrecost que això ocasiona per al Comú, sigui assumit pel Govern.
Unes altres xifres que s'han tancat són les de la liquidació del pressupost del tercer trimestre d'aquest 2010, que porten fins a la data uns ingressos de 22 MEUR i unes despeses de 21 milions.
Finalment, els tres consellers de la minoria han tret el tema del tracte que la corporació va rebre durant la inauguració de la rotonda de la Comella. Creuen que el Comú, i més concretament la cònsol, no van ser tractats com es mereixien, ja que durant l'acte, Rosa Ferrer no va poder participar ni tenir la rellevància 'que es mereix aquest càrrec'. A més, han recordat que a la placa commemorativa no apareix el nom del Comú per enlloc. Els consellers s'han negat a assistir a cap acte més que tingui a veure amb el Govern actual, com a gest solidari amb la corporació, i pel mal tracte que van rebre aquell dia, segons el seu parer. 
 

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte