Diari digital d'Andorra Bondia
Un moment del Consell de Comú celebrat aquest dijous que s'ha allargat unes quatre hores.
Un moment del Consell de Comú celebrat aquest dijous que s'ha allargat unes quatre hores.

Andorra la Vella destinarà 10,6 milions a inversió el 2021 per "generar activitat"


Escrit per: 
Mireia Suero Comellas / FOTO: C. ALV/T.L.

Un “esforç de contenció de les despeses de personal i corrents” fa que el pressupost del Comú d’Andorra la Vella per l’any que ve s’hagi reduït tan sols un 6% respecte del 2020, segons defensa l’equip comunal. En total són 46,7 milions d’euros dels quals 10,6 milions es destinaran a inversió. Es tracta del mateix import que el recollit en el pressupost del 2020 si no es té en compte la partida per les obres de reconstrucció dels Serradells.

La inversió més significativa s’ha reservat per a la remodelació de la plaça de la Rotonda i els entorns, per a la qual es preveuen 2 milions d’euros. També hi ha el centre de la bicicleta (1,3 milions), el plurianual per a la reconstrucció dels Serradells (1 milió), la renovació dels parquímetres per fer pagaments amb una app, proteccions contra la caiguda de blocs rocosos a la zona de La Gavernera, l’adequació de la façana i els interiors dels apartaments del Calones, nous equips per als aparcaments amb càmeres de reconeixement de la matrícula, i 100.000 euros per a la refecció de voravies. Així mateix hi ha 42.800 per a un projecte participatiu i el lloguer d’un local al costat del parc Central per ubicar-hi el centre intergeneracional. El que s’ha ajornat, si bé el Comú ho havia tingut com un projecte prioritari, és la remodelació del carrer Doctor Vilanova, ja que la corporació vol esperar la construcció del multifuncional per part del Govern. Per als ajuts a les famílies es contempla una despesa de 105.000 euros.

El cònsol menor, David Astrié, ha defensat que és un pressupost que “activa l’economia, genera activitat i llocs de treball” i fa moure el teixit productiu.

Els consellers del Partit Socialdemòcrata (PS) consideren, però, que no és un pressupost per a tota la ciutadania. Hi troben a faltar respostes adaptades a la situació actual a través de la reducció d’impostos i taxes i constaten que la política social “no és prou ambiciosa”. Tampoc veuen reflectit als comptes accions per reforçar el sentiment de pertinença (amb un pressupost participatiu realment vinculant, per exemple) i hi constaten poca sensibilitat vers les petites empreses i una gestió errònia dels equipaments comunals que fa que el Comú hagi de destinar quantitats gens menyspreables a lloguers per ubicar-hi serveis. A banda, lamenta no haver pogut fer aportacions als comptes. És per tot això que hi han votat en contra.

En el Consell de Comú d’aquest dijous també s'ha aprovat l’adjudicació de l’embelliment del carrer Callaueta per 380.845 euros i el tram de l’avinguda d’Enclar entre Becier i l’Espai Columba per 590.000 euros. Aquesta darrera obra servirà per eliminar un dels carrils i construir voravies a les zones on no n’hi ha. Quant al carrer Callaueta, tot i votar-hi a favor, el PS considera que el Comú hauria d’haver enquestat tots els veïns per confirmar que comparteixen el projecte. La consellera Dolors Carmona ha assenyalat que no fer-ho és una “desconsideració” vers els ciutadans.

Així mateix, majoria i oposició han donat llum verd a tres convenis. Un d’ells és el que permetrà la reforma del passatge Biscariet. L’acord té una vigència per 25 anys, que és el període pel qual el CCA té llogat l’edifici. El segon fa referència a la plaça ubicada al costat de la nova Seu de la Justícia i permetrà cedir-la al Comú perquè en faci ús com a zona de repòs per al veïnat. L’últim és un acord per la gestió del carreró ubicat al costat del Consell General, on anirà a parar la nova passarel·la. El text fixa que el Comú es farà càrrec del manteniment.

A l’últim, s'ha acordat posar a exposició pública la cartografia cadastral. Els treballs han tingut un cost d’1,6 milions d’euros i han permès crear 83 polígons cadastrals, han determinat 1.617 edificis, 61.098 unitats cadastrals i 2.070 parcel·les (en queden 400 de no edificades). S’hi podran presentar al·legacions durant tres mesos. La cònsol major, Conxita Marsol, ha destacat la importància d’aquests treballs i ha animat els propietaris a revisar la informació que es publiqui.

 

Exoneració dels impostos per les restriccions de mobilitat

El Comú exonerarà l’impost de radicació d’activitats comercials i les taxes d’higiene i enllumenat als comerços adreçats al turisme tenint en compte que s’han vist greument afectats per les restriccions de mobilitat als països veïns durant aquest darrer període de l’any. La corporació farà la devolució automàtica de la part proporcional durant el mes de gener.

La mesura suposarà uns 300.000 euros que el Comú deixarà d’ingressar. Aquest import se suma als 577.418 euros que va abonar per aquest mateix concepte als establiments de la parròquia per l’impacte del confinament de la primavera. Aquesta nova exoneració s’ha inclòs a l’ordinació tributària per al 2021, que no preveu cap increment en les taxes i impostos. El que sí que incorpora és la nova taxa de tinença de gossos, que serà de 25 euros a l’any.

També es mantenen invariables els preus públics per a l’any que ve. En aquesta ordinació, a més, s’hi han introduït dues novetats. La primera és l’analítica de sang per al genotipatge dels gossos, que tindrà un preu de 28,22 euros encara que durant els vuit primers mesos de l’any aquesta prova serà subvencionada pel Comú. La segona són els serveis d’entrenament online dels Serradells, una mesura que s’ha adoptat degut a la pandèmia.

Inici de les obres després de festes als Serradells

La cònsol major d’Andorra la Vella, Conxita Marsol, ha anunciat que el Comú ha enviat una carta a la Batllia en què l’informa que començarà les obres de reconstrucció dels Serradells passat les festes de Nadal.

Marsol ha recordat que la Batllia ha comunicat a la corporació que podia iniciar els treballs sempre que no toqués el teulat. Després d’analitzar-ho amb profunditat, i veient que no hi ha una ordre directa d’aturada de les obres, el Comú ha decidit reprendre-les. “I que ens ho parin”, ha afegit Marsol. La cònsol ha explicat que fins i tot l’empresa que ha demanat les noves proves comparteix que es desencallin els treballs i ha defensat que en aquest afer l’interès públic ha de prevaldre. Així ha argumentat que si no s’intervé a l’estructura del centre esportiu afectada per l’incendi cada cop serà més difícil i els treballs s’encariran més.

 

 

pressupost
andorra la vella
serradells
ajudes

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte