Diari digital d'Andorra Bondia
Un moment del Consell de Comú que s'ha celebrat aquest dimecres.
Un moment del Consell de Comú que s'ha celebrat aquest dimecres.

Andorra la Vella destinarà 3 milions d’euros més del previst a obres


Escrit per: 
M.S.C. / FOTO: C. Andorra la Vella/T.L.

El Comú d’Andorra la Vella impulsarà aquest any més obra pública de la prevista al pressupost amb l’objectiu d’afavorir la reactivació de l’economia donat el context propiciat per la pandèmia de coronavirus. En total, s’estima incrementar en 3 milions d’euros la partida d’inversió. En resum, la majoria projecta executar dues fases de la reforma de la Rotonda en lloc d’una (es farà el tram entre la Rotonda i el pont de París, que inclou la font de colors, i la mateixa plaça) i la finalització de la rambla de l’avinguda d’Enclar, des del riu d’Enclar fins a l’espai Columba.

La cònsol major d’Andorra la Vella, Conxita Marsol, ha explicat que l’augment del pressupost d’inversió se sufragarà amb les despeses que s’han deixat de fer arran de la cancel·lació d’esdeveniments com ara la Fira o la Festa Major per la Covid-19. Marsol ha recordat que la liquidació del primer semestre del 2020 es va tancar amb un superàvit de 7,9 milions d’euros, que s’han percebut els ingressos amb normalitat, i que les despeses s’han reduït. A banda, les obres dels Serradells no s’han iniciat i l’endeutament està al 68% del límit màxim (fixat al 200%). L’estat de les finances comunals permet, doncs, fer més obra pública, ha defensat.

Marsol ha fet aquest anunci en el Consell de Comú celebrat aquest dimecres, en el qual s'ha aprovat una rebaixa de les taxes d’higiene i d’enllumenat i de l’impost de radicació a les activitats comercials durant el període d’emergència sanitària. Així doncs, els establiments que van haver de suspendre l’activitat per decret del Govern no hauran de fer efectiu el pagament de les taxes d’enllumenat i d’higiene i l’import de radicació corresponent al període comprès entre el 14 de març i el 9 de juny. Quant als negocis que van restar oberts, s’aplica una reducció del 80% per als tres conceptes. La mesura farà que el Comú deixi de recaptar 577.400 euros aquest any.

Segons ha precisat la majoria, el Comú d’Andorra la Vella ha destinat fins ara 3,7 milions d’euros a accions per reactivar l’economia i ajudar la ciutadania. Dins d’aquesta xifra hi ha els 2 milions del fons de solidaritat del Govern, els 227.000 de la reducció del 50% de la factura de l’aigua al segon trimestre, els 700.000 euros que s’han deixat de recaptar per l’aixecament de les barreres als aparcaments, els 73.000 euros de la campanya turística d’estiu, els 43.780 euros que no s’han facturat de l’ampliació de les terrasses a la restauració, els 41.600 euros per a contractar 48 eventuals d’estiu més, els 1.800 euros per a formacions al comerç, i els 27.700 euros per a l’exoneració de lloguers a clubs esportius.

L’oposició s'ha mostrat a favor de la rebaixa de la pressió fiscal als negocis però és del parer que cal anar “més enllà de la situació immediata” i “vetllar pel benestar de tots els ciutadans i no sols d’uns sectors”. La consellera socialdemòcrata Dolors Carmona ha recordat que la població es troba amb problemes d’habitatge i de treball i per això ha proposat la creació d’una comissió ad hoc per fer propostes, fins i tot més enllà de la competència del Comú.

Comú d'Andorra la Vella
obres
taxes

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte