Diari digital d'Andorra Bondia
Andorra la Vella farà un cens de les zones que no són accessibles
Andorra la Vella farà un cens de les zones que no són accessibles

Andorra la Vella farà un cens de les zones que no són accessibles


Escrit per: 
M.S.C. / Foto: M.F.

El Comú d’Andorra la Vella té previst impulsar més de trenta accions aquest any emmarcades en el projecte Ciutat Amiga de la Gent Gran, iniciat l’any 2013. Es tracta, tal com va assenyalar la consellera de Social, Ester Vilarrubla, de “baixar al terreny” la diagnosi que es va elaborar amb l’anterior corporació. Una de les mesures establertes  serà la creació d’una comissió consultiva sobre accessibilitat i urbanisme que tindrà la participació de les persones grans i també d’associacions de discapacitats. De la mà d’aquesta, s’elaborarà un cens de les zones de la parròquia amb dificultats d’accessibilitat.

El fet és que aquesta és una de les queixes més reiterades pels majors de 60 anys. Ho va recordar el president de l’Associació de la Gent Gran d’Andorra la Vella, Andreu Pedra, que va indicar que “les principals preocupacions són la mobilitat, l’atenció i la seguretat social”. Relacionat amb aquest aspecte, en les accions per a aquest any també es preveu incrementar els bancs i habilitar voravies accessibles. A més, en coordinació amb la Taula de Comerç, es treballarà per crear un segell de “comerços amics de la gent gran”, que ofereixin serveis a domicili o cadires per seure, per exemple. A banda, es farà un estudi per augmentar la freqüència de pas del bus comunal a les zones més utilitzades per aquest col·lectiu, com ara El Cedre o Sant Vicenç. 

El desplegament del projecte també preveu canvis al si del mateix Comú. En aquest sentit es tindran en compte les necessitats de la gent gran en tota la normativa comunal. També es planteja elaborar un manual per facilitar que tots els documents i informacions de la corporació siguin intel·ligibles per a la gent gran (ja sigui en relació al llenguatge com a la mida de la lletra). Aquest treball es difondrà entre el teixit empresarial i de serveis perquè el puguin utilitzar. Al mateix temps es formarà els professionals d’atenció al públic del Comú perquè puguin oferir una informació clara i facilitar la comunicació. A més, amb l’objectiu d’evitar l’exclusió es faran visites domiciliàries a les persones més grans de 75 anys per detectar les necessitats que tinguin.

En el recull d’accions per al 2016 també s’hi han inclòs actuacions encaminades a fomentar les relacions intergeneracionals, a incrementar el grau de participació i a promoure una imatge més realista de les persones majors de 60 anys. Per altra banda, també s’adoptaran mesures per facilitar l’accés a l’esport i la cultura. Això es farà programant actes en horari de tarda i a un preu més assequible i també oferint un descompte als posseïdors de la targeta or en les activitats esportives i culturals.

Vilarrubla va explicar que a l’hora de definir les accions per a aquest any “s’han prioritzat les que cada conselleria pot fer immediatament”, ja que hi ha mesures que afecten l’accessibilitat, per exemple, que impliquen reflexions més globals i una execució a llarg termini. La consellera va afegir que aquestes trenta accions ja han passat per la junta de govern, que hi ha donat el vistiplau i ha mostrat el seu compromís. També va detallar que no requereixen, en principi, un pressupost addicional ja que del que es tracta és de tenir en compte el criteri amigable en totes les iniciatives que s’emprenguin a la parròquia. En aquest sentit va declarar que “de vegades no són accions especials per a la gent gran, perquè poden ser accions per a tothom, però no ens oblidem de mirar-ho des de la perspectiva d’una persona gran, ja que pot tenir necessitats diferents en certs moments”.

La consellera de Social va explicar que durant el 2015 el projecte, que ha de millorar la vida de tots els ciutadans, va quedar aturat a l’espera que l’OMS donés resposta a la documentació enviada. En aquests moments aquest organisme encara ha d’atorgar el certificat oficial a Andorra la Vella com a ciutat amiga de la gent gran.

 

Andorra
gent
gran

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte