Diari digital d'Andorra Bondia

Andorra la Vella renuncia a tenir consellers a ple temps per estalviar


Escrit per: 
M. F.

 

El Comú d’Andorra la Vella no comptarà amb cap conseller a ple temps aquests quatre anys següents, tal com es va acordar ahir en la primera sessió de consell de comú del mandat.

Això suposarà un estalvi de 65.700 euros respecte de l’any passat, és a dir, un 14% menys. D’aquesta manera, tal com va exposar la cònsol major, Rosa Ferrer, es manté la rebaixa del 5% dels sous que es va establir en el mandat anterior i, a més, el fet que no hi hagi cap conseller que tingui dedicació plena fa que es pugui rebaixar encara més la partida per al pagament dels salaris dels cònsols i els consellers. Els sous queden fixats entre els 1.500 i els 2.400 euros per als consellers i els dels cònsols seran de 5.200 euros.
Cada conseller tindrà un salari base de 1.500 euros, que s’incrementarà en funció de les atribucions, ja sigui com a delegat i president de comissió o com a representant a la junta de govern. Així, aquells que siguin presidents de comissions cobraran 2.000 euros i els que estiguin a la junta de govern, 2.400. Tal com va concloure Ferrer, aquests sous “premiaran el treball”. El conseller de l’oposició del Partit Socialdemòcrata i Independents, Marc Cornella, va posar en relleu que el més important no és el sou que percebi un conseller sinó “la feina” que es faci i va afegir que “lògicament”, si la situació de crisi econòmica es manté, els “primers a donar exemple” han de ser les persones amb responsabilitats polítiques. De la seva banda, el conseller de Demòcrates per Andorra, Carles Torralba, va celebrar el fet que no hi hagi consellers a ple temps i que es mantingui la rebaixa que ja s’havia aprovat en el mandat anterior.

Conselleries
La sessió de consell de comú celebrada dilluns va servir no només per aprovar els sous, sinó per determinar la creació i la delegació de les conselleries. D’aquesta manera, i tal com ja s’havia anunciat, Ferrer es farà càrrec de la conselleria de Social; el cònsol menor, Jordi Minguillón, de Promoció Econòmica; Eron Estany serà el responsable de Serveis Públics i Urbanisme; Meritxell Rabadà, de Cultura i Participació Ciutadana; Manel Bal, de Circulació; Maria Carme Nin, de Finances, Comptabilitat i Administració, Jordi Cabanes serà el conseller de Medi Ambient i, finalment, Marc Pons serà el responsable de Joventut, Esports i Noves Tecnologies.
També es van constituir les comissions, en què estaran representats els dos grups polítics de l’oposició. En total se’n constituiran nou: Finances, Comptabilitat i Administració; Serveis Públics i Urbanisme; Medi Ambient i Higiene; Social; Joventut, Noves Tecnologies, Cultura i Participació Ciutadana; Esports; Promoció Econòmica; Circulació i, finalment, Gestió i Desenvolupament de Persones. Tal com va manifestar Ferrer, el fet que l’oposició estigui representada a les comissions permetrà que estiguin informats de totes les qüestions i que, a més a més, puguin participar en “la presa de decisions”.
La majoria va exposar, també, que es deixa la porta oberta al fet que l’oposició pugui prendre part en la junta de govern. “Aquesta participació serà fruit del treball”, va exposar Ferrer. La cònsol considera que la possibilitat que l’oposició pogués prendre part en la junta de govern seria “una manera de treballar pel ciutadà” . I és que Cornella va anunciar que segurament no acceptaran aquest oferiment, tot i que encara l’han d’avaluar, ja que consideren que han de “fer una oposició crítica i constructiva” i creu que el debat que es pot derivar d’aquesta oposició potser “perdria força” si estiguessin en aquest òrgan de govern. De la seva banda, Torralba va manifestar que el que cal és “anar a pams” i avaluar a nivell de partit si han de ser presents o no a la junta de govern.
I com a mostra de la transparència que volen plasmar en la corporació, Ferrer va remarcar que els consellers de l’oposició no només estaran en les comissions i poden estar a la junta de govern, sinó també en el consell d’administració de Jovial, en què estaran representats Ferrer, Minguillón, Pons, Neus Farré i Cornella.
Pel que fa a les atribucions de la junta de govern, es va decidir mantenir que no pugui fer adjudicacions per més de 75.000 euros, per poder tenir “més control pressupostari”, segons Ferrer, tot i que la nova ordinació de funcionament dels comuns els permetria fer adjudicacions de fins a un 1% del pressupost, és a dir, de fins a 300.000 euros.
Finalment, Iolanda Pastó i Meritxell Pérez van prometre el càrrec com a interventora i secretària general.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte