Diari digital d'Andorra Bondia
Un moment del consell de Comú que va tenir lloc ahir.
Un moment del consell de Comú que va tenir lloc ahir.

Andorra la Vella tanca amb 3,8 milions de superàvit i el 39% d’inversió el 2017


Escrit per: 
M.S.C. / FOTO: C.ALV/T.L.

El Comú d’Andorra la Vella va tancar el 2017 amb 3,8 milions d’euros de superàvit i l’endeutament a 32,4 milions d’euros (es tracta d’una reducció en un any de 5,8 milions, ja que a principis de l’exercici se situava a 38,2 milions, i suposa el 90,5% dels ingressos liquidats els tres últims anys quan el límit legal és el 200%). Tot això sense haver recorregut a cap pòlissa de crèdit, va destacar la consellera de Finances, Maika Nin. Des de la majoria comunal es va assenyalar que l’any passat es van ingressar 1,6 milions d’euros més del previst i es va arribar als 39,1 milions. 

En concret, es van assolir 300.000 euros més en impostos directes gràcies a les declaracions de rendiments arrendataris i l’obertura de negocis. L’any també es va tancar amb 359.000 euros més per l’impost de transmissions patrimonials (ITP) i 384.000 euros procedents de les llicències urbanístiques enfront dels 150.000 euros estimats. A més van créixer les taxes i altres ingressos en gairebé 1 milió arran de l’autotutela en l’execució dels embargaments (es van recaptar 124.000 euros més del previst de recàrrecs o 426.000 euros en sancions de circulació). A banda, van augmentar els ingressos per aparcaments en 223.000 euros més del pressupostat. Cal recordar que el 2017 es va aplicar un increment en les tarifes de pàrquing.
Si bé totes les partides tenen un nivell de liquidació elevat, les inversions en són una excepció. Només s’han liquidat 4,9 milions, fet que suposa un 39% de l’import pressupostat. Tot i que la majoria va insistir que ja s’han compromès 11,4 milions en inversió, l’oposició es va mostrar molt crítica amb la gestió dels comptes. La consellera socialdemòcrata Dolors Carmona va parlar “d’il·lusió òptica”, ja que el superàvit “no reflecteix la realitat”. En aquest sentit va remarcar que els reconduïts per al 2018 pugen a 6,6 milions i que, si aquests compromisos s’haguessin liquidat, els números a finals del 2017 haurien estat diferents. A més, va alertar que els  reconduïts tindran un impacte sobre els comptes d’aquest any i “en el que ara és un superàvit [el 2018] tindrem un endeutament més important”. Per això va vaticinar que la forma de procedir és “pa per avui i gana per demà”,  i en va responsabilitzar la manca de planificació. 
També el conseller de CdI+LdA Víctor Pintos va retreure a la majoria demòcrata la mala planificació en les licitacions de les obres, que exposa que es van fer amb retard. Pintos va afirmar que la majoria suspèn en la liquidació del pressupost, ja que no s’ha acomplert, i va insistir que el resultat de l’exercici confon el ciutadà perquè “si només es liquida el 39% de la inversió és evident que la tresoreria estarà sanejada, no es farà ús de les pòlisses de crèdit i es reduirà l’endeutament”. També va advertir que amb els reconduïts, si es compleixen els compromisos, aquest any creixerà l’endeutament i caldrà fer ús de les pòlisses.
La cònsol major, Conxita Marsol, va acceptar que el resultat no reflecteix el total d’inversions adjudicades, però va rebutjar les acusacions d’improvisació fetes per la minoria, ja que es van licitar les obres després d’haver aprovat el pressupost tal com preveu la llei. En tot cas va assegurar que el Comú té capacitat per afrontar els reconduïts. També la consellera de Finances va indicar que no s’ha optat pels plurianuals (en aquests casos), ja que això seria “desvirtuar el pressupost”. La liquidació dels comptes va tenir el vot en contra dels consellers del PS i de CdI+LdA.
Per altra banda, el consell de Comú celebrat ahir va acordar fer una aportació de 293.000 euros a la societat Jovial SLU.

 

Mesures per tenir acabades les obres de l’avinguda Meritxell en quatre mesos

La cònsol major d’Andorra la Vella es va mostrar confiada que les obres de l’avinguda Meritxell podran estar enllestides en el termini previst de quatre mesos. El Comú es va reunir amb l’Associació de Contractistes d’Obra d’Andorra (Acoda) per tractar els neguits relatius a l’obra. Així, es preveu fer l’actuació amb dos trams de l’eix tancats al trànsit (a la part més propera a Casa Comuna serà més complicat perquè cal garantir el pas dels vehicles). 
A més, es treballarà també dissabtes i diumenges i fins a les deu del vespre, i s’assegurarà que durant aquests dies hi hagi la direcció facultativa i també un tècnic del Comú. Marsol va destacar, a banda, que el subministrament de granit està garantit, ja que la cantera té capacitat per assumir-ho. La mandatària va informar que el que s’ha proposat a l’Acoda ha estat acceptat i que, tenint en compte que l’obra és superficial, no hi hauria d’haver retards si la meteorologia no ho complica.
El conseller de CdI+LdA sí que va indicar que “sembla que el termini d’execució és molt just”, ja que és un volum d’obra important amb quatre empreses treballant alhora. “Tant de bo que les obres estiguin en quatre mesos, però crec que serà impossible”, va dir.

Nova classificació dels llocs de treball

El Comú d’Andorra la Vella treballarà per tenir aquest any una nova classificació dels llocs de treball, revisar la política retributiva (que va ser fixada fa molt temps) i “posar un mínim de carrera professional”. La cònsol major va explicar que la corporació té llibertat per establir la política retributiva que consideri i va assegurar que la nova llei de la funció pública no obliga els comuns a passar de triennis a quinquennis. Marsol va explicar que la voluntat de la corporació d’Andorra la Vella és mantenir els triennis.

 

L’aparcament del Prat del Rull, d’aquí a tres setmanes

L’aparcament que el Comú habilitarà al Prat del Rull estarà operatiu d’aquí a quinze dies o tres setmanes. Es tracta d’una parcel·la de 2.700 m2 que la setmana que ve s’enquitranarà. El preu del lloguer és d’11.000 euros al mes. També per suplir les places que es perden quan hi ha actes a l’aparcament del parc Central, el Comú d’Andorra la Vella està en negociació amb un privat per disposar d’un nou aparcament en un terreny que hi ha proper a la rotonda de la Dama de gel. La parcel·la té una superfície de 6.000 m2.

 

30.000 € per a un projecte d’embelliment floral

El Comú d’Andorra la Vella ha convocat un concurs per seleccionar un tècnic per a la redacció del projecte de disseny i direcció facultativa dels treballs relatius a la renovació de l’embelliment floral de la parròquia. Segons va explicar el conseller de Medi Ambient i Innovació, David Astrié, el pressupost estimat per a aquests treballs és de 30.000 euros. Ja s’ha presentat una empresa i ara la corporació està examinant les dades. Astrié va indicar que es va convocar un concurs urgent perquè s’ha de plantar aviat.

 

 

Comú d'Andorra la Vella
pressupost 2017
Conxita Marsol
Víctor Pintos
Dolors Carmona

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte