Diari digital d'Andorra Bondia
Un moment de la reunió ministerial organitzada i liderada per Andorra a la COP 27.
Un moment de la reunió ministerial organitzada i liderada per Andorra a la COP 27.

Andorra lidera la petició perquè la temàtica de les muntanyes sigui present en les properes COP


Escrit per: 
Agències / Foto: Govern d'Andorra

Andorra ha organitzat i liderat, en el marc de la 27a sessió de la Conferència dels Estats Part (COP27) del Conveni marc de les Nacions Unides sobre el canvi climàtic, una ministerial que s'ha centrat en la temàtica de les muntanyes i el canvi climàtic. Hi han pres part una quinzena de països, entre els quals Àustria, Itàlia o l'Argentina. Una de les conclusions és que a partir d'ara el tema de les muntanyes sigui present en les sessions plenàries de les següents COP. De fet, s'ha pres la decisió de fer arribar una carta a la següent presidència de la COP28 perquè ja s'inclogui en l'agenda aquest tema i s'espera que s'hi adhereixin diferents països perquè la petició tingui més força. La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, ha destacat que s'hagi fet visible "la problemàtica" de les zones de muntanya, que són molt més sensibles que d'altres al canvi climàtic. En aquest sentit, ha incidit en el fet que són el "reservori de més de la meitat de l'aigua del planeta" i, per tant, cal tenir en compte aquesta qüestió. No en va, Calvó ha remarcat que "el repte de la propera legislatura serà treballar més el tema de l'aigua" i ha recordat que la llei d'economia circular ja ho contempla.

Així, Calvó ha subratllat que organitzar aquesta ministerial en el si de la COP que s'està celebrant a Egipte ha "demanat molts esforços", ja que no és fàcil mobilitzar els països i ha recalcat que s'hagi pogut dur a terme i hagi servit per "fer sentir la veu i fer més visible la problemàtica de les muntanyes". Així, s'espera que de la mateixa manera que els petits estats insulars han estat capaços que el tema de les illes formi part de la temàtica dels plenaris a partir d'ara la qüestió de les muntanyes també hi sigui ben present. A banda, la ministerial també ha servit per "compartir" amb altres estats el que està fent Andorra.

Calvó ha recordat que "un senyal evident" del canvi climàtic és l'augment de les temperatures que està afectant de manera "més gran" les muntanyes que a la resta de zones, com demostra la pèrdua de glaceres o de la biodiversitat. I tenint en compte que aquests espais són reservoris d'aigua, i que la mancança d'aquest bé sembla una de les problemàtiques més greus a què haurà de fer front el planeta, és evident que cal treballar en aquest sentit. A la llei de l'economia circular ja es recull que se'n pugui fer un ús més raonable de l'aigua i Calvó ha apuntat que caldrà fer més esforços en aquest sentit. També ha destacat que la qüestió de la biodiversitat s'està seguint de "molt a prop" per avaluar-ne l'impacte del canvi climàtic.

En el marc de la COP Andorra ha refermat el seu compromís de ser més ambiciós en la reducció de les emissions i tal com ha recordat la ministra s'ha reiterat la voluntat que el 2030 es disminueixin un 55%, un percentatge més elevat que el 37% a què s'havia compromès inicialment. A més, ha subratllat que Andorra estigui complint amb els compromisos i ho estigui fent amb total transparència, ja que precisament una de les conclusions de la COP27 és que cal que els estats siguin més transparents en l'aplicació dels mecanismes per a la reducció de les seves emissions. La ministra ha volgut fer èmfasi en el fet que Andorra ha estat un dels deu països que han presentat les seves contribucions nacionals determinades en el termini marcat i assolint un elevat grau d'implementació.

A l'últim, i qüestionada sobre la bilateral que va mantenir amb el seu homòleg portuguès, i durant la qual va sorgir l'interès d'Andorra per les bateries mixtes que es volen impulsar al país lusità, Calvó ha destacat que és un sistema mix que Portugal vol impulsar l'any que ve i que combina l'energia eòlica i la hidràulica amb la qual cosa podria ser interessant per a Andorra precisament en el marc de l'impuls a l'eòlica que es vol donar. S'ha previst que hi hagi intercanvis tècnics i una possible visita l'any que ve a les instal·lacions. Al seu torn, Portugal s'ha interessat pel mercat nacional de crèdits de carboni que el Principat ha posat en marxa.

 

COP 27

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte