Diari digital d'Andorra Bondia
La delegació andorrana, ahir a la Cimera per l’Acció Climàtica que té lloc a Nova York.
La delegació andorrana, ahir a la Cimera per l’Acció Climàtica que té lloc a Nova York.

Andorra lliura a l’ONU el pla per reduir les emissions de gasos


Escrit per: 
Redacció/Foto: Govern d'Andorra

Una delegació andorrana encapçalada pel cap de Govern, Xavier Espot, i la ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, i la de Medi Ambient Agricultura i sostenibilitat, Sílvia Calvó, van assistir ahir a la inauguració per part del secretari general de les Nacions Unides, Antonio Gutérres, de la Cimera per a l’acció climàtica, que se celebra en el marc de la 74a assemblea general de les Nacions Unides que té lloc a la seu de l’ONU, a Nova York, segons va informar l’executiu en un comunicat. 
En el marc de la trobada, la delegació andorrana va lliurar en un document les mesures i les accions per a la reducció de les emissions de gasos d’efecte hivernacle d’aquí al 2030 i amb expectatives de neutralitzar d’aquestes emissions de cara al 2050, document que respon a la crida del president de l’assemblea general de l’ONU a la comunitat internacional. 
El pla d’acció contempla els canvis legislatius duts a terme els darrers anys, entre els quals destaca l’aprovació de la Llei d’impuls de la transició energètica i el canvi climàtic que determina diferents mesures i accions per reduir les emissions de carboni en el marc de la transició energètica del país, i que s’impulsaran amb la també creada Oficina de l’Energia i el Canvi Climàtic. El pla reforça el context del compromís actual de reduir en un 37% les emissions el 2030, amb la implementació de noves mesures i les reformes encaminades a contribuir  a mantenir l’escalfament global per sota dels 2 graus i proper a 1,5 graus.
El document també inclou els diferents aspectes recollits en la Llei de la conservació natural, de la biodiversitat i el paisatge que integra el principi fonamental de la preservació de la capacitat ambiental dels boscos del país d’absorbir i reduir les emissions, i l’impuls del consum de la biomassa com a energia renovable.
En el pla es preveuen diferents accions dirigides a la lluita contra el canvi climàtic, com ara les polítiques de promoció de la responsabilitat social, el desenvolupament d’un model energètic eficient i perdurable basat en les energies renovables i en la implementació de tecnologies d’alta eficàcia energètica, la promoció del transport sostenible, de les edificacions amb un baix consum energètic o el rol exemplar de l’Administració, entre d’altres. El document lliurat conté la defensa dels ecosistemes de muntanya, especialment vulnerables al canvi climàtic. També apunta que el model de les polítiques de desenvolupament sostenible del futur hauran d’unificar els aspectes de creixement econòmic, la cohesió social i la defensa del medi ambient, tractant-los com els àmbits d’una sola estratègia. En aquest sentit, conclou que l’Agenda 2030 representa un full de ruta universal que permetrà orientar el futur del planeta. Està previst que Espot expliqui aquestes accions previstes en el marc de la intervenció que farà demà en el marc d’aquesta cimera d’alt nivell.
Durant la primera jornada de treball a la Cimera per l’acció climàtica, Calvó va aprofitar per reunir-se amb el ministre de Medi Ambient i Recursos Naturals de Guatemala, Alfonso Alonzo, i amb el ministre de Medi Ambient i Transició Energètica de Portugal, Joao Pedro Matos, amb qui va posar en comú les diferents prioritats que es tractaran en la reunió ministerial de Medi Ambient, que es preveu a Andorra la primavera vinent.

Andorra
lliura
l'ONU
pla
reduir
emissions
gasos

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte