Diari digital d'Andorra Bondia
Un moment de la reunió dels caps negociadors dels tres petits estats.
Un moment de la reunió dels caps negociadors dels tres petits estats.

Andorra, Mònaco i San Marino avaluen els avenços en l'acord d'associació


Escrit per: 
Redacció / Foto: Govern d'Andorra

Els caps negociadors d’Andorra, Mònaco i San Marino s’han reunit aquest dilluns i dimarts a Mònaco per efectuar un balanç de les respectives negociacions per a l’Acord d’associació amb la Unió Europea. Aquestes jornades, que s’organitzen cada any des de l’inici de les negociacions –a excepció dels anys de pandèmia– permeten als tres països posar en comú els avenços assolits en la negociació i coordinar-se pels assumptes que són d’interès comú.

Així, segons ha explicat el secretari d’Estat d’Afers Europeus i cap negociador, Landry Riba, la reunió ha permès conèixer bé el ritme de negociació de cadascuna de les delegacions amb la Unió Europea en relació als diferents temes tractats i això ens permetrà organitzar millor el calendari dels pròxims mesos".

Les converses entre les tres delegacions han comptat amb la participació del conseller especial de Mònaco per a les negociacions amb la UE, Gilles Tonelli, i la cap negociadora de San Marino, Antonella Benedettini. La trobada ha comptat amb una sessió d’intercanvis sobre l’actualitat política de cada país, seguida d’una valoració sobre els temes més transversals que afecten la negociació.

Així, s’ha debatut de manera més concreta sobre els dossiers més sensibles d’aquesta negociació per a cadascuna de les parts. Les tres delegacions han intercanviat sobre dossiers transversals i d’interès comú en els quals els tres Estats poden defensar una posició de consens i també s’han identificat aquells temes que representen una major complexitat en la negociació i pels quals cada part mostra situacions de partida diferents degut a realitats dispars a nivell nacional. Finalment, s’ha dedicat una part de la trobada al diàleg entorn dels assumptes més importants de l’agenda europea actual, com la guerra a Ucraïna i la crisi energètica.

La trobada de caps negociadors s’organitza anualment de manera rotatòria i Andorra serà la responsable d’acollir la propera reunió, al 2023, any en què es preveu que es tanqui el text de l’Acord d’associació.

acord d'associació
ue
San Marino
Mònaco

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte