Diari digital d'Andorra Bondia
Andorra, Mònaco i San Marino reforcen l’estratègia de negociació
Andorra, Mònaco i San Marino reforcen l’estratègia de negociació

Andorra, Mònaco i San Marino reforcen l’estratègia de negociació


Escrit per: 
M.S. / Foto: Jonathan Gil

Andorra, Mònaco i San Marino reforcen l’estratègia de negociació de l’acord d’associació amb la Unió Europea per anar amb una posició conjunta de cara a les futures rondes negociadores, en què s’hauran d’abordar la lliure circulació de serveis, de capitals i de persones. I ho fan, malgrat no ser les mateixes, ajuntant les línies vermelles d’uns i altres per tal de defensar les especificitats i particularitats de cada Estat davant la UE.
Així ho van explicar ahir el cap de Govern, Antoni Martí, el ministre d’Estat de Mònaco, Serge Telle, i el secretari d’Estat d’Afers Exteriors, Afers Polítics i de la Justícia de San Marino, Nicola Renzi, després de la reunió trilateral, la tercera després de les que van tenir lloc a Mònaco i San Marino, que van mantenir les delegacions dels tres països per abordar l’estat de la negociació de l’acord d’associació.
D’aquesta manera, va precisar Martí, en la trobada es va acordar incrementar la cooperació a nivell tècnic per tal d’establir una estratègia negociadora que permeti defensar millor les especificitats de cada Estat i que el posicionament que puguin tenir respecte a determinades qüestions, especialment respecte a la lliure circulació de persones, esdevingui un discurs que “s’aguanti a Andorra, a Mònaco i a San Marino”.
I és que és precisament la lliure circulació de persones una de les línies vermelles que comparteixen els tres països en el sentit, com va precisar Martí, que cap dels tres “pot acceptar” totalment aquesta llibertat. En aquesta línia, Telle, que va destacar la necessitat que amb l’acord d’associació cada país “continuï sent el que és”, va remarcar que “les dimensions del nostre Estat no ens permeten acceptar centenars d’advocats alemanys o milers de metges espanyols”, i va insistir en la necessitat de “modular d’alguna manera la lliure circulació”.
En el mateix sentit es va manifestar Renzi, que va explicar que en la reunió trilateral es van abordar precisament els sistemes que té cada país pel que fa a l’establiment de ciutadans no nacionals. El de San Marino, que es va mostrar convençut que “partint de les modalitats que tenim per accedir als nostres països podrem arribar a un acord sobre aquesta qüestió amb la UE”, va remarcar la necessitat de mantenir els sistemes de quotes actuals.
Per la seva part, Martí, que va deixar clar que “no es tracta de dir a la UE que no acceptarem cap norma de la lliure circulació de persones”, va defensar també la necessitat de trobar “sistemes transitoris” i va recordar la feina que s’està fent amb Suïssa i els casos en què de forma puntual la UE ha acceptat la suspensió de la lliure circulació de persones.
Així mateix, el cap de Govern, que va avançar, però, que aquesta qüestió de la lliure circulació de persones “no s’abordarà segurament fins d’aquí a set o vuit mesos”, va reiterar novament el seu convenciment que la Unió Europea, igual com en d’altres particularitats, serà sensible per tenir en compte les especificitats de cada Estat, sempre que aquestes  “siguin raonables i raonades”.

Esperança pel tabac
D’altra banda, Martí va insistir que en la nova ronda negociadora, prevista per la setmana de l’11 de desembre, es podria tancar ja el capítol de la lliure circulació de mercaderies i fer-ho amb una solució satisfactòria per al tabac.
En aquesta línia, el cap de Govern es va mostrar “moderadament optimista” davant del fet que la Unió Europea acabarà acceptant un període transitori llarg per a aquest sector, i més després de la recent visita al país de la delegació europea, encapçalada pel cap negociador adjunt de la UE, Claude Maerten, que va tenir l’oportunitat de visitar una fàbrica de tabac i una explotació agrícola dedicada al cultiu d’aquest producte i conèixer d’aquesta manera de primera mà la realitat del sector.
Precisament, respecte a aquesta visita, Martí va explicar que havia fer notar a Renzi  i Telle la importància que la delegació negociadora de la Unió Europea pugui també visitar i reunir-se a San Marino i Mònaco per conèixer també de primera mà la realitat d’aquests països.

Un món d’oportunitats
La trobada d’ahir va servir també perquè els tres mandataris constatessin que “fa falta més pedagogia” sobre un acord que “obre una sèrie d’oportunitats” pels tres Estats, segons va remarcar Martí, que va trobar la complicitat de Renzi quan aquest va assegurar que malgrat que hi ha alguns països que volen desfer el camí fet amb la UE, Andorra, Mònaco i San Marino “el volen fer perquè comparteixen els valors de la UE”.
Per la seva part, Telle, que va assegurar que “aprenem a caminar junts tot caminant”, va destacar també la importància per als tres Estats de poder accedir “amb les millors condicions possibles a aquest gran espai de prosperitat, pau i llibertat que és el mercat interior”.
Martí va avançar que de cara al 2018 ja hi ha calendaritzades 8 noves rondes negociadores en les quals s’abordarà la lliure circulació de serveis i la lliure circulació de capitals, dos aspectes clau perquè les empreses andorranes, i especialment les de San Marino, dels tres estats, el més industrialitzat, puguin treballar i exportar serveis a la UE amb les mateixes condicions que les empreses dels estats membres.
En el cas de la lliure circulació de capitals, i també especialment per les places financeres d’Andorra i San Marino, Martí va incidir en la importància de la negociació per mirar de garantir la liquiditat per a les entitats i perquè, com va apuntar Renzi, les entitats bancàries tinguin “operativitat total”, ja que fins ara “estan obligades a respectar les mateixes regles, però no tenen els mateixos drets”.

Andorra
Mònaco
San Marino
estratègia
negociació
reforcen

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte