Diari digital d'Andorra Bondia
Andorra, Mònaco i San Marino volen limitar la lliure circulació de persones Andorra, Mònaco i San Marino volen limitar la lliure circulació de persones
Andorra, Mònaco i San Marino volen limitar la lliure circulació de persones Andorra, Mònaco i San Marino volen limitar la lliure circulació de persones

Andorra, Mònaco i San Marino volen limitar la lliure circulació de persones


Escrit per: 
Agències / Foto: EFE/EPA/SEBASTIEN NOGIER

El cap de Govern, Antoni Martí, va mantenir dissabte una reunió a Mònaco amb el ministre d'Exteriors de San Marino, Nicola Renzi, i el ministre d'Estat de Mònaco, Serge Telle, coincidint amb el segon aniversari del llançament del mandat de negociació per assolir un acord d'associació amb la Unió Europea. Martí va indicar que la trobada va servir per refermar el compromís de seguir endavant de forma coordinada amb les negociacions, i va avançar que treballaran especialment plegats per defensar "clàusules i mesures" per evitar la lliure circulació plena de persones. De fet, el cap de Govern va assegurar que és raonable defensar aquesta postura i que crearan un "grup de treball específic" a tal efecte, tenint en compte que "no és el mateix que 50.000 persones puguin circular en un entorn de 500 milions de persones, a què 500 milions de persones ho facin sense cap tipus de condicionament dins dels nostres estats". 

L'estat de les negociacions per un acord d'associació amb la Unió Europea va centrar el dinar de treball que el cap de Govern, Toni Martí, va mantenir dissabte al migdia a Mònaco, amb el ministre d'Estat del Principat de Mònaco, Serge Telle i el ministre d'Afers Exteriors de la República de San Marino, Nicola Renzi, coincidint amb el segon aniversari del llançament del mandat de negociació. Tots tres mandataris van celebrar les bones relacions i l’esperit constructiu existent entre les tres delegacions responsables de les negociacions amb Europa i van manifestar la ferma voluntat de continuar treballant conjuntament per assolir un acord amb la UE amb unes condicions sòlides que tinguin perdurabilitat en el temps. Martí va explicar que era la primera vegada que els tres mandataris mantenien una trobada de llarga durada, durant la qual es van compartir l'estat de les respectives negociacions que cada país té amb la UE, refermant el convenciment que, independentment de la siutació geopolítica europea i el Brexit, les negociacions han de continuar "sense pressa però sobretot sense cap pausa". A més, va assegurar que no hi ha "cap to discordant ni cap tipus de dificultat" en el procés de negociació. 

El cap de Govern va recordar que actualment hi ha una "bona filosofia d'acord" pel que fa al marc institucional i que s'ha iniciat la negociació sectorial de la lliure circulació de mercaderies. Martí va destacae que han de treballar conjuntament en la negociació de les quatre llibertats (l'odre seguirà amb serveis, capitals i finalment persones) però especialment la lliure circulació de persones, ja que és on tots tres països tenen els mateixos principis, tenint en compte que "no és el mateix que 50.000 persones -la mitjana dels tres estats- puguin circular en un entorn de 500 milions de persones, que 500 milions puguin circular sense cap condicionant dins dels nostres estats". Així, entenen que és una qüestió que poden defensar perquè és "raonable", de manera que els tres països crearan un grup de treball específic per aconseguir que hi hagi clàusules i mesures que evitin la lliure circulació plena de persones. 

Acord Associació
negoaciació
Andorra
Mònaco
San Marino
Antoni Martí
ue
Serge Telle
Nicola Renzi

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte