Diari digital d'Andorra Bondia

Andorra pel Canvi torna a posar en dubte els “motius urgents” per tirar endavant l’acord monetari


Escrit per: 
Redacció

El grup parlamentari d’Andorra pel Canvi (ApC) va entrar ahir quatre noves preguntes a Sindicatura perquè siguin respostes, aquesta vegada per escrit, pel Govern sobre l’acord monetari amb la UE, en l’argumentació de les quals torna a posar en dubte els "motius urgents" per signar l'acord.

Així, des de la formació es va fer referència a una informació publicada l’any 2007 per l’International Herald Tribune en què el comissari d’Afers Econòmics i Monetaris de la UE, Joaquín Almúnia, i el president del Banc Central Europeu (BCE), Jean-Claude Trichet, van encoratjar tercers països a adoptar l’euro per aconseguir estabilitat econòmica sense que es condicionés a la signatura de cap acord. A partir d’aquestes manifestacions, ApC demana al Govern pel document rebut “en què la UE comuniqui l’hipotètic ultimàtum que prendrà mesures contra Andorra pel fet que utilitzem l’euro sense tenir signat l’acord monetari”. També vol saber com s’han dut les negociacions amb la Unió Europea “perquè segons el Govern haguem rebut un ultimàtum i estigui en risc l’ús de l’euro a Andorra si no se signa l’acord”. Així mateix, la plataforma també vol que el Govern expliqui “quines característiques percep a Andorra perquè el cap de Govern accepti com a inevitable que hem de ser tractats de forma diferent per la UE”.
D’altra banda, el grup parlamentari també posa en dubte els suposats problemes que hi hauria amb les targetes de crèdit d’Andorra a l’exterior si no s’acaba de signar l’acord monetari. En aquest sentit, la formació cita unes declaracions de la parlamentària socialdemòcrata Bibiana Rossa, que va afirmar que si no se signa l’acord monetari els andorrans que viatgin a l’exterior hauran d’anar amb les seves monedes “ja que no podran utilitzar les targetes de crèdit andorranes fora d’Andorra, com li va passar a San Marino”.
Així, des d’ApC assegura que el problema de les targetes de crèdit de San Marino “va ser el cas d’una entitat financera anomenada Cassa de Risparmio della Reppublica de San Marino i la seva filial, Delta, que emetia targetes de crèdit i feia finançament al consum”. D’acord amb la informació d’ApC, “aquesta filial va entrar en fallida, o el seu equivalent, i no era clar si Cassa de Risparmio seguiria el mateix camí i tancaria”. En conseqüència, es van paralitzar les operacions de targetes de crèdit d’aquestes entitats, “però tan sols les d’aquestes entitats”, subratlla ApC, que afegeix que “abans hi va haver alguns casos similars d’altres entitats financeres”.
A partir d’aquest fet, ApC considera que les advertències del cap de Govern sobre l’assumpte “semblen una exageració” que parteix d’“uns casos puntuals de problemes econòmics d’unes entitats financeres concretes de San Marino” i recorda que, “segons consta, Banca d’Itàlia mai ha pres mesures generalitzades contra els sistemes de pagaments internacionals relatius a San Marino”.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte