Diari digital d'Andorra Bondia
Andorra preveu entregar al març una proposta a la UE per al tabac
Andorra preveu entregar al març una proposta a la UE per al tabac

Andorra preveu entregar al març una proposta a la UE per al tabac


Escrit per: 
M.S.C ./ FOTO: J.G.

El Govern preveu lliurar al març una primera proposta a la Unió Europea (UE) sobre fins a quin punt Andorra pot obrir els sectors agrícoles a la unió duanera. Aquest text farà referència tant als capítols de l’1 al 23 (que fan referència a sectors com ara els carnis, de ramaderia, begudes o aspectes de jardineria, entre d’altres) com al 24, referent al tabac, i servirà per poder formular “una proposta de solució”, encara que no exhaustiva, sobre aquests temes, segons va explicar el ministre d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya, després de la reunió de la Taula de Pacte d’Estat mantinguda ahir.

Aquest document es treballa ara amb els diferents sectors implicats. En total s’ha creat cinc grups de treball, amb els quals el Govern ja ha mantingut les primeres trobades. Saboya va recordar que hi ha algunes “reivindicacions històriques” per part de sectors de distribució, de producció i de transformació del Principat que tindrien un règim més favorable sortint de l’acord duaner. El ministre va indicar que “aquestes oportunitats” són les que s’estan valorant amb els implicats per “veure fins a quin punt hi ha possibilitat de donar una resposta positiva o negativa a la UE per poder estendre l’acord per a la unió duanera en aquests productes”. Tot seguit caldrà valorar amb quines condicions i en quins terminis es treballa. En el cas del tabac, el Govern també es va reunir amb l’associació de fabricants i l’Associació de Pagesos i Ramaders (APRA) per treballar en aquesta proposta de document.

En la reunió d’ahir també es va fer un balanç de l’activitat duta a terme en el darrer mes. Saboya va recordar que durant aquest temps s’ha complert amb el compromís d’enviar a la Unió Europea una proposta de redactat per part d’Andorra que fa referència a reprendre els continguts de l’acord duaner de 1990 i posar-los dins del nou acord d’associació, associant-los a la nova estructura institucional. Aquest document es va enviar fa una setmana i ahir se’n va informar els agents econòmics i socials. El ministre d’Afers Exteriors va destacar després de la trobada que “hem tingut una lectura positiva”, amb un clima d’elevada participació dels sectors implicats. En aquest sentit, Saboya va destacar que quan en la negociació s’obren oportunitats per a sectors existents “és evident que el clima és més positiu que el que hem viscut en moments més tensos” i va concloure que “ara estem en una bona dinàmica de treball”.

Continuïtat de Saboya
La reunió d’ahir amb els agents socioeconòmics també va servir perquè Saboya els anunciés que no continuarà com a ministre d’Afers Exteriors “més enllà d’un temps prudencial”. En aquest sentit va explicar que encara no sabia si la d’ahir era la darrera participació en la taula o si n’hi hauria més, però que en tot cas ja ha anunciat al cap de Govern que “no podia projectar-me en els propers dos anys” en el càrrec per “situacions personals”. Saboya va dir que és responsabilitat seva assegurar la bona continuïtat d’aquest dossier i que ara “estem en un període de transició”. A més va indicar que, tot i que no té cap urgència que l’obligui a plegar, sí que va apuntar que el cap de Govern haurà de fer la seva anàlisi de possibles remodelacions ministerials, valorar si ell pot ser útil en algun àmbit i fins a quin punt ho pot assumir. Amb tot va deixar clar que els equips d’aquesta negociació estan molt consolidats i que “les estructures estan rodades per garantir una continuïtat amb Gilbert Saboya o sense”.

Unió Europea
ue
pacte estat
agrícoles
productes
tabac

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte