Diari digital d'Andorra Bondia
La ministra Calvó va explicar a l’Ecosoc els resultats recopilats en els vuit ODS dedicats al medi ambient i a l’educació.
La ministra Calvó va explicar a l’Ecosoc els resultats recopilats en els vuit ODS dedicats al medi ambient i a l’educació.

Andorra referma el seu compromís amb el desenvolupament sostenible


Escrit per: 
Redacció/Foto: SFGA

Les ministres d’Afers Exteriors, Maria Ubach, i de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, van refermar el compromís d’Andorra amb el desenvolupament sostenible i van remarcar la importància de la implicació de la societat per aconseguir-ho. Així va quedar pal·lès en la presentació de l’informe nacional voluntari sobre la implementació dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) al fòrum polític d’alt nivell del Consell Econòmic i Social (Ecosoc) de les Nacions Unides.  

La ministra Ubach va detallar que  les principals preocupacions de la ciutadania són la lluita contra el canvi climàtic, el consum i la producció responsables i la reducció de residus. Ubach també va anunciar la creació d’un grup de treball que faci un seguiment  de l’aplicació de l’Agenda 2030 i la recollida d’indicadors que permetin una bona avaluació.

En l’informe presentat per Andorra, s’han revisat els ODS relacionats amb el medi ambient i l’educació. Per aquest motiu, la ministra Calvó va exposar els resultats recollits i algunes de les accions que s’han portat a terme per impulsar-los. Per Calvó, es tracta “d’un primer balanç” i va assenyalar que, en aquesta presentació, han volgut fer incidència en la manera com s’han treballat els ODS comptant “amb la participació de la societat civil”. La ministra va mostrar una “especial satisfacció” pels resultats obtinguts en l’ODS 6, sobre Aigua neta i sanejament, i va dir que “en fem un bon balanç”,  ja que el 100% de les aigües residuals estan connectades al clavegueram i tractades a les depuradores. 

Pel que fa als objectius 7 i 13,  Energia neta i assequible i Acció climàtica, l’any 2015 es va crear l’Oficina de l’energia i el canvi climàtic per consolidar les polítiques energètiques nacionals i respondre als compromisos per l’Acord de París. En aquest sentit, Calvó va destacar que el nou model energètic que impulsa Andorra és més baix en carboni i més sostenible i eficient, i que aposta per l’augment de la producció nacional d’energies renovables i netes. Concretament, es va referir al Projecte de llei d’impuls de la transició energètica i al Pla sectorial d’infraestructures energètiques, que identifica el potencial d’energies renovables del país.

Per a l’objectiu 11, Ciutats i comunitats sostenibles, la mobilitat elèctrica ha estat un dels eixos prioritaris del Govern, amb els ajuts del programa Engega, i el resultat és d’una qualitat de l’aire excel·lent o bona durant el 91% del temps. Calvó també va destacar els bons resultats en relació amb l’ODS 12, Consum i producció responsables, amb unes taxes de reciclatge properes al 50%, que situen Andorra al nivell dels països més avançats d’Europa. Igualment ha parlat de l’ODS 15, Vida dels ecosistemes terrestres, i ha remarcat que el 35% dels espais naturals del Principat són entorns de protecció.

També va participar, en la presentació de l’informe, el president de la Federació Andorrana de Muntanyisme, Jaume Esteve, per exposar la tasca exemplar que es du a terme amb la cursa Font Blanca en l’àmbit de la sostenibilitat.

D’altra banda, Calvó va defensar dilluns passat la necessitat d’emprendre mesures contra el canvi climàtic a les zones de muntanya en benefici de tot el món. Ho va fer durant un esdeveniment organitzat en el marc de l’Ecosoc, dedicat al desenvolupament sostenible a les zones de muntanya, en el qual hi van participar representants d’altres països i de la FAO.

Andorra
referma
Compromis
desenvolupament sostenible

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte