Diari digital d'Andorra Bondia
El cap de Govern, Xavier Espot, ha anunciat la voluntat d’Andorra de sumar-se a les sancions contra Rússia.
El cap de Govern, Xavier Espot, ha anunciat la voluntat d’Andorra de sumar-se a les sancions contra Rússia.

Andorra s’afegeix a la proposta de sancions financeres contra Rússia


Escrit per: 
M.S./ Foto: Facundo Santana

“Independentment de l’impacte econòmic que pugui tenir, és una decisió que hem de prendre per una qüestió de principis, de convicció i també per una qüestió de credibilitat i reputació del nostre país”. D’aquesta manera el cap de Govern, Xavier Espot, ha confirmat avui que Andorra se sumarà a les sancions financeres a Rússia i Bielorússia proposades per la UE arran de la invasió a Ucraïna. 

Es tracta de la primera vegada que el Principat s’afegeix a una iniciativa d’aquestes característiques, igual com han fet també “països tradicionalment molt neutrals i poc alineats en els conflictes com han estat Suècia o Suïssa, després que el país no s’hagués sumat a les mesures adoptades el 2014 pel conflicte a Crimea”, com ha recordat el cap de Govern, que s'ha mostrat convençut que “les conseqüències econòmiques serien molt pitjors a llarg termini en el cas que no responguéssim a la crida que se’ns està fent”. I és que “al final hem d’estar al costat dels nostres aliats i d’aquells països que en moments de dificultats tant ens han donat”, ha remarcat Espot, que ha insistit que creu que  “ara que ens demanen alguna cosa els hem de respondre afirmativament”.

Així, i tenint en compte que la legislació vigent només preveu que es puguin congelar actius en el cas que hi hagi una ordre judicial o en el d’una sospita de blanqueig o finançament del terrorisme, Espot ha detallat que des dels ministeris de Finances i d’Afers Exteriors, conjuntament amb el Gabinet Jurídic, s’ha treballat un projecte de llei amb la idea que es pugui aprovar demà mateix en la sessió de consell de ministres i entrat a tràmit al Consell General per la via d’extrema urgència i necessitat perquè el Parlament el pogués “deliberar i eventualment aprovar” ja aquest mateix divendres.

Interpel·lat sobre si el text seria ad hoc per la situació actual, el cap de Govern ha destacat que és una de les qüestions “a valorar”, ja que “sí que estaria bé crear un marc jurídic que ens pogués servir per a properes ocasions”, tot i que en tot cas “el que és segur és que donarà resposta a aquesta realitat actual”.

En aquest sentit, Espot, que ha recordat que en la proposta de sancions hi ha també mesures com ara el bloqueig de l’espai aeri i la limitació de possibles exportacions cap a Rússia, ha detallat que quan es parla de sancions financeres es tracta bàsicament de “la congelació d’actius d’aproximadament 50 empreses i 700 persones vinculades amb el règim polític rus i que es considera que són empreses i particulars que donen suport a l’esforç de guerra rus”.

Amb tot, el cap de Govern, que ha avançat que es compartirà el text amb els grups parlamentaris i que espera obtenir el seu suport, ha admès que fins que aquesta llei no s’aprovi i estigui en vigor “no es podrà saber si aquestes empreses i persones tenen actius a Andorra” i per tant poder-ne determinar l’impacte, tot i que ha assegurat que “no preveiem que sigui molt elevat”.

Concentració de rebuig
D’altra banda, Espot ha explicat que el Govern, amb col·laboració amb d’altres administracions, ha convocat per demà al migdia, a les 12.45 hores, una concentració pacífica davant l’edifici administratiu de Prat de la Creu “per fer una crida a la pau i per demanar de forma nítida i clara que es posi fi a aquest conflicte bèl·lic”.

Treball per donar una resposta humanitària

Paral·lelament a la llei per poder aplicar les sancions financeres a Rússia, el Govern està treballant també per donar una resposta humanitària a les víctimes del conflicte. Així, Espot ha detallat que s’està fent una feina a nivell dels diferents organismes internacionals per “participar” en les contribucions que se sol·licitaran, a la vegada que s’està en contacte amb la Creu Roja Internacional per veure “com podem crear sinergies per ajudar-los en la seva tasca humanitària”. Així mateix, el cap de Govern, que ha recordat que els ciutadans ucraïnesos poden residir fins a tres mesos al país en règim turístic i que hi ha l’opció també de reagrupament per als familiars dels que estiguin residint a Andorra, ha dit que també es treballa amb la Plataforma d’ONG d’Andorra.

D’altra banda, en la segona jornada del Segment d’Alt Nivell de la 49a sessió del Consell de Drets Humans de l’ONU, on va participar ahir la ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, ha quedat palès el rebuig de la comunitat internacional a l’atac de Rússia contra Ucraïna després que durant el discurs del ministre d’Afers Exteriors Rus, Serguei Lavrov, diplomàtics d’arreu del món, entre els quals Andorra, han abandonat la sala.

Andorra
afegeix
proposta
sancions
financeres
contra
Rússia

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte