Diari digital d'Andorra Bondia
Un moment de la compareixença dels ministres Jover i Ubach davant la comissió legislativa de Política Exterior.
Un moment de la compareixença dels ministres Jover i Ubach davant la comissió legislativa de Política Exterior.

Andorra s’afegeix a les sancions ja imposades a Rússia des del 2014


Escrit per: 
M. S. / Foto: E. C. / Consell General

Andorra se sumarà a les sancions que la comunitat internacional ja estava aplicant a Rússia des del 2014 per l’annexió de Crimea, i des del 2006 per un procés electoral poc transparent en el cas de Bielorússia, segons ha explicat el ministre de Finances, Eric Jover, en la compareixença conjunta amb la titular d’Afers Exteriors, Maria Ubach, davant la comissió legislativa de Política Exterior, on ha destacat que “no seria lògic” imposar sancions només a partir de les últimes fixades per la Unió Europea, ja que aquestes són modificacions dels reglaments de sancions anteriors.

En aquest sentit, el ministre, que ha detallat que el primer decret per aplicar les sancions a Rússia i Bielorússia se centra únicament en les sancions financeres perquè “són les de major impacte”, ha explicat que si únicament s’hagués optat per les sancions de les darreres modificacions més de la meitat de les persones i entitats objectes d’aquestes “es quedaven sense sancions”.

Així, Jover, que ha avançat que “anirem fent diferents paquets de sancions”, ha precisat que el decret preveu el bloqueig d’actius de fins a 875 persones físiques i 65 jurídiques, en el cas de Rússia, i de 183 persones físiques i 27 entitats en el cas de Bielorússia. A la vegada, es prohibeix la compravenda d’instruments financers o préstecs amb els bancs centrals d’ambdós països i de 10 entitats, en el cas rus, i de 5, en el bielorús. També pel que fa a Rússia resten prohibides la compravenda d’instruments financers amb 5 empreses vinculades a la indústria armamentística, 3 empreses lligades al petroli i 13 empreses que estan sota control públic. També, en els dos casos, es prohibeix a residents russos o bielorussos l’obertura de nous dipòsits a Andorra superiors a 100.000 euros.

Amb tot, el ministre ha insistit que no s’espera que aquestes sancions “tinguin un impacte important ni en l’economia del país ni en aquestes persones”, ja que les incloses a la llista no tindran actius a Andorra o en tindran molt pocs, tot i que ha defensat la necessitat d’alinear-se amb la comunitat internacional i tirar endavant les sancions “per evitar un impacte indirecte, ja que hi havia el risc que els sancionats utilitzessin Andorra per les seves operacions”.

Quant a les amenaces de Rússia als països que han aplicat sancions, Jover, que ha detallat també que el decret preveu que les entitats que detectin actius de les persones de la llista ho hagin de comunicar en 24 hores, ha admès que qualsevol decisió que es pren “té conseqüències” i malgrat entendre que les relacions amb Rússia “es puguin frenar” ha expressat el desig que ben aviat es puguin normalitzar i tornar a la situació de cordialitat anterior.

El decret per a l’acollida dels refugiats ucraïnesos no fixa topall

El ministeri d’Afers Exteriors està ultimant el decret que desenvoluparà la Llei de protecció temporal i transitòria per raons humanitàries del 2018 per a l’acollida de refugiats ucraïnesos, un decret que no inclourà per ara cap “topall”, si bé és una qüestió que “preocupa” i “està en debat”, segons ha assegurat la titular de la cartera. Maria Ubach, que ha destacat que bàsicament el decret servirà per deixar estipulat el mecanisme que ja s’està aplicant des de l’inici del conflicte, ha remarcat que “hi ha la voluntat de fer el màxim” per poder ajudar les persones ucraïneses que fugen de la guerra, però ha recordat que el país “té les seves limitacions”, com poden ser a nivell d’habitatge però també de places escolars i que cal “tenir en consideració els mitjans dels quals disposem” per poder garantir una acollida en les millors condicions. 

Així mateix, la ministra ha explicat als consellers generals que al registre obert per Exteriors hi ha inscrites ja 223 persones, 148 dones i 75 homes, de les quals 66 són menors d’edat. D’aquestes, fins a 194 es troben ja a Andorra, mentre que les 29 restants està previst que hi arribin els pròxims dies. Ubach, que ha precisat que la gran majoria de les persones que s’han inscrit al registre “són persones amb algun vincle a Andorra, ja sigui de familiars o d’amistat”, ha detallat també que des del ministeri d’Afers Socials, Joventut i Igualtat s’han portat a terme entrevistes amb 55 nuclis familiars (132 persones) per poder copsar quines necessitats tenen i que des del ministeri de Justícia i Interior s’han recepcionat ja 136 sol·licituds per obtenir el permís de sojorn i treball en base a les disposicions de la Llei de protecció temporal i transitòria.

La titular d’Afers Exteriors, que ha destacat que malgrat que la llei del 2018 ja dona ampara a l’acollida de refugiats s’ha volgut fer el decret perquè quedi “ben acotat” i perquè la situació és diferent a la dels refugiats sirians que van motivar la llei, ha explicat també que des del ministeri s’està en contacte tant amb l’Associació de Residents Ucraïnesos com amb el cònsol honorari d’Ucraïna al Principat, que “ens van informant de l’arribada de noves famílies”.

En relació amb les diferents iniciatives solidàries ciutadanes per ajudar els refugiats, Ubach ha recordat que des d’Afers Socials s’està mirant de coordinar els diferents oferiments, a la vegada que s’han activitat els comptes bancaris oberts per la Covid per rebre donacions per fer front a despeses de l’arribada de refugiats. També s’estudiarà com gestionar propostes específiques com les del Club Internacional.

Andorra
afegeix
sancions
imposades
Rússia
2014
del
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic