Diari digital d'Andorra Bondia
Andorra, seu de l’actualització del Manifest Liberal del 1947
Andorra, seu de l’actualització del Manifest Liberal del 1947

Andorra, seu de l’actualització del Manifest Liberal del 1947


Escrit per: 
M.S. / Foto: Liberals d'Andorra

Coincidint amb el 70è aniversari de la creació de la Internacional Liberal (IL) i del Manifest Liberal del 1947, Andorra acollirà entre el 18 i el 21 de maig vinent el congrés de la IL, en el qual es portarà a terme una actualització dels principis del liberalisme per “adaptar-los al segle XXI”.
Així ho van explicar ahir el secretari general de Liberals d’Andorra (LdA), Amadeu Rossell, la consellera general de la formació Judith Pallarés i l’integrant de la secretaria tècnica de la Internacional Liberal Alessandro Bilotta, que s’ha desplaçat aquests dies al país per estudiar possibles ubicacions per a la celebració del congrés, que està previst que aplegui unes 250 persones dels més de cent partits d’arreu del món que conformen la família liberal.
Bilotta, que va destacar les aportacions i l’activitat dels liberals andorrans en el si de la Internacional, va assegurar que la IL serà a Andorra “perquè hi volem ser” i perquè “considerem que és un lloc idoni per formular la proposta liberal del segle XXI”.
En aquest sentit, el representant de la IL, que no va voler avançar quins canvis es podrien incloure en el nou manifest que s’està treballant i que no estarà enllestit fins a l’abril, amb la previsió que es pugui adoptar en el congrés d’Andorra, sí que va remarcar que des del liberalisme s’aposta per la “defensa dels drets humans i dels valors universals” i que s’està “fermament en contra del populisme de Trump, als Estats Units, o de Le Pen, a França”.
Així mateix, Bilotta es va mostrar convençut que el document liberal que sortirà del congrés “serà una alternativa que ni socialistes ni conservadors podrien proposar”, ja que els primers “tenen una idea de massa presència de l’Estat en la societat” i els segons “pequen d’un cert egoisme en les seves polítiques”. En canvi, va assegurar, “nosaltres estem a favor de la igualtat de la societat”.
Per la seva part, Rossell va considerar com “un fet històric” que Andorra pugui acollir el congrés de la IL, la primera internacional política que es va crear, així com que “el liberalisme enfoqui el segle XXI des d’Andorra”. En aquest sentit, el secretari general d’LdA es va mostrar convençut que el país s’implicarà en aquest esdeveniment i sabrà aprofitar aquesta oportunitat. I és que, com va recordar, entre els assistents al congrés hi haurà ministres, parlamentaris europeus, ex-primers ministres i polítics nacionals de prop de cent països.
Precisament, la presència de polítics europeus va ser un dels punts que va destacar Pallarés, que va remarcar que serà una bona oportunitat perquè puguin conèixer la realitat i les especificitats andorranes de primera mà i per transmetre als membres liberals del Parlament Europeu “la necessitat de respectar les especificitats d’Andorra en l’acord d’associació amb Europa”.
Respecte a la qüestió europea, Bilotta, que va compartir la “prudència” que es demana des de Liberals d’Andorra, va incidir en el moment “delicat” que viu la Unió Europea, després del Brexit del Regne Unit i davant les futures eleccions que s’han de celebrar a Holanda, França i Alemanya, uns comicis que, en funció dels resultats, “poden canviar la cara de la Unió Europea”.
El congrés és el màxim òrgan de decisió de la Internacional Liberal, que des de l’any 2014 està presidida per l’exministre d’Afers Exteriors d’Andorra Juli Minoves. El Principat ja va acollir el 2001 una reunió del comitè executiu de la IL.

 

LdA
Liberals d'Andorra
Internacional Liberal
Judith Pallarés
amadeu Rossell
Alessandro Bilotta
Congres
Manifest Liberal

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte