Diari digital d'Andorra Bondia

Andorra signa amb l’Argentina el setè conveni, el primer de fora d’Europa


Escrit per: 
Marta Fernández


Andorra va signar ahir amb l’Argentina el setè conveni d’intercanvi d’informació. El ministre d’Afers Exteriors i Relacions Institucionals, Xavier Espot, va manifestar que aquest acord és molt important ja que és el primer que el Principat ha firmat amb un país de fora del continent europeu.

D’aquesta manera, Espot va assenyalar que aquesta signatura “dóna esperances” al Govern de fer extensives a altres àmbits les bones relacions amb l’Argentina.
Sobre el contingut del conveni, Espot va manifestar que “obeeix als paràmetres de l’OCDE” i és similar al signat amb els altres països. També va afegir que va acompanyat d’una carta en què l’Argentina es compromet a firmar més endavant un conveni de no doble imposició.
Pel que fa a la retroactivitat, el ministre d’Economia i Finances va explicar que ni aquest acord ni els anteriors la preveuen. “Andorra no ha signat cap acord que ho inclogui”, va afirmar categòricament el ministre.
L’administrador federal d’Ingressos Públics del ministeri d’Economia de l’Argentina, Ricardo Echegaray, va assenyalar que el més important d’aquest acord és que “assegura un marc de transparència” en les operacions econòmiques entre els dos països. A més, va remarcar que també servirà per sortir més enfortits en aquestes relacions.
L’Argentina ha subscrit recentment diferents acords amb països europeus, i Echegaray va explicar que fa només quinze dies van signar amb Mònaco i cap al desembre tenen intenció de poder ratificar acords amb San Marino, Jersey i Gibraltar, entre d’altres. L’administrador federal va insistir que l’executiu argentí ha prioritzat els acords amb el Carib i Europa. Així, a finals del mes de novembre l’Argentina espera signar amb les illes Caiman, les illes Verges i les Antilles Holandeses, entre altres països.
Echegaray va remarcar “la celeritat i bona predisposició” que ha mostrat el Govern andorrà per a la signatura d’aquest conveni, que de fet va ser proposada per l’Argentina. D’aquesta manera, l’administrador federal d’Ingressos Públics va remarcar que considera que Andorra va “pel bon camí”.
Echegaray va assenyalar que un dels aspectes importants d’aquest acord és que evita les “demandes indiscriminades” i només es podrà sol·licitar una informació concreta. Alhora, tal com va insistir, assegura la transparència en les operacions que es facin entre les entitats bancàries argentines i les andorranes.
L’acord preveu l’intercanvi d’informació a sol·licitud, que pot ser de dades conservades per bancs, altres institucions financeres i qualsevol persona que actuï com a agència o en qualitat de fiduciària; i informació vinculada amb la titularitat d’empreses o societats. També preveu la possibilitat de fer fiscalitzacions a l’estranger; és a dir, que els representants d’una de les parts siguin presents al territori de l’altre Estat. La informació tindrà caràcter confidencial.
Sobre el fet de que hagi estat l’Argentina la que hagi demanat de signar aquest conveni, l’administrador federal va assenyalar que hi ha molt capital argentí “que flueix” cap a països europeus i que amb la signatura de convenis aquests fluxos són més “transparents i segurs”.
D’aquesta manera, Echegaray va manifestar que han prioritzat els acords amb els països on la tributació és més baixa que a l’Argentina. També va insistir que a través de l’acord el que es permetrà és “trucar al timbre” del país col·laborador en cas que es cregui que hi ha un cas d’evasió fiscal i es podrà així “esperar una bona recepció”.
Espot va exposar que el 6 de novembre se signarà amb els Països Baixos i va concloure que els acords amb Portugal, Alemanya i Austràlia ja estan tancats, així com amb els països nòrdics. D’aquesta manera, va destacar, es clou “un camí” que es va iniciar el 7 de setembre amb l’aprovació de la llei.

Espot exposa la voluntat de firmar amb tants països
europeus com sigui possible

El ministre d’Afers Exteriors i Relacions Institucionals, Xavier Espot, va destacar ahir quins seran els pròxims convenis que se signaran i també va insistir en el fet que considera que finalment se’n firmaran molts més dels dotze que són necessaris per abandonar la llista grisa de paradisos fiscals. D’aquesta manera, va manifestar que des del Govern tenen la intenció de signar amb el nombre més alt possible de països europeus, i en aquest sentit va remarcar que a hores d’ara s’ha arribat a un acord amb els que tenien més predisposició o amb els que per ser més petits tenen una administració més accessible, que permet ser més àgil a l’hora de preparar el conveni i fer la signatura. Espot va posar l’exemple d’Austràlia, amb la qual Andorra ja ha arribat a un acord però que potser es tardarà dos mesos a signar. El titular d’Afers Exteriors i Relacions Institucionals va remarcar que Andorra “sortirà ben aviat” de la llista grisa, “en què no hauria d’haver estat”, tal com va concloure. En aquest sentit va reiterar la col·laboració que ha ofert des de sempre el Principat quan ha estat requerit per altres països. “Ens mereixem una millor imatge de la que hem tingut fins ara”, va remarcar el ministre. I finalment va assenyalar “la credibilitat” que ha guanyat Andorra “amb el seu comportament”.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte