Diari digital d'Andorra Bondia
Roser Sorribes, Ricard Riba, Eusebi Nomen, Paquita Mora i Rafa Gaytán el dia de la presentació del projecte Andorra Sobirana.
Roser Sorribes, Ricard Riba, Eusebi Nomen, Paquita Mora i Rafa Gaytán el dia de la presentació del projecte Andorra Sobirana.

Andorra Sobirana farà llista a Canillo i treballa en dues territorials més


Escrit per: 
M.S/M.S.C. / Foto: Jonathan Gil

Al marge de la candidatura nacional ja anunciada, Andorra Sobirana tindrà una llista territorial a Canillo i està treballant per acabar de tancar dues candidatures parroquials més. Així ho va confirmar ahir l’exlíder d’Andorra pel Canvi (ApC) i un dels impulsors d’aquest projecte “transversal” i de “gent del poble”, Eusebi Nomen, que va precisar que la candidatura canillenca l’està pilotant l’exconseller del Comú en l’anterior mandat Ricard Riba, tot i que encara no està definit qui ocuparà els dos primers llocs de la llista.

Així mateix Nomen, que va admetre que la formació no preveia d’entrada tenir llista a Canillo tot i que s’ha acabat tirant endavant per “les moltes persones que s’han interessat pel projecte d’Andorra Sobirana”, va explicar que la formació està treballant per mirar de tancar dues candidatures territorials més, que s’acabaran de confirmar els pròxims dies.

D’altra banda, Nomen, que es va mostrar convençut que Andorra Sobirana pot ser “una candidatura guanyadora” a Canillo davant “les dificultats serioses” que tenen altres formacions per poder “tancar una llista”, va avançar una altra de les propostes programàtiques de la formació, com és la de retornar al Consell General el mandat constitucional de ser una cambra de representació mixta i paritària entre població i territori, ja que avui el Parlament “ha esdevingut una cambra de representació partidista on l’equilibri entre interessos de la població i territori ha desaparegut”.

En aquesta línia, Andorra Sobirana considera que Canillo és un “perfecte exemple” de la necessitat de retornar a aquest equilibri tenint en compte que es tracta de la parròquia amb menys població i més territori. I per exemplificar-ho recorda, sense entrar a valorar el projecte, la declaració d’interès nacional de la plataforma de Soldeu i es demana el perquè si la infraestructura és d’interès nacional els interessos del deute els ha d’acabar pagant la parròquia amb menys població.

Per tot plegat, i amb la finalitat que el Consell General sigui “realment una cambra de representació mixta i paritària població-territori”, Andorra Sobirana proposarà al seu programa que la llei d’Hondt s’apliqui també a les territorials per “donar prioritat a la representativitat en lloc de l’actual prioritat a la governabilitat per via de majories absolutes”, a la vegada que aposta per una reforma de l’estructura de funcionament del Consell General i per l’obertura de procediments de treball a les comissions “que vetllin pels equilibris territorials, que avui estan fora de l’agenda parlamentària”.

DA no farà candidatura a la Massana si CC dona suport a la llista nacional més votada

Demòcrates per Andorra (DA) segueix treballant per presentar una candidatura territorial a la Massana. Amb tot, la materialització o no d’aquesta està pendent de l’acord que es pugui assolir amb Ciutadans Compromesos (CC) a nivell nacional. En aquest sentit, la formació taronja descartaria fer llista si finalment CC dona llibertat de vot a la nacional però amb el compromís que els candidats d’aquest partit parroquial, en cas de ser elegits, donin el suport a la llista més votada.

La qüestió és que des de DA s’entén que Ciutadans Compromesos està format per diferents sensibilitats (ja sigui gent propera als demòcrates, a la Tercera Via o als liberals) i que el fet que la formació donés suport a una llista concreta comportaria el seu trencament. Per això se senten còmodes amb la presentació d’una llista independent a nivell territorial i l’aposta per formar un grup parlamentari propi però sempre que hi hagi aquest acord per donar suport a la llista més votada. I és que des de DA es considera que si CC, DA, la Tercera Via i Liberals d’Andorra (L’A) anessin per separat a la territorial s’acabaria perjudicant sensibilitats molt properes. Quant als liberals, avui han de prendre una decisió sobre si presenten una candidatura a la Massana. La voluntat de la formació sempre ha estat fer llista partint de la previsió que CC no hi seria present, però ara l’escenari ha canviat.

Per altra banda, des d’SDP es va informar que encara s’està treballant per formar una candidatura a Sant Julià de Lòria a l’entorn de Laurèdia en Comú. La formació va indicar que “encara hi ha temps” fins al 26 de febrer. Aquest dissabte, el partit donarà el vistiplau a les diferents candidatures.

Andorra Sobirana
llista
Canillo
treballa
territorial

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte