Diari digital d'Andorra Bondia
Ubach, Sorribes, Riba, Nomen, Mora i Gaytán en la presentació del projecte Andorra Sobirana.
Ubach, Sorribes, Riba, Nomen, Mora i Gaytán en la presentació del projecte Andorra Sobirana.

Andorra Sobirana irromp a l’arena i aposta per crear un fons d’habitatges


Escrit per: 
M.S. / Foto: Jonathan Gil

Andorra Sobirana, nom definitiu de la fins ara Candidatura Sobiranista impulsada per l’exlíder d’Andorra pel Canvi (ApC), Eusebi Nomen,  tindrà llista nacional a les eleccions generals del 7 d’abril, on presentarà un projecte “de gent del poble”, “transversal” i que no serà l’“aparador de la rebotiga de cap poder”.
Així ho va anunciar ahir Nomen, que acompanyat per Rafa Gaytán, Paquita Mora, Ricard Riba i Roser Sorribes, va presentar un projecte de solucions “molt apartat dels programes dels altres” i que pretén situar el país en un “camí d’èxit econòmic, èxit social i amb una justícia independent”.
I la primera de les grans apostes del nou projecte busca resoldre la problemàtica de l’accés a l’habitatge i donar una sortida a la vegada als 1.500 pisos, “segons el ministre de Finances” i “2.000 segons les nostres estimacions” que es troben atrapats degut a l’intercanvi automàtic d’informació en matèria fiscal.
En aquest sentit, Nomen va plantejar la creació d’un fons nacional d’habitatges, una mesura que necessitaria la “col·laboració estreta” del Col·legi de Notaris, l’AGIA, les comunitats de veïns i la Uifand, ja que “cal entendre bé que el que s’està fent aquí no són activitats de blanqueig”.
Nomen, que va assegurar que “les nostres autoritats saben que la problemàtica es pot arreglar per aquí” i que “la gran pregunta és si ho saben per què no ho fan”, va precisar que el fons nacional d’habitatges es podria estructurar com un fons de jubilació o de vida i que la persona que té un habitatge l’aportaria al fons i seria aquest l’encarregat de posar-lo en lloguer, amb uns preus “indexats al salari mínim”. D’aquesta manera, va continuar Nomen, aquests habitatges quedarien fora de l’intercanvi automàtic d’informació i el propietari, o els hereus en el cas de mort, el podrien recuperar o bé rebre les rendes del lloguer que s’anirien acumulant al fons i es percebrien al venciment.
El líder d’Andorra Sobirana, que va recordar que “les normes de blanqueig es van crear per perseguir determinades activitats, però no per paralitzar un país”, va destacar que aquesta iniciativa, que altres països ja fan de formes similars, encaixaria en la normativa de l’OCDE, i es va mostrar disposat, “si l’actual Consell General ho vol tirar endavant, a presentar-los demà mateix el projecte de llei”. A més, segons va explicar Nomen, un fons d’aquestes característiques comportaria també una revisió de les cessions obligatòries dels comuns que “tenint el fons deixaran de tenir sentit”.
D’altra banda, Nomen, que va deixar la porta oberta que Andorra Sobirana pogués tenir també presència territorial, va explicar que un dels grans eixos serà defensar la sobirania del país, una sobirania que considera que “s’ha regalat” i “cedit” a favor d’una “pretesa homologació internacional” que ha acabat comportant “un empobriment intern del país”.
La presentació d’Andorra Sobirana va comptar amb la presència del secretari general de la Unió Sindical d’Andorra, Gabriel Ubach, que tot i no formar-ne part sí que va voler escoltar “propostes que vulguin resoldre el problema de l’habitatge”.

 

Andorra Sobirana
irromp
arena
fons d'habitatges

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte