Diari digital d'Andorra Bondia
Paquita Mora, a l’esquerra, va presentar ahir a la Batllia el programa d’AS per a la Justícia.
Paquita Mora, a l’esquerra, va presentar ahir a la Batllia el programa d’AS per a la Justícia.

Andorra Sobirana vol eleccions al Consell Superior de la Justícia


Escrit per: 
Redacció / FOTO: Jonathan Gil

Els cinc membres del Consell Superior de la Justícia hauran de ser juristes de reconeguda trajectòria professional i els elegiran batlles, magistrats i advocats. Aquest és el principal punt del programa d’Andorra Sobirana per garantir la independència “real” de la Justícia, i el va escenificar ahir a les portes de la Batllia, és clar, la número 2 de la candidatura, Paquita Mora. Es va fer estrany no assistir a l’enèsima master class de Nomen sobre els mals de l’acord d’associació, però per una vegada AS va canviar de discurs i de propostes, perquè hi ha vida més enllà de la UE. De fet, va ser una sola proposta: escollir el Superior a través d’unes eleccions i no com fins ara, en què els seus cinc membres són designats directament pels Coprínceps, un cadascun; pel síndic; pel cap de Govern; i el cinquè, per batlles i magistrats. I no cal, com és obvi, que siguin juristes de “reconeguda trajectòria”. Ni tan sols juristes, s’escandalitzava dies enrere el mateix Nomen.

És en aquest peculiar sistema, que és –recordem-ho– el que estableix la Constitució, al qual s’agafa el candidat d’AS per denunciar la inexistència d’una separació de poders “real” i clamar per una justícia “en veritat independent”, com deia ahir Mora: “La justícia es troba avui qüestionada, el ciutadà li retreu que s’hagi polititzat, i és l’hora d’obrir un debat amb el poder judicial per garantir-ne la independència.” Un debat en què haurien de participar, diu, no només batlles i magistrats, sinó també altres professionals del ram, des d’advocats a procuradors. La independència, sosté Andorra Sobirana, també està directament vinculada als dinerons: “Pressupost en té, però l’ha de poder administrar ella sola, sense la tutela de cap altre poder”. I amb un objectiu clar: que sigui ràpida i equitativa. 
És, en fi, suficient, el sistema de designació del Consell per qüestionar la independència del tercer poder? Està per això polititzada, la Justícia? O disposa Andorra Sobirana de proves més concloents? “A mi m’ho sembla, i crec que és una inquietud generalitzada. Nosaltres el que volem és que la Justícia tingui el paper que li correspon com a tercer poder de l’Estat. Un paper avui dubtós”.

 

Consell Superior de la Justícia
Andorra Sobirana

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte