Diari digital d'Andorra Bondia
Andorra tanca l’avaluació del Greco complint 18 de les 20 recomanacions
Andorra tanca l’avaluació del Greco complint 18 de les 20 recomanacions

Andorra tanca l’avaluació del Greco complint 18 de les 20 recomanacions


Escrit per: 
M.S. / Foto: J.R.

Andorra ha tancat el tercer cicle d’avaluacions del Grup d’Estats contra la Corrupció del Consell d’Europa (Greco), relatiu a la transparència en el finançament dels partits polítics i les incriminacions, havent acomplert de “forma satisfactòria” fins a 18 de les 20 recomanacions de l’organisme internacional, segons va explicar ahir el ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior Xavier Espot.
Quant a les dues recomanacions restants, relatives a la corrupció en el sector privat i a la responsabilitat penal de les persones jurídiques a través del Codi Penal, Espot va precisar que l’informe  les considera “parcialment implementades”. En aquest sentit, el ministre va explicar que en el cas de la corrupció en el sector privat “el Greco ha conclòs que es podia anar més enllà”, mentre que, respecte a la segona de les recomanacions que només s’han complert de forma parcial, el ministre va admetre que és més difícil d’aplicar perquè “es tracta d’un canvi conceptual del dret penal molt important”, que demanaria una reforma global del Codi Penal.
Tot i això, Espot, que va remarcar que la recomanació sobre la responsabilitat penal no s’aplica en molts països i va esmentar el cas d’Alemanya, va mostrar la satisfacció de l’executiu pel resultat obtingut i va destacar que “s’ha anat molt més enllà” del llindar que el Greco, que “sempre deixa un marge de maniobra”, fixa per considerar superada una avaluació.

Un procés llarg
Andorra és un Estat membre de l’Acord Parcial del Consell d’Europa dedicat a la lluita anticorrupció des del 2005 i ja ha completat el primer i el segon cicle d’avaluacions. El 2011 va iniciar el tercer cicle, que analitzava com s’havien traduït les incriminacions que exigeix el Conveni penal sobre la corrupció a la legislació nacional i també la transparència i la coherència dels sistemes de finançament dels partits polítics.
En l’informe de conformitat inicial adoptat el maig del 2011 i publicat el 15 de juny, el Greco va fer vint recomanacions. Al llarg del procediment (2011-2017), el Govern ha anat presentant periòdicament les mesures preses per complir les recomanacions. Aquestes mesures han consistit en modificacions legislatives substancials, com ara del Codi penal, el Codi de procediment penal o l’adopció de la Llei qualificada de partits polítics i finançament electoral, modificada l’abril passat.
Els informes es podran consultar a la pàgina web del Greco i a la pàgina web de la Unitat de Prevenció i Lluita contra la Corrupció del Govern a partir d’avui mateix.

Greco
recomanacions
avaluació
Andorra

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte