Diari digital d'Andorra Bondia
Maria Ubach en l’esmorzar de treball dels ministres d’Exteriors iberoamericans.
Maria Ubach en l’esmorzar de treball dels ministres d’Exteriors iberoamericans.

Andorra treballarà per als objectius de l’Agenda 2030 durant el mandat


Escrit per: 
Redacció/Foto: SFGA

Andorra treballarà per promoure els objectius de l’Agenda 2030 a través de polítiques d’innovació durant el mandat de la Cimera Iberoamericana. Si més no, aquesta és la voluntat que la ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, va exposar ahir durant l’esmorzar de treball dels ministres iberoamericans que va tenir lloc en el marc de la 73a Assemblea General de les Nacions Unides.
 La trobada, que va aplegar els 22 titulars d’Exteriors dels països de la comunitat iberoamericana, va servir per preparar els temes de discussió de la pròxima Cimera de caps d’Estat i de Govern que tindrà lloc a La Antigua, Guatemala el novembre, sota el lema Una Iberoamèrica pròspera, inclusiva i sostenible. En la seva intervenció, la ministra va destacar que el fet que Guatemala, durant el seu mandat, hagi vinculat els reptes de la inclusió, prosperitat i sostenibilitat amb l’Agenda 2030 és una oportunitat per a Andorra de donar continuïtat a aquest treball i impulsar a Iberoamèrica la innovació i la seva aplicació transversal als Objectius de Desenvolupament Sostenible i que aquest serà l’enfocament que Andorra vol treballar de cara al 2020.
Ubach, que va reiterar la voluntat d’Andorra d’integrar-se al Programa iberoamericà sobre els drets de les persones amb discapacitat, va fer referència al medi ambient i a la lluita contra el canvi climàtic com una de les estratègies prioritàries del Principat i un pilar bàsic de l’Agenda 2030. En aquest sentit, va manifestar que es considera indispensable que aquest tema ocupi un lloc prioritari al proper Pla quadriennal de la cooperació iberoamericana, que s’adoptarà per part de la comunitat per al 2019-2022.
D’altra banda, en la jornada de dimarts al vespre, Ubach va tractar la candidatura d’Andorra per acollir la Cimera Iberoamericana el 2020 amb la titular d’Exteriors a Hondures, Maria Dolores Agüero, i amb el viceministre de Cooperació Internacional i el Comerç Exterior de la República Dominicana, Hugo Rivera. 
Així mateix, el cap de Govern, Antoni Martí, va signar conjuntament amb el president de la República de Palau, Tommy Esang Remengesau, el document d’establiment de les relacions diplomàtiques entre els dos països. L’estada a Nova York va servir també perquè, en aquest cas Ubach, signés l’establiment de les relacions diplomàtiques amb Madagascar amb el seu homòleg Eloi Alphonse Maxime. Els dos ministres van tractat temes d’interès mutu i van fer una prèvia de les posicions dels dos països un mes abans de la Cimera de la Francofonia que se celebrarà a Erevan.
Finalment, el cap de Govern i la titular d’Afers Exteriors van aprofitar la jornada per reunir-se amb el ministre de Relacions Exteriors i de la Cooperació de Mònaco, Gilles Tonelli, així com amb el ministre d’Afers Exteriors, Política i Justícia de San Marino, Nicola Renzi.
Tots tres van coincidir en la voluntat de donar continuïtat al ritme establert amb els negociadors europeus i han intercanviat les posicions dels tres països en els diferents àmbits de la negociació.

 

objectius
Agenda 2030
mandat
treballarà
Andorra
durant
cimera
iberoamericana

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte